SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Practice VI. (Dietetics) - CNT051P3
Title: Praxe VI (dietologická)
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2022
Semester: winter
Points: 4
E-Credits: 4
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/80, C [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2021)
Dvoutýdenní odborná praxe na klinických odděleních zdravotnických zařízení. Student během praxe aplikuje získané teoretické znalosti do praxe pod odborným vedením nutričních terapeutů. Odborná praxe je realizována na klinické bázi, převážně u lůžka pacienta. Na tuto praxi navazuje Praxe VII.
Aim of the course - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2021)

Cílem předmětu je osvojení získaných teoretických znalostí v praxi.

Student bude schopen:

  • vytvořit základní databázi potravin pro využití v nutričních SW,
  • naplánovat a nanormovat receptury pokrmů různých typů diet,
  • naplánovat jídelníčky různých typů diet,
  • vytvořit základní databázi diet (receptur) pro využití v nutričních SW,
  • použít alternativní způsob tvorby plánů jídelníčků jednotlivých diet,
  • zhodnotit nutriční bilanci jídelníčků,
  • organizačně zajistit a vyhodnotit nutriční stav pacienta,
  • doporučit individuální nutriční intervenci u vybraných pacientů,
  • návrh nutriční podpory u rizikových pacientů,
  • organizačně zajistit monitoraci nutriční intervence u vybraných pacientů (POP, EV),
  • vést a zacházet se záznamy o průběhu nutriční intervence ve zdravotnické dokumentaci.
Course completion requirements - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2023)

Povinný předmět je zakončen zápočtem. Zápočet bude udělen pro odevzdání:

1. logbooku (potvrzení o absolvování praxe) v požadovaném rozsahu 80 hodin (2 týdny). 

2. souhrnu z praxe (písemná zpráva o průběhu praxe v délce jedné normostrany A4, MS Word; zaslat emailem garantovi předmětu nebo odevzdat vytištěný s logbookem).

Výběr zdravotnického zařízení musí být před zahájením praxe schválen garantem předmětu.

Logbook je k dispozici v aplikaci Výuka nebo u garanta předmětu.

Literature - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2021)

1) Kasper H, Burghardt W. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada publishing, 2015. ISBN 9788024745336.
2) Kohout, P (ed.). Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha, Forsapi, 2017. ISBN: 9788087250327
3) Kohout P, Rušavý Z, Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha Forsapi, 2010. ISBN: 9788087250082
4) Kohout, P, Kotrlíková, E. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. ISBN 978-80-87250-05-1.
5) Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění pozdějších předpisů.

Teaching methods - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2021)

Odborná praxe na klinických odděleních zdravotnických zařízení.

Entry requirements - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2021)

Prerekvizity: Dietologie I, II, Praxe I, II, V.

Student musí mít před nástupem na praxi platný Zdravotní průkaz v potravinářství - vystavuje praktický lékař.

 

Course completion requirements - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2023)

Povinný předmět je zakončen zápočtem. Zápočet bude udělen pro odevzdání:

1. logbooku (potvrzení o absolvování praxe) v požadovaném rozsahu 80 hodin (2 týdny). 

2. souhrnu z praxe (písemná zpráva o průběhu praxe v délce jedné normostrany A4, MS Word; zaslat emailem garantovi předmětu nebo odevzdat vytištěný s logbookem).

Výběr zdravotnického zařízení musí být před zahájením praxe schválen garantem předmětu.

Logbook je k dispozici v aplikaci Výuka nebo u garanta předmětu.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html