SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Dietology I - CNT026P2
Title: Dietologie I
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2022
Semester: summer
Points: 4
E-Credits: 4
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:14/42, C [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Last update: MUDr. Elena Wildová, Ph.D. (11.05.2020)
Předmět je zaměřen na prohloubení znalostí týkajících se dietního stravování včetně vypracování jídelníčků pomocí profesionálních nutričních softwarů. Dále bude zaměřen na plánování a vlastní realizaci diet v praxi.
Aim of the course - Czech
Last update: MUDr. Elena Wildová, Ph.D. (11.05.2020)

Student bude schopen:

  • práce s údaji na etiketách potravin (složení, nutriční hodnoty, specifikace / kvantifikace porcí),
  • práce s českými i zahraničními nutričními databázemi,
  • porovnání a posouzení kvality údajů v nutričních databázích (rozdíly výživových hodnot u jednotlivých komponent, zastoupení potravin nového typu, potravin pro zvláštní účely, přípravků speciální výživy),
  • porovnání a posouzení práce s nutričními databázemi (uživatelská náročnost, přehled výstupních protokolů a jejich interpretace),
  • vytvořit formulář pro záznam jídelníčku,
  • převést záznam jídelníčku do nutričního softwaru pro potřeby analýzy stravy,
  • export a interpretace výstupních dat po zpracování nutričním softwarem,
  • naplánovat a připravit nutričně optimální jídelníček pro daný typ diety.
Course completion requirements - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2023)

Podmínkou k zápočtu je 80% účast na přednáškách a seminářích. V případě 50-80% účasti bude možná náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5 až 7 normostran. Při účasti nižší než 50 % nebude student připuštěn k zápočtovému testu.

Zápočet má 2 části: 1. písemný test k ověření získaných znalostí a 2. tvorba 1denního individualizovaného jídelního plánu v nutričním SW dle zadání.

Literature - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.08.2022)

Základní literatura

  1. KOHOUT, Pavel. Klinická výživa. Galén, 2021. ISBN: 9788074925559
  2. WIERDSMA Nicolette. Kapesní průvodce dietologií. Dospělí. VU University press. Amsterdam, 2017 (překlad ČANT - odborný garant Hrnčířová Dana)
  3. KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 9788024745336.
  4. KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
  5. KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha: Forsapi 2016. ISBN 978-80-8725-032-7.
  6. Kolektiv autorů. Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH). 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/referencni-hodnoty-pro-prijem-zivin-dach-2019/
  7. LEBL Jan. PRŮHOVÁ Štěpánka, ŠUMNÍK Zdeněk a kol. Abeceda diebetu. 5.aktualizované vydání. Maxdorf. 2018
  8. ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.


Doplňující literatura

  1. Česká společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP), doporučení pro klinickou výživu dostupná z:  http://www.skvimp.cz/
  2. KŘÍŽOVÁ, Jarmila, Jaromír KŘEMEN, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 3., přepracované a doplněné vydání. Praha: Mladá fronta, 2019. Aeskulap. ISBN 978-80-204-5009-8.
  3. SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.



Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (07.09.2020)
  • dietní systém ve zdravotnických zařízeních,
  • přehled nutričních databází a SW,
  • metody a možnosti získávání informací o příjmu stravy na individuální úrovni (FFQ, 24-recall) a jejich využití, kazuistiky
  • znalost principů základních a vybraných specifických typů diet (vhodný výběr poživatin a pochutin, technologie přípravy),
  • znalost nutričních požadavků daných diet,
  • plánování jídelníčků pro základní typy diet,
  • nutriční kalkulace naplánovaných jídelníčků
  • moderní trendy v dietologii.
Course completion requirements - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2023)

Podmínkou k zápočtu je 80% účast na přednáškách a seminářích. V případě 50-80% účasti bude možná náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5 až 7 normostran. Při účasti nižší než 50 % nebude student připuštěn k zápočtovému testu.

Zápočet má 2 části: 1. písemný test k ověření získaných znalostí a 2. tvorba 1denního individualizovaného jídelního plánu v nutričním SW dle zadání.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html