SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Practice V (in Dietary Facilities) - CNT039P2
Title: Praxe V (ve stravovacím provozu)
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2021
Semester: summer
Points: 4
E-Credits: 4
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/120, C [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Last update: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)
Třítýdenní odborná praxe (120 hodin) realizována pod odborným vedením odborníků a nutričních terapeutů. Studenti se seznámí s organizací a fungováním nemocničního či lázeňského stravování, aktivně se zapojí do procesu přípravy a expedice jednotlivých diet v daných zařízeních a prohloubí tak své dovednosti, které získali během teoretické výuky.
Aim of the course - Czech
Last update: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)

Studenti se v rámci praxe aktivně zapojí do procesu přípravy a expedice jednotlivých diet v nemocničních a lázeňských zařízeních.

Student bude po absolvování paxe schopen:

  • znát organizační strukturu provozu
  • plánovat, realizovat a hodnotit proces přípravy stravy,
  • zvládat používat základní hygienické zásady v praxi,

  • dohlížet na dodržování technologických postupů při přípravě stravy,
  •  zapojit se do spolupráce nutričních terapeutů na jednotlivých nemocničních odděleních a koordinovat jejich činnost s pracovníky stravovacího provozu,
  •  sestavit dlouhodobé jídelní plány u jednotlivých typů diet,
  •  vytvořit individuální dietu u vybraných pacientů,
  •  edukovat pacienta (rodinné příslušníky) o zásadách aktuální dietoterapie,
  •  komunikace s ošetřovatelským personálem a ošetřujícím lékařem o aktuálních potřebách dietoterapie pacienta
Course completion requirements - Czech
Last update: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (03.12.2020)

Povinný předmět je zakončen zápočtem.

Požadavky k zápočtu:

Splnění docházky doložené potvrzením o absolvování praxe v požadovaném rozsahu 120 hodin + písemná zpráva o průběhu praxe

Formulář o absolvování praxe ve stravovacím provozu nemocničního či lázeňského typu si student vyzvedne před absolvováním praxe na ústavu hygieny 3. LF UK.

Výběr zdravotnického či lázeňského zařízení musí být před zahájením praxe schválen garantem předmětu.

Literature - Czech
Last update: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)
  •  Kasper H, Burghardt W. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada publishing, 2015.
  •  Kohout, P (ed.). Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha, Forsapi, 2017.
  •  Kohout P, Rušavý Z, Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha Forsapi, 2010.
  •  Kohout, P, Kotrlíková, E. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009.
  •  Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách – část I.. 1. vydání. Praha : Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006.
  •  Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách – část II., 1. vydání. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006.
  •  Svačina Š. Klinická dietologie. Grada publishing. 2008.
  •  Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění pozdějších předpisů
Teaching methods - Czech
Last update: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)

Odborná praxe v nemocničním nebo lázeňském stravovacím provozu v rozsahu 3 týdnů (120 hodin).

Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)

3 týdny (120hodin) praxe ve vybraném stravovacím provozu nemocničního/lázeňského stravování.

Entry requirements - Czech
Last update: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)

Každý student musí mít Zdravotní průkaz v potravinářství - vystavuje praktický lékař.

Registration requirements - Czech
Last update: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)

Student musí mít před začátkem Praxe V úspěšně absolvovány tyto předměty:

 

  • Dietologie I a II
  • Technologie přípravy pokrmů
  • Praxe I-IV
Course completion requirements - Czech
Last update: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (03.12.2020)

Povinný předmět je zakončen zápočtem.

Požadavky k zápočtu:

Splnění docházky doložené potvrzením o absolvování praxe v požadovaném rozsahu 120 hodin + písemná zpráva o průběhu praxe

Formulář o absolvování praxe ve stravovacím provozu nemocničního či lázeňského typu si student vyzvedne před absolvováním praxe na ústavu hygieny 3. LF UK.

Výběr zdravotnického či lázeňského zařízení musí být před zahájením praxe schválen garantem předmětu.

Other recommended courses - Czech
Last update: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)

Prerekvizity:

  • Dietologie I a II
  • Technologie přípravy pokrmů
  • Praxe I-IV
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html