SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Hygiene of Nutrition - CPHHV2
Title: Hygiena výživy
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2022
Semester: summer
Points: 6
E-Credits: 6
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:45/30, C+Ex [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: prof. MUDr. Michal Anděl, CSc.
doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.
Classification: Health Care > Basic Sciences
Examination dates   Schedule   
Annotation -
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (01.10.2012)
A basic course in nutritional hygiene for those wishing to enter the field of public health protection. Students will be introduced topics related to nutritional hygiene including nutritional toxicology, microbiology and epidemiology, as well as the basics of nutritional physiology and food chemistry. Analysis of health risks related to nutrition and food safety are also part of the course. Current legisalation is emphasised.
Aim of the course -
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (01.10.2012)

A student will:
- Know the importance and requirement of the major nutrients (proteins, lipids, saccharides, minerals, trace elements, and vitamins, etc.)
- Be well informed about food composition, its nutrition value, and the importance of food hygiene
- Know nutritional standards and recommendations for the general population
- Have mastery of the major microbiological issues associated with nutrition
- Have mastery of the basics issues linked to prevention of alimentary infections
- Have mastery of major toxicological issues in nutrition
- Be aware of significant legislation associated with the food industry and protection of public health
- Be able to perform sampling and interpret results of microbiological testing of food samples, and know methods of microbiological testing needed for food processing facilities
- Interpret results of chemical and sensory evaluation of foods and meals
- Be able to perform investigations of communicable alimentary infections and intoxications
- Be able to perform preventive and common hygienic surveillance in food catering facilities
- Understand concepts associated with health risks analysis related to nutrition
- Be able to process the HACCP system in food catering facilities

Literature -
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.10.2008)

1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 stran

2) Velíšek J. a kol.: Chemie potravin 1, Ossis, Tábor, 1999, 352 stran

3) Velíšek J. a kol.: Chemie potravin 2, Ossis, Tábor, 1999, 328 stran

4) Velíšek J. a kol.: Chemie potravin 3, Ossis, Tábor, 1999, 368 stran

5) Kolektiv: Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách, I. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006, 64 stran

6) Kolektiv: Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách, II. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006, 51 stran

7) Kodex hygienické praxe pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování. CACA/RCP 39-1993, 18 stran

8) Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005, 80 stran

9) Bowman B.A., Russell R.M. (edit.): Present Kowledge in Nutrition, 9th Edition, ILSI Press, Washington, 2006,

10) Turek B., Hrubý S., Černá M.: Nutriční toxikologie, ILF Brno, 1994, 123 stran

11) Hrubý S., Turek B.: Mikrobiologická problematika ve výživě, IPVZ Brno, 1996, 145 stran

12) Hobbs B. C., Roberts D.: Food poisoning and food hygiene, 6th Edition, Arnold, London, 1997, 391 stran

13) Garbutt J.: Essentials of food microbiology, Arnold, London, 1997, 251 stran

14) Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, Umschau, Frankfurt/Main, 2000, 240 stran

15) US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2005

16) IOM: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, The National Academies Press, , Washington, 2005

17) Klaassen C.D. a spol.: Casarett and Doull´s Toxicology - The Basis Science of Poisons, 5th ed., The McGraw-Hill Comp., 1996, 1111 stran

18) Dean T a kol.: Food intolerance and the food industry, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 2000, 228 stran

19) Watson D.H. a kol.: Food chemical safety - Contaminants, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 2001, 322 stran

20) Vacek V: Alimentární infekce. Galén, Praha, 2002, 163 stran

21) Prugar J. a kol.: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí, VÚPS/ČAZV, Praha, 2008, 327 stran

22) Willett W. : Nutritional epidemiology. Oxford University Press, 1998, 528 stran

Legal rules:

1) Zákon 258 / 2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění

2) Vyhl. MZ ČR 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění vyhl. 602 / 2006 Sb.

3) Vyhl. MZ ČR 106 / 2001 Sb. o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhl. 148 / 2004 Sb.

