SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
History of Nutrition - B92728
Title: Dějiny výživy
Guaranteed by: Institute of History of Medicine and Foreign Languages First Faculty of Medicine Charles University (11-00220)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2018
Semester: summer
Points: 0
E-Credits: 0
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/0, C [HT]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Additional information: http://udl.lf1.cuni.cz
Note: course is intended for doctoral students only
course can be enrolled in outside the study plan
Guarantor: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
Annotation - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (16.05.2019)
Toto je volitelný předmět pro DSP studenty oboru Dějiny lékařství. Cílem předmětu je přinášet aktuální informace k tématu dějiny výživy pokrývající celé široké spektrum od paleopatologických až po dějiny 20. století.
Syllabus - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (16.05.2019)

    1.     Úvodní hodina, doporučená literatura, podmínky absolvování kurzu (Černý)
    2.     Jídlo v antice z pohledu archeologie 1 (Alušík)
    3.     Jídlo v antice z pohledu archeologie 2 (Alušík)
    4.     Antická literární tradice o jídle (Žytek)
    5.     Rekonstrukce stravy v pravěku (Smrčka)
    6.     Pokrmy a nápoje jako součást terapie raného novověku (Divišová)
    7.     Nejstarší české kuchařské knihy z 16. a 17. století (Černý)
    8.     Omamná vůně Východu aneb dějiny importu koření (Černý)
    9.     Káva, čaj a čokoláda: od léku k poživatině (Černý)
    10.   České kuchařky 19. století (Kouba)
    11.   Historie stravování v pražských josefinských ústavech (Hlaváčková)
    12.   Pivo, víno, pálenka – dějiny alkoholických nápojů (Tomíček)
    13.   Anorexie a bulimie v průběhu času (Hrnčiříková)
    14.   Udělení zápočtu (Černý)

Literature - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (16.05.2019)

Ken Albala, The banquet: dining in the great courts of late renaissance Europe, Urbana – Chicago – Springfield: University of Illinois Press, 2017.

Kyri W. Claflin and Peter Scholliers (eds.), Writing food history: a global perspective, London ; New York: Berg, 2012.

Gillian Crowther, Eating culture: an anthropological guide to food, Toronto: University of Toronto Press, 2013.

Paul Freedman, Out of the East: spices and the medieval imagination, New Haven: Yale University Press, 2009.

Blanka Jedličková, Milena Lenderová, Miroslav Kouba, Ivo Říha (eds.), Krajiny prostřených i prázdných stolů. I., Evropská gastronomie v proměnách staletí, Pardubice-Polabiny: Univerzita Pardubice, 2016.

Blanka Jedličková, Milena Lenderová, Miroslav Kouba, Ivo Říha (eds.), Krajiny prostřených i prázdných stolů. II., Evropská gastronomie v interdisciplinárním přístupu, Pardubice: Univerzita Pardubice, 2017.

Irena Korbelářová a kolektiv, Kulinární kultura Slezska a střední Evropy: východiska, metody, interdisciplinarita, Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2015.

Peter Peter, Kulturgeschichte der deutschen Küche, München: C.H. Beck, 2009.

Vítězslav Štajnochr, Zámecké kuchyně: zámecké kuchyně v kontextu evropského vývoje, Praha: Národní památkový ústav, 2017.

Bohumila Tinzová, Eduard Klaner, Slezská kuchyně pro den všední i sváteční: tradiční jídla nejen z Jesenicka, Jeseník: Eberesche, 2011.

Úlehlová-Tilschová, Marie, Česká strava lidová, Praha 1945, 2011.

John Wilkins and Robin Nadeau, A companion to food in the ancient world, Oxford: Wiley Blackwell, 2015.

Zikmund Winter, Kuchyně a stůl našich předků, Brno: Eurobook, 2017.

Čeněk Zíbrt, Staročeské umění kuchařské, V Praze: Dauphin, 2012.

Course completion requirements - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (16.05.2019)

Předmět je zakončen zápočtem na základě pohovoru. Téma se odvíjí od seznamu doporučené literatury a syllabu předmětu.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html