SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Nutrition - CNSKVY2
Title: Výživa
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: winter
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/10, C+Ex [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Level:  
Guarantor: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (17.01.2011)
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Ošetřovatelství - Všeobecná sestra - kombinovaná forma ve 2. ročníku. Základní kurz výživy pro zdravotní sestry. Seznamuje s problematikou výživy člověka ve zdraví a nemoci.
Aim of the course - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (17.01.2011)

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy fyziologie a hygieny výživy, obecné a speciální dietologie a klinické výživy.

Literature - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (17.01.2011)

* Základní literatura
1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi I.- Prevence poruch a nemocí, SZÚ- Program podpory a obnovy zdraví, Praha, 1995, 141 stran
2) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi II.- Výživa, SZÚ- Program podpory a obnovy zdraví, Praha, 1995, 104 stran
3) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi IV.- Základy prevence infekčních onemocnění, SZÚ- Národní program zdraví, Praha, 1996, 127 stran
4) Keller, U., Meier, R., Bertoli, S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran
5) Turek, B., Hrubý S., Černá M.: Nutriční toxikologie, ILF Brno, 1994, 123 stran
6) Brodanová M., Anděl M.: Infúzní terapie, parenterální a enterální výživa, Grada, Praha, 1994, 296 stran

* Doplňující literatura
1) Hrubý, S., Turek, B.: Mikrobiologická problematika ve výživě, IPVZ Brno, 1996, 145 stran
2) Anděl, M., Kraml, P., Dlouhý, P., Málková, J., Hajer, J.: Patogeneze aterosklerózy od metabolických změn k chronickému zánětu s aspekty střádavého onemocnění, Praktický lékař 77, 1997, 6, str. 266-274
3) Blahoš, J.: Osteoporóza- diagnostika a terapie v praxi, Galén, Praha, 1995, 162 stran
4) Hainer, V., Kunešová, M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran
5) Anděl, M. a kol.: Diabetes mellitus a vybrané poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001.
6) Hrubý, S., Turek, B.: Hygienická problematika mikroflóry trávicího ústrojí u člověka, Avicenum, Praha, 1989, 136 stran
7) Češka, R.: Cholesterol a ateroskleróza - léčba hyperlipidémií, Maxdorf, Praha, 1999, 226 stran
8) Kolektiv: Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství - doplňkové výukové texty, Karolinum, Praha, 1994, 201 stran
9) Brown, M. L.(edit.): Present Kowledge in Nutrition, 6th Edition, ILSI Press, Washington, 1990, 532 stran
10) Hobbs, B. C., Roberts, D.: Food poisoning and food hygiene, 6th Edition, Arnold, London, 1997, 391 stran
11) Kolektiv: Potravinové tabulky I.díl, Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Praha, 1992, 69 stran
12) Kolektiv: Potravinové tabulky II.díl, Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Praha, 1993, 66 stran
13) Anděl, M. a kol.: Vnitřní lékařství V., Karolinum, Praha, 1996, 201 stran
14) Vyhláška MZd ČR 107/2001 o hygienických požadavcích na stravovací služby?Sbírka předpisů ČR, částka 42/2001, str. 2854-2892
15) Velíšek, J. a kolektiv: Chemie potravin I - III., Ossis, Tábor, 1999
16) Heepe, F.: Diätetische Indikationen, Springer-Verlag, Berlin, 1990, 506 stran
17) Perušičová, J. a kol.: Diabetes mellitus II. typu, Galén, Praha, 1996, 127 stran
18) Garbutt, J.: Essentials of food microbiology, Arnold, London, 1997, 251 stran
19) Hainer V., Kunešová M.: Doporučený standardní postup při léčbě obezity v dospělosti, Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 1, 1998, 4, str. 191 - 196
20) Zadák, Z. a kol.: Vybrané kapitoly z metabolismu a klinické výživy, Karolinum, Praha, 1997, 164 stran

Teaching methods - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (17.01.2011)

Přednášky

Requirements to the exam - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (17.01.2011)

Zkouška z předmětu: test mnohočetného výběru, po vyčerpání 2 řádně vypsaných termínů testu ústní zkoušení

Syllabus - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (17.01.2011)

- Zásady správné výživy.
- Výživa v prevenci vybraných chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu...)
- Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny)
- Energetický metabolismus, metabolismus hlavních živin.
- Metabolismus vody a elektrolytů
- Nutriční a hygienický význam vybraných potravin
- Výživa zvláštních skupin populace (těhotné a kojící ženy, kojenci a děti, staří lidé)
- Hladovění a malnutrice - příčiny, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence
- Prevence alimentárních nákaz a intoxikací
- Základy nutriční toxikologie. Bezpečnost potravin. Toxické látky v potravinách. Otravy houbami
- Hodnocení nutričního stavu
- Základy dietologie. Dietní systém nemocnic. Hlavní principy jednotlivých diet
- Klinická výživa. Principy parenterální a enterální výživy
- Hygienické požadavky na stravovací služby, hygienické požadavky na nemocniční stravování

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html