4) Vyhl. MZ ČR 490 / 2000 Sb., o rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví

5) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 178 / 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin

6) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 882 / 2004, o úředních kontrolách za účelem ověřování dodržování právních předpisů o krmivech a potravinách

7) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 852 / 2004, o hygieně potravin

8) Nařízení Komise (ES) 2073 / 2005 o mikrobiologických kritériích na potraviny, ve znění nařízení 1441 / 2007

9) Nařízení Komise (ES) 37 / 2005 ze dne 12. ledna 2005 o sledování teplot v přepravních prostředcích, úložných a skladovacích prostorech pro hluboce zmrazené potraviny určené k lidské spotřebě

10) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu

11) Zákon 166 / 1999 Sb., o veterinární péči, v platném znění

12) Zákon 379 / 2005 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami

13) Zákon č. 110 / 1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v platném znění

14) Vyhl. MZ ČR 133 / 2004 Sb., o podmínkách ozařování potravin a surovin, o nejvyšší přípustné dávce záření a o způsobu označení ozáření na obalu

15) Vyhl. MZe ČR 113 / 2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, v platném znění

16) Vyhl. MZ ČR 450 / 2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin

17) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 1924 / 2006 o údajích týkajících se potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty a vlivu na zdraví

18) Vyhl. MZ ČR 54 / 2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, v platném znění

19) Vyhl. MZ ČR 475 / 2002 Sb., kterou se stanoví rozsah znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub

20) Vyhl. MZ ČR 4 / 2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin

21) Vyhl. MZ ČR 447 / 2004 Sb. o požadavcích na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu

22) Vyhl. MZ ČR 305 / 2004 Sb., kterou se stanoví druhy kontaminujících a toxikologicky významných látek a jejich přípustné množství v potravinách

23) Nařízení komise ES č. 1881 / 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách

24) Vyhl. MZ.ČR 381 / 2007 Sb. o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách a surovinách

25) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 396 / 2005, o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu

26) Vyhl. MZ ČR 273 / 2000 Sb., kterou se stanoví nejvyšší přípustné zbytky veterinárních léčiv a biologicky aktivních látek používaných v živočišné výrobě v potravinách a potravinových surovinách, v platném znění

27) Nařízení vlády 98 / 2005 Sb., kterým se stanoví systém rychlého varování o vzniku rizika ohrožení zdraví lidí z potravin a krmiv

28) Zákon 634 / 1992 Sb., o ochraně spotřebitele, v platném znění

29) Vyhl. MZ.ČR 38 / 2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, v platném znění

30) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 1935 / 2004 / ES, o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami

31) Nařízení vlády 396 / 2004 Sb., o postupech, obsahu a formě informace o výskytu nebezpečných nepotravinářských výrobků

32) Zákon 102 / 2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, v platném znění

33) Zákon 22 / 1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky, v platném znění

34) Zákon 552 / 1991 Sb., o státní kontrole, v platném znění

Recommended journals:

1) Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa

2) Výživa a potraviny

3) Central European Journal of Public Health

4) Nutrition Reviews

6) Annals of Nutrition & Metabolism

7) The American Journal of Clinical Nutrition

Teaching methods -
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (01.10.2012)

Lectures, practical training

Requirements to the exam -
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (01.10.2012)

At least 80% of attendance at practical training is necessary to obtain the credit.

Multiple choice test with only one correct answer is a part of the examination.

Syllabus -
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)
  • Importance and need for major nutrients (proteins, lipids, saccharides, minerals, trace elements, and vitamins, etc.)
  • Food composition. Nutritive and hygienic importance of various food groups
  • Alimentary infections and intoxications of microbial origin (salmonellosis, shigellosis, campylobacteriosis and other bacterial alimentary diseases - epidemiology, clinical picture, preventive measures; parasitic infections; viral infections; transmissive spongiform encephalopathy; alimentary intoxications)
  • Microbiological testing of food and food processing facilities
  • Microflora of the gastrointestinal tract and its importance
  • Nutritional toxicology. Toxic substances in food. Toxins of natural origin in food. Mushroom poisoning. Changes in food associated with technological procedures. Biotransformation and interaction of toxic matters in an organism.
  • Issues related to articles of daily use
  • Analysis of health risks in nutrition
  • Care for food safety in the Czech Republic and abroad
  • Legislation on nutritional hygiene in the food industry
  • Hygienic requirements for food processing and catering facilities. Rules of good production and hygienic practice, HACCP system and its practical application. Preventive and common hygienic surveillance.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html