SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Nutrition - CNSNT2
Title: Výživa
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2011
Semester: winter
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:2/0, C+Ex [HT]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.
Classification: Health Care > Basic Sciences
Co-requisite : CNSSO1
Is co-requisite for: CNSNC3, CNSTN2, CNSNG3, CNSNS2, CNSNI2
Is pre-requisite for: CNSTN3
Examination dates   Schedule   
Annotation -
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)
A basic course in nutrition for health care nurses. The course acquaints students with nutrition issues associated with both ill health and good health.
Aim of the course -
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)

To teach students the basics of physiology, hygiene, nutrition, general and special diets, and clinical nutrition.

Literature -
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.10.2008)

Basic literature:

1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi I.- Prevence poruch a nemocí, SZÚ- Program podpory a obnovy zdraví, Praha, 1995, 141 stran

2) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi II.- Výživa, SZÚ- Program podpory a obnovy zdraví, Praha, 1995, 104 stran

3) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi IV.- Základy prevence infekčních onemocnění, SZÚ- Národní program zdraví, Praha, 1996, 127 stran

4) Keller, U., Meier, R., Bertoli, S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran

5) Turek, B., Hrubý S., Černá M.: Nutriční toxikologie, ILF Brno, 1994, 123 stran

6) Brodanová M., Anděl M.: Infúzní terapie, parenterální a enterální výživa, Grada, Praha, 1994, 296 stran

Subsidiary literature:

1) Hrubý, S., Turek, B.: Mikrobiologická problematika ve výživě, IPVZ Brno, 1996, 145 stran

2) Anděl, M., Kraml, P., Dlouhý, P., Málková, J., Hajer, J.: Patogeneze aterosklerózy od metabolických změn k chronickému zánětu s aspekty střádavého onemocnění, Praktický lékař 77, 1997, 6, str. 266-274

3) Blahoš, J.: Osteoporóza- diagnostika a terapie v praxi, Galén, Praha, 1995, 162 stran

4) Hainer, V., Kunešová, M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran

5) Anděl, M. a kol.: Diabetes mellitus a vybrané poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001.

6) Hrubý, S., Turek, B.: Hygienická problematika mikroflóry trávicího ústrojí u člověka, Avicenum, Praha, 1989, 136 stran

7) Češka, R.: Cholesterol a ateroskleróza - léčba hyperlipidémií, Maxdorf, Praha, 1999, 226 stran

8) Kolektiv: Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství - doplňkové výukové texty, Karolinum, Praha, 1994, 201 stran

9) Brown, M. L.(edit.): Present Kowledge in Nutrition, 6th Edition, ILSI Press, Washington, 1990, 532 stran

10) Hobbs, B. C., Roberts, D.: Food poisoning and food hygiene, 6th Edition, Arnold, London, 1997, 391 stran

11) Kolektiv: Potravinové tabulky I.díl, Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Praha, 1992, 69 stran

12) Kolektiv: Potravinové tabulky II.díl, Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Praha, 1993, 66 stran

13) Anděl, M. a kol.: Vnitřní lékařství V., Karolinum, Praha, 1996, 201 stran

14) Vyhláška MZd ČR 107/2001 o hygienických požadavcích na stravovací služby?Sbírka předpisů ČR, částka 42/2001, str. 2854-2892

15) Velíšek, J. a kolektiv: Chemie potravin I - III., Ossis, Tábor, 1999

16) Heepe, F.: Diätetische Indikationen, Springer-Verlag, Berlin, 1990, 506 stran

17) Perušičová, J. a kol.: Diabetes mellitus II. typu, Galén, Praha, 1996, 127 stran

18) Garbutt, J.: Essentials of food microbiology, Arnold, London, 1997, 251 stran

19) Hainer V., Kunešová M.: Doporučený standardní postup při léčbě obezity v dospělosti, Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 1, 1998, 4, str. 191 - 196

20) Zadák, Z. a kol.: Vybrané kapitoly z metabolismu a klinické výživy, Karolinum, Praha, 1997, 164 stran

Teaching methods -
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.10.2008)

Lectures

Requirements to the exam -
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)

At least 80% of attendance at practical training is necessary for awarding the credit.

Syllabus -
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)

Principles of good nutrition

Nutrition in prevention of select chronic diseases (atherosclerosis, cancer, osteoporosis, obesity, diabetes...)

Importance and need of nutrients (proteins, lipids, saccharides, minerals, trace elements, and vitamins)

Energy metabolism, metabolism of major nutrients

Metabolism of water and electrolytes

Nutritive and hygienic importance of selected foods

Nutritional needs associated with specific population groups (pregnant and breastfeeding women, infants, children, and seniors)

Starvation and malnutrition ? causes, pathophysiology, clinical picture, diagnostics, and prevention

Prevention of alimentary infections and intoxications

Basic nutrition toxicology. Food safety. Toxic substances in food. Mushroom poisoning.

Assessment of nutrition state

Basics of diet management. Hospital dietary system. Main principles of individual diets.

Clinical nutrition. Principles of parenteral and enteral nutrition.

Hygienic requirements for boarding services and hospital boarding.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html