SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Nutrition in Serious Condition Basics - CNT040P3
Title: Výživa v těžkých stavech
Guaranteed by: Department of Internal Medicine 3FM CU and UHKV (12-2INK)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2021
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:14/28, C+Ex [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Last update: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.12.2021)
Kurz Výživa v těžkých stavech se zabývá specifickou problematikou hodnocení nutričních potřeb, zajištění optimální výživy, prevencí komplikací a hodnocení jejího efektu u pacientů s aktivní chorobou a v nutričním riziku. Kurz pokrývá speciální část klinické výživy a intenzivní metabolické péče. V teoretické části kurzu budou atendanti/tky seznámeni s problematikou zajištění nutriční péče u hospitalizovaného a ambulantně dispenzarizovaného pacienta, úloha nutričního terapeuta/tky a budou zrevidovány dovednosti odběru nutriční anamnézy. Dále kurz v teoretickém exkurzu pokryje problematiky výživy u kriticky nemocného pacienta, pacienta s intestinálním selháním, s nespecifickými záněty střevními a pankreatitidou, s nádorovým onemocněním, poruchou polykání a diabetem. Bude probrána problematika předoperační výživy a domácí parenterální výživy. Praktické stáže budou probíhat u lůžka nemocného na odděleních interní kliniky. Součástí praktické výuky bude interaktivní workshop, kde budou prodiskutovány kazuistiky pacientů s poruchou výživy.
Aim of the course - Czech
Last update: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (23.12.2021)

-          Systém organizace péče o nemocné s poruchou výživy v nemocnici a v ambulantní péči, úloha nutričního terapeuta/tky

-          Výživa u pacientů s diabetem, redukční režimy, výměnné jednotky, kalkulace bolusů

-          Výživa kriticky nemocných, časná enterální výživa, známky anabolismu

-          Perioperační výživa, ERAS protokol, předoperační imunonutrice a karbohydrátová nálož

-          Výživa v onkologii, nádorová kachexie, anorexie, dysfagie

-          Intestinální selhání, akutní vs chronické, syndrom krátkého střeva, antisekretorický režim

-          Domácí parenterální výživa

-          Výživa u pacientů s nespecifickými záněty střevními, exkluzivní enterální výživa, dieta u relapsu a k udržení remise

-          Výživa u akutní a chronické pankreatitidy, stavy po pankreatektomii , výživa u onemocnění žlučových cest a jater

Course completion requirements - Czech
Last update: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.12.2021)

Zápočet: příprava a obhájení kazuistiky na plenární diskusi. Úspěšné absolvování testu (na konci kurzu).

Zkouška: ústní přezkoušení formou kolokvia, termíny budou vypsány v zimním a letním zkouškovém období

 

Okruhy zkoušení:

 

1.       Rozdíl mezi prostým a stresovým hladověním a úloha výživy v těchto stavech.

2.       Prediktivní rovnice k hodnocení energetického výdeje a hodnocení energetického výdeje a substrátové preference pomocí nepřímé kalorimetrie

3.       Systém organizace péče o nemocné s poruchou výživy (screening, hodnocení nutričního stavu), nemocniční a ambulantní péče.

4.       Enterální výživa a orální nutriční suplementa, modulární dietetika.

5.       Vstupy do GIT pro enterální výživu

6.       Parenterální výživa, AIO vaky, jejich složení, domácí parenterální výživa

7.       Komplikace výživy, refeeding syndrom.

8.       Výživa u pacientů s diabetem 1. a 2. typu, redukční režimy

9.       Výživa kriticky nemocných, časná enterální výživa, minimální enterální výživa

10.   Výživa u pacienta s poruchou funkce ledvin a u pacientů na hemodialýze

11.   Perioperační výživa, ERAS protokol, předoperační imunonutrice a karbohydrátová nálož

12.   Výživa v onkologii, nádorová kachexie. Management nádorové anorexie.

13.   Poruchy polykání a výživa u dysfagie.

14.   Výživa u poruch příjmu potravy, mentální anorexie/bulimie.

15.   Malabsorpční stavy, celiakie.

16.   Intestinální selhání.

17.   Syndrom krátkého střeva, antisekretorický režim.

18.   Výživa u pacientů s nespecifickými záněty střevními.

19.   Výživa u onemocnění slinivky. Výživa u onemocnění jater a žlučových cest.

20.   Minerály, vitamíny a stopové prvky, denní potřeby ve zdraví a v nemoci, imunonutrice, výživa v podpoře hojení.

Literature - Czech
Last update: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.12.2021)

Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. Těšínský et al.

Klinická výživa. Kohout et al.

Současné trendy v klinické výživě a intenzivní metabolické péči. Těšinský et al.

Teaching methods - Czech
Last update: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.12.2021)

Teoretická výuka formou přednášek s podporou aktivního zapojení studentů/tek.

Praktická výuka formou

1/ praktika u lůžka nemocného se zaměřením na odběr nutriční anamnézy – atendanti/tky budou rozděleni do 4 skupin a přiřazeni fixně na jedno oddělení interní kliniky. Supervizi bude mít na starosti designovaný asistent/ka, který povede praktika po celou dobu blokové výuky.

 

2/ workshop/plenární diskuse kazuistik, vypracování vlastních kazuistik

Course completion requirements - Czech
Last update: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.12.2021)

Zápočet: příprava a obhájení kazuistiky na plenární diskusi. Úspěšné absolvování testu (na konci kurzu).

Zkouška: ústní přezkoušení formou kolokvia, termíny budou vypsány v zimním a letním zkouškovém období

 

Okruhy zkoušení:

 

1.       Rozdíl mezi prostým a stresovým hladověním a úloha výživy v těchto stavech.

2.       Prediktivní rovnice k hodnocení energetického výdeje a hodnocení energetického výdeje a substrátové preference pomocí nepřímé kalorimetrie

3.       Systém organizace péče o nemocné s poruchou výživy (screening, hodnocení nutričního stavu), nemocniční a ambulantní péče.

4.       Enterální výživa a orální nutriční suplementa, modulární dietetika.

5.       Vstupy do GIT pro enterální výživu

6.       Parenterální výživa, AIO vaky, jejich složení, domácí parenterální výživa

7.       Komplikace výživy, refeeding syndrom.

8.       Výživa u pacientů s diabetem 1. a 2. typu, redukční režimy

9.       Výživa kriticky nemocných, časná enterální výživa, minimální enterální výživa

10.   Výživa u pacienta s poruchou funkce ledvin a u pacientů na hemodialýze

11.   Perioperační výživa, ERAS protokol, předoperační imunonutrice a karbohydrátová nálož

12.   Výživa v onkologii, nádorová kachexie. Management nádorové anorexie.

13.   Poruchy polykání a výživa u dysfagie.

14.   Výživa u poruch příjmu potravy, mentální anorexie/bulimie.

15.   Malabsorpční stavy, celiakie.

16.   Intestinální selhání.

17.   Syndrom krátkého střeva, antisekretorický režim.

18.   Výživa u pacientů s nespecifickými záněty střevními.

19.   Výživa u onemocnění slinivky. Výživa u onemocnění jater a žlučových cest.

20.   Minerály, vitamíny a stopové prvky, denní potřeby ve zdraví a v nemoci, imunonutrice, výživa v podpoře hojení.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html