SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Traineeship - Nutrition at a Spa and Multicultural Aspects in Nutrition - B03330
Title: Stáž výživa v lázních a multikulturní aspekty ve výživě
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: winter
Points: 4
E-Credits: 4
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/25, MC [HS]
Extent per academic year: 25 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Explanation: MUDr. Marie Micková, Ing. Hana Pejšová
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: prof. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.
Comes under: Povinné BNT18 K 3.r._23/24
Attributes: Nutriční terapeut-kombinovaná
Interchangeability : B02310
Annotation - Czech
Last update: Jana Kolářová (28.01.2021)
Získání znalostí dietetiky u chorob zařazených do oborů interna, chirurgie, pediatrie, gynekologie a malých oborů. Rozdíly a přednosti výživy klientů různých zemí světa. Náboženské a etnické odlišnosti ve výživě. Znalost multikulturních aspektů získávají studenti aktuálně od lektorů.
Aim of the course - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (16.11.2020)

Získání znalostí dietetiky u často se vyskytujících či závažných chorob, s důrazem na metabolické choroby. Seznámení se s moderními dietetickými přístupy.

Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (28.01.2021)

Přehled diet u oborů: Interní lékařství, neurologie, infekciologie, pneumologie, hematologie, onkologie, nefrologie, revmatologie, chirurgie, traumatologie, ortopedie.

Rozdíly mezi nemocničním a lázeňským dietním systémem.

Pojem léčebné výživy, jednotlivé formy výživy v nemocnici a lázních, nutriční potřeba a spotřeba.

Výživové požadavky u fyziologických stavů, dětství, dospívání, sport, gravidita, stáří.

Technologické postupy při přípravě dietních jídel, jejich vliv na nutrienty.

Dietní systém pro lázně, zásady, vztah dietního režimu k výživě pacientů v těžkých stavech.

Dieta šetřivá, dieta s omezením tuku, dieta pankreatická, dieta redukční, dieta při zácpě.

Dieta diabetická, dieta protisklerotická, dieta při selhání jater, dieta při selhání ledvin.

Dieta bezlepková, dieta bezlaktózová, dieta při fenylketonurii.

Dieta vegetariánská, tekuté diety - jejich příprava formou tzv."kladenské diety".

Nízkoenergetická a neenergetická sladidla, alkoholické cukry jako sladidla.

Nové trendy v dietologii - např. - tuky - Olestra, - vláknina -inulin, oligofruktany a další.

Nutriční doplňky - jejich používání, přehled hlavních komponent v těchto doplňcích.

Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (28.01.2021)

Povinná:

  • Mařatka, Zdeněk. Gastroenterologie. Praha: Karolinum, UK, 1999, 490 s. ISBN 80-7184-561-2.
  • Marek, Josef, Kalvach, Zdeněk, Sucharda, Petr. Propedeutika klinické medicíny. Praha: Triton, 2001, 652 s. ISBN 80-7254-174-9.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
  • Pacovský, Vladimír, Sucharda, Petr. Úvod do medicíny : učebnice pro bakalářské a magisterské studium zdravotnických, paramedicínských a sociálních oborů. Praha: Karolinum, 2002, 150 s. ISBN 80-246-0414-0.
  • Hainer, Vojtěch. Základy klinické obezitologie. Praha: Grada, 2004, 356 s. ISBN 80-247-0233-9.
  • Veith, Walter J.. Diet and health. Stuttgart: Medpharm Scientific Publ., 1998, 278 s. ISBN 3-88763-068-8.

Doporučená:

  • Sucharda, P. Metabolický syndrom: epidemie 21. století nebo císařovy nové šaty?. In Súčasná klinická práx. 1 (2008): 14-16.
  • Leitzmann, Claus, Müller, Claudia (eds.). Ernährung in Prävention und Therapie. Stuttgart: Hippokrates, 2001, 478 s. ISBN 3-7773-1141-3.
  • Kohout, Pavel, Kotrlíková, Eva. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009, 113 s. ISBN 978-80-87250-05-1.
  • Maughan, Ron J., Burke, Louise (eds.). Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006, 311 s. ISBN 80-7262-318-4.

Course completion requirements - Czech
Last update: Jana Kolářová (28.01.2021)

Klasifikovaný zápočet

Requirements to the exam - Czech
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (16.11.2020)

Okruhy ke zkoušce

1. Pojem léčebné výživy, nutriční spotřeba a potřeba

2. Dietní systém v lázních, rozdíly mezi nemocničním a lázeňským systémem

3. Metabolická onemocnění, dieta pankreatická, při hypertenzi a dně

4. Diabetes mellitus, diety a nové aspekty výživy

5. Dieta při nemocech zažívacího traktu, M Crohn a colitis ulcerosa

6. Neurologická onemocnění, RS, Alzheimerova choroba, dieta při a po CMP

7. Kardiologická onemocnění – nízkocholesterolová dieta

8. Dieta při onemocnění ledvin, neslaná, nízkobílkovinná, dieta při nefrolitiáze-oxaláty, uráty

9. Obesita - redukční dieta, rozdíly u starších a mladších lidí. Zásady diety při klimakteriu

10. Diety bezlepkové, bezlaktózové, diety u alergií potravinových

11. Vegetariánská, veganská a makrobiotická dieta, pozitiva a negativa

12. Geriatrie - požadavky