SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Nutrition in Serious Condition Basics - CNT036P2
Title: Základy výživy v těžkých stavech
Guaranteed by: Department of Internal Medicine 3FM CU and UHKV (12-2INK)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2020
Semester: summer
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:14/14, C [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Last update: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.04.2021)
Kurz Výživa v těžkých stavech se zabývá specifickou problematikou hodnocení nutričních potřeb, zajištění optimální výživy, prevencí komplikací a hodnocení jejího efektu u pacientů s aktivní chorobou a v nutričním riziku. Kurz pokrývá úvod do oboru klinické výživy. V rámci kurzu bude studentům/kám předány základní znalosti a dovednosti v obecných aspektech výživy v těžkých stavech. Problematika bude zasazena do širšího kontextu fyziologie a patofyziologie lačnění, prosté a stresové podvýživy. Bude představen systém nemocničního screeningu nutričního rizika a organizace péče o nemocné s poruchou výživy. Dále budou atendanti/tky seznámeni s problematikou hodnocení tělesného složení, nutričního stavu, energetického výdeje a specifik nutriční intervence cestou orální, enterální a parenterální. A to jak teoreticky, tak formou hands-on praktické výuky. Nedílnou součástí kurzu bude samostatná práce na vypracování interaktivních kazuistik pacientů s poruchou výživy.
Aim of the course - Czech
Last update: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.04.2021)

-          Rozdíl mezi prostý a stresovým hladověním a úloha výživy v těchto stavech

-          Hodnocení energetického výdeje pomocí prediktivních rovnic

-          Hodnocení energetického výdeje a substrátové preference pomocí nepřímé kalorimetrie

-          Systém organizace péče o nemocné s poruchou výživy (screening, hodnocení nutričního stavu,

-          Modality nutriční intervence a jejich komplementarita

-          Enterální výživa a orální nutriční suplementa, modulární dietetika – dostupné formule a jejich složení

-          Vstupy pro enterální výživu

-          Parenterální výživa

-          Komplikace výživy, refeeding syndrom, hyperglykemie, metabolické a volemické komplikace PV, GI intolerance EV

Course completion requirements - Czech
Last update: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.04.2021)

80% prezence na výuce.

vypracování a obhájení interaktivní kazuistiky.

narativní evaluace předmětu (rozsah jedné normostrany) po ukončení kurzu.

Teaching methods - Czech
Last update: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.04.2021)

Teoretická výuka formou přednášek s podporou aktivního zapojení studentů/tek.

Praktická výuka formou 1/ workshopů zaměřených na nepřímou kalorimetrii a enterální a parenterální výživu (formule, admixing, vstupy, pumpy) a 2/ formou interaktivních kazuistik, které studenti/tky vypracují ve skupinách v průběhu kurzu a obhájí na plénu.

Course completion requirements - Czech
Last update: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.04.2021)

80% prezence na výuce.

vypracování a obhájení interaktivní kazuistiky.

narativní evaluace předmětu (rozsah jedné normostrany) po ukončení kurzu.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html