SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Basics in dietology - CNT016P1
Title: Základy dietologie
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2022
Semester: summer
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:13/39, C [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D.
Mgr. Marina Heniková
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (02.09.2021)
Předmět Základy dietologie je zaměřen především na porozumění racionální stravy a od ní odvozených léčebných diet, které jsou doporučeny u konkrétních chorobných stavů. V neposlední řadě bude kladen důraz na plánování jídelníčků pro pacienty pomocí profesionálního nutričního SW.
Aim of the course - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (19.07.2021)

Základní orientace v nemocničním dietním systému a v klinické výživě. Nastavení optimální stravy konkrétnímu pacientovi na míru (individualizace diety) včetně vysvětlení jejích výhod a nevýhod s ohledem na krátkodobé či dlouhodobé podání.

Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362

Course completion requirements - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.08.2022)
Podmínkou k zápočtu je 80 % účast a odevzdání pěti 3denních jídelních plánů v průběhu semestru (dle zadání lektora, opravených dle připomínek). V případě vyšší neúčasti bude náhrada provedena vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5 až 7 stran, která musí být odevzdaná před absolvováním zápočtového testu. Podmínkou získání zápočtu je úspěšné absolvování zápočtového testu. Zápočtový test sestává z testu a vypracování týdenního dietního jídelního plánu dle zadání
Literature - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.08.2022)

Základní literatura

  1. KOHOUT, Pavel. Klinická výživa. Galén, 2021. ISBN: 9788074925559.
  2. KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 9788024745336.
  3. Kolektiv autorů. Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH). 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/referencni-hodnoty-pro-prijem-zivin-dach-2019/
  4. Kolektiv autorů. Výběr receptur – nejčastější připravované pokrmy ve školním stravování. Praha: Společnost pro výživu, Výživaaservis s.r.o., 2019, kniha dostupná na: http://www.vyzivaspol.cz/vyber-receptur-nejcasteji-pripravovane-pokrmy-ve-skolnim-stravovani/
  5. ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.

 

Doplňující literatura

  1. Česká společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP), doporučení pro klinickou výživu dostupná z:  http://www.skvimp.cz/
  2. KŘÍŽOVÁ, Jarmila, Jaromír KŘEMEN, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 3., přepracované a doplněné vydání. Praha: Mladá fronta, 2019. Aeskulap. ISBN 978-80-204-5009-8.
  3. SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
Syllabus - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (07.09.2020)
  • úvod do dietologie a klinické výživy, historie, současnost;
  • nemocniční dietní systém;
  • přehled nutričních databází a SW;
  • úloha nutričního specialisty včetně práce s tzv. nutričními programy;
  • výběr zdraví prospěšné stravy pro konkrétního jedince ve zdraví i při různých chorobných stavech;
  • diety základní a specializované;
  • edukace pacienta ohledně diety;
  • základy enterální a parenterální výživy.
Course completion requirements - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.08.2022)
Podmínkou k zápočtu je 80 % účast a odevzdání pěti 3denních jídelních plánů v průběhu semestru (dle zadání lektora, opravených dle připomínek). V případě vyšší neúčasti bude náhrada provedena vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5 až 7 stran, která musí být odevzdaná před absolvováním zápočtového testu. Podmínkou získání zápočtu je úspěšné absolvování zápočtového testu. Zápočtový test sestává z testu a vypracování týdenního dietního jídelního plánu dle zadání
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html