SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Practice I (School catering) - CNT011P1
Title: Praxe I (školní stravování)
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/40, C [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.10.2019)
Předmět je prakticky zaměřen na chod stravovacího provozu v zařízení školního stravování. Odborná praxe je uskutečňována v zařízení školního stravování a probíhá pod vedením zaměstnanců daného zařízení. Zohledňuje víceúrovňovou funkci školního stravování – výživnou, výchovnou, sytící.
Aim of the course - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (19.07.2021)

Cílem předmětu je seznámit a prakticky zapojit studenta do stravovacího provozu v zařízení školního stravování. Po ukončení předmětu bude student schopen zhodnotit pestrost podávané stravy, vést spotřební koš, zhodnotit připravenost provozu k poskytování dietního stravování (např. bezlepková strava), sestavovat jídelní lístky (výběrové / nevýběrové) pro děti školního věku a navrhnout příslušná výživová opatření. 

Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362

Literature - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.10.2019)

Kapounová Z a kol. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5.

Košťálová A. et al. Rádce školní jídelny 1. Nutriční doporučení ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši. SZU, Praha 2015.

Lukašíková I. et al. Rádce školní jídelny 2. Objektivní vedení spotřebního koše. SZU, Praha 2015.

Hrnčířová D. et al. Rádce školní jídelny 3. Normování potravin v souladu s „Nutričním doporučením ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši“. SZU Praha 2016.

Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách – část I.. 1. vydání. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. 

Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách – část II.. 1. vydání. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006.

Košťálová A. et al. Manuál pro školní jídelny. Metodická pomůcka pro realizaci projektu „Zdravá školní jídelna“. SZU 2017.

Košťálová A. et al. Děti v kuchyni vítány. Metodická pomůcka pro vedení kroužků přípravy pokrmů. SZU 2017.

Vyhláška č. 107/2005 Sb. o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů.

Teaching methods - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.10.2019)

Odborná praxe v zařízení školního stravování.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2023)

Zápočet bude studentvoi udělen pro odevzdání:

1. logbooku (potvrzení o absolvování praxe v požadovaném rozsahu ve stravovacím provozu v zařízení školního stravování, které poskytuje dietní stravování). 

2. souhrnu z praxe v rozsahu 1 normostrany A4, MS Word (zaslat emailem garantovi předmětu nebo odevzdat vytištěný s logbookem).

Loogbook o absolvování praxe ve stravovacím provozu v zařízení školního stravování si student vytiskne z aplikace Výuka nebo vyzvedne před absolvováním praxe u garanta předmětu.

Výběr školního zařízení musí být před zahájením praxe schválen garantem předmětu.

Entry requirements - Czech
Last update: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.10.2019)

Zdravotní průkaz v potravinářství - vystavuje praktický lékař.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html