SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Nutrition and dietetics - CVO052P2
Title: Výživa a dietetika
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2022
Semester: winter
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:2/0, C+Ex [HT]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D.
doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Last update: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (15.10.2020)
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Ošetřovatelství - Všeobecná sestra ve 2. ročníku. Základní kurz výživy pro zdravotní sestry. Seznamuje s problematikou výživy člověka ve zdraví a nemoci.
Aim of the course - Czech
Last update: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (15.10.2020)

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy fyziologie a hygieny výživy, obecné a speciální dietologie a klinické výživy.

 
Literature - Czech
Last update: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (15.10.2020)

DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2011, 192 s.

(aktualizace na  https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/)

Svačina, Š. et al.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 s.

Lebl J., Provazník K., Hejcmanová L.: Preklinická pediatrie. Galén a Karolínum Praha 2007

Komárek, L., Provazník, K. a kol.: Prevence v praxi. 3. LF UK, Nadace CINDI, Praha 2009

Tláskal, P., et al. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha: Společnost pro výživu, 2016, 101 s.

Kasper, H., Burghardt. W.: Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 572 s. 

Zadák Z. Výživa v intenzivní péči. Grada Publishing, 2008, 542 s.

Zlatohlávek L. et al. Klinická dietologie a výživa. Current Media, 2016, 424 s.

Doporučené časopisy:

Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa

Výživa a potraviny

Teaching methods - Czech
Last update: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (15.10.2020)

přednášky

Requirements to the exam - Czech
Last update: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (15.10.2020)

Zkouška z předmětu: test mnohočetného výběru, po vyčerpání 2 řádně vypsaných termínů testu ústní zkoušení

Syllabus - Czech
Last update: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (15.10.2020)

·         Zásady správné výživy

·         Výživa v patogenezi a v prevenci vybraných chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu, onemocnění GIT)

·         Význam a potřeba jednotlivých živin

·         Energetický metabolismus, metabolismus hlavních živin. 

·         Metabolismus vody a elektrolytů

·         Nutriční a hygienický význam potravin živočišného a rostlinného původu

·         Specifika výživy zvláštních skupin populace (těhotné a kojící ženy, kojenci a děti, staří lidé)

·         Hladovění a malnutrice – příčiny, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence

·         Prevence alimentárních nákaz a intoxikací

·         Potravinové alergie a intolerance

·         Toxické látky v potravinách. Otravy houbami

·         Hodnocení nutričního stavu

·         Základy dietologie. Dietní systém nemocnic

·         Hlavní principy jednotlivých diet

·         Klinická výživa. Principy parenterální a enterální výživy

·         Hygienické požadavky na nemocniční stravování

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html