SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Practical Training at a Regional Hygienic Station - CHKPK2
Title: Praxe na KHS
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: summer
Points: 9
E-Credits: 9
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/120, C [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Level:  
Guarantor: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.
Classification: Health Care > Practical Training
Examination dates   Schedule   
Annotation -
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)
During their practical training students will learn about mission, scope of work and structure of hygiene services, about execution of state administration in the field of public health protection, and about expert activities of all departments of hygiene stations.
Aim of the course -
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)

Students will get acquainted with legislation and execution of state administrative policies in the field of public health protection. They will learn about state health surveillance, competences, and duties of workers in the public health protection authorities, and about the duties of persons responsible for inspections. They will learn to carry out monitoring tests, write protocols with regard to the monitoring, and propose compliance measures. They will be able to interpret results of relevant measurements and analyses. They will be acquainted with competences of public health protection authorities regarding matters of urban planning and construction rules, they will learn to evaluate simple construction documentation. They will learn about assessment and regulation of health risks in order to prevent negative impacts on public health, to monitor public health in a given region, and to develop a regional health policy.

Literature -
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)

1) Zákon 258 / 2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění

2) Vyhl. MZ ČR 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění vyhl. 602 / 2006 Sb.

3) Vyhl. MZ ČR 106 / 2001 Sb. o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhl. 148 / 2004 Sb.

4) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 178 / 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin

5) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 882 / 2004, o úředních kontrolách za účelem ověřování dodržování právních předpisů o krmivech a potravinách

6) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 852 / 2004, o hygieně potravin

7) Nařízení Komise (ES) 2073 / 2005 o mikrobiologických kritériích na potraviny, ve znění nařízení 1441 / 2007

8) Nařízení Komise (ES) 37 / 2005 ze dne 12. ledna 2005 o sledování teplot v přepravních prostředcích, úložných a skladovacích prostorech pro hluboce zmrazené potraviny určené k lidské spotřebě

9) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu

10) Zákon 166 / 1999 Sb., o veterinární péči, v platném znění

11) Zákon č. 110 / 1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v platném znění

12) Vyhl. MZ ČR 475 / 2002 Sb., kterou se stanoví rozsah znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub

13) Nařízení vlády 98 / 2005 Sb., kterým se stanoví systém rychlého varování o vzniku rizika ohrožení zdraví lidí z potravin a krmiv

14) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 1935 / 2004 / ES, o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami

15) Vyhl. MZ.ČR 38 / 2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, v platném znění

16) Vyhláška 84 / 2001 Sb., o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti do 3 let, v platném znění

17) Vyhláška 26 / 2001 o hygienických požadavcích na kosmetické prostředky, v platném znění

18) Nařízení vlády 396 / 2004 Sb., o postupech, obsahu a formě informace o výskytu nebezpečných nepotravinářských výrobků

19) Vyhláška 195 / 2005 Sb., kterou se upravují podmínky předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění

20) Zákon 102 / 2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, v platném znění

21) Zákon 22 / 1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky, v platném znění

22) Zákon 634 / 1992 Sb., o ochraně spotřebitele, v platném znění

23) Zákon 552 / 1991 Sb., o státní kontrole, v platném znění

24) Zákon 379 / 2005 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami

25) Zákon 262 / 2006 Sb., zákoník práce

26) Nařízení vlády ČR 361 / 2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, v platném znění

27) Zákon 309 / 2006 o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

28) Zákon 183 / 2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

29) Vyhl. 137 / 1998 o obecných technických požadavcích na výstavbu, v platném znění

30) Vyhl. 369 / 2001 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace, v platném znění

31) Zákon 500 / 2004 Sb., správní řád, v platném znění

32) Zákon 200 / 1990 Sb., o přestupcích, v platném znění

Teaching methods -
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)

Practices

Requirements to the exam -
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)

For receiving credit student has to submit "The report of practice course".

This forms must be signed and stamped by the responsible person (ie. chief of the department).

Syllabus -
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)

In the area of nutrition hygiene and articles of daily use

  • acquaintance with department tasks
  • preventive surveillance, assessment of project documentation, process of approval
  • common surveillance in food catering facilities
  • food sampling and evaluation with regard to microbiological requirements
  • methods of microbiological testing of food processing facilities
  • interpretation of chemical and sensory food tests
  • requirements on articles of daily use

In the area of hygiene with regard to children and adolescents

  • common surveillance of recreation events for children
  • hygienic requirements for school facilities

In the area of work hygiene

  • preventive surveillance, assessment of project documentation for workplaces, process of approval
  • common surveillance at workplaces
  • categorization of workplaces, workplaces at risk
  • monitoring of risky workplaces
  • evaluation of results from measurement of work environment factors

In the area of communal hygiene

  • preventive and common surveillance
  • requirements for drinking water, indoor and outdoor swimming pools
  • safety regarding drinking water sources, waterworks
  • sewage water treatment plants
  • hygienic issues of waste management
  • requirements for construction and interior environments of buildings
  • approval of operating conditions of water supplies and medical services
  • hygienic requirements for healthcare facilities
  • evaluation of urban plans and building documentation
  • evaluation of results from measurements of home environmental factors
  • evaluation of health risks due to environmental factors

In the area of epidemiology

  • epidemiological investigation at the center of outbreak of selected diseases
  • disinfection, disinfestation, deratisation (elimination of rats)
  • approval of operating conditions of healthcare facilities
  • reporting infectious diseases

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html