SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Microbiology - CNT028P2
Title: Mikrobiologie
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:24/24, C+Ex [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)
Předmět seznamuje studenty s obecnými principy mikrobiologie a významem mikroorganismů v prostředích přímo souvisejících se zemědělstvím a potravinářstvím. V úvodních kapitolách je pozornost věnována významným skupinám mikroorganismů, zejména virům, bakteriím a mikroskopickým houbám. Jsou vysvětleny základy metabolismu, genetiky, růstu a množení mikroorganismů a účasti mikroorganismů na kolobězích biogenních prvků. Hlavní důraz je kladen na výskyt a význam mikroorganismů v půdě, na rostlinách, v krmivech, trávicím traktu, vodě a potravinách. V praktické části studenti zvládnou řadu laboratorních technik, např. pozorování mikroorganismů, stanovení počtu mikroorganismů, testování antimikrobiální aktivity, hodnocení mikrobiologických parametrů.
Literature - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)

Šilhánková L. (1995) Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Victoria Publishing, Praha, 361 s. ISBN 80-85605-71-6
Růžek L. et al. (2001) Cvičení z mikrobiologie a pedobiologie. ČZU, Praha, 55s. ISBN 80-213-0838-9
Prescott L. M. et al. (1996) Microbiology. WCB Publishers, London, 935 s. ISBN 0-697-29390-4
Števlíková T., Kačaniová M. (2005) Základy taxonómie bakteérií. SPU v Nitre, Nitra, 64 s., ISBN 80-8069-461-3
Demnerová K. a kol. (2001) Laboratorní cvičení z mikrobiologie. VŠCHT v Praze, Praha, 179 s., ISBN 80-7080-415-7

Teaching methods - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)

Přednášky a praktická cvičení

Requirements to the exam - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (24.09.2023)

Pro zápočet je třeba 80% účast na cvičeních, případnou nepřítomnost je třeba vždy řádně omluvit vyučujícímu. Cvičení je možné si nahradit v jiném termínu, ale ve stejném týdnu a po dohodě s vyučujícím. Aktivní účast na cvičeních bude prokázána vypracováním protokolů. Dále je nutné splnění samostatného úkolu (v zápočtovém týdnu), kterým je charakterizace neznámé mikrobiální kultury. Na cvičení je nezbytné nosit ochranný oděv, nejlépe plášť, a přezůvky. Zkouška je písemná a ústní. Písemná část je skládána formou testu. Studující vybírá jednu správnou odpověď ze 4 možných. V případě úspěšného složení testu (min. 65 % správných odpovědí) je možnost ústního dozkoušení.

Syllabus - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)

Přednášky:
Úloha mikroorganismů v prostředí. Historie mikrobiologie
Hlavní skupiny mikroorganismů: viry, bakterie a aktinomycety
Další skupiny mikroorganismů: kvasinky a plísně, prvoci. Systematická bakteriologie
Metabolismus, katabolismus a anabolismus prokaryotických a eukaryotických buněk
Růst a množení mikroorganismů - růstové křivky
Genetika mikroorganismů
Koloběh biogenních prvků (uhlík, dusík, fosfor, síra)
Mikrobiologie vody - pitná, povrchová, odpadní. Čištění odpadních vod
Mikrobiologie půdy - hlavní skupiny, funkce půdních mikroorganismů
Mikrobiologie krmiv
Mikrobiologie trávicího traktu - hlavní skupiny mikroorganismů. Ekologie. Funkce. Patogeneze a imunita, imunizace
Mikrobiologie potravin. Syrové kravské mléko, čisté mlékařské kultury

Cvičení:
Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři. Morfologie mikroorganismů, nativní preparáty, vitální a negativní barvení
Fixované mikroskopické preparáty, preparát narychlo
Fixované mikroskopické preparáty – pokračování, preparát podle
Mikroskopické houby. Izolace a kultivace mikroorganismů
Antibiotika a antimikrobiální látky, testování citlivosti mikroorganismů na antibiotika.
Vyhodnocení antibiotického testu. Sterilace, pasterace
Identifikace bakterií. Izolace bakterií z kůže, spadem.
Identifikace izolovaných bakteriálních kultur.
Mikrobiologická kvalita pitné vody, mikrobiologický rozbor
Vyhodnocení mikrobiologického rozboru vody
Účast mikroorganismů na kolobězích uhlíku a dusíku - mikroskopické vyšetření
Čisté mlékařské kultury – mikroskopické vyšetření

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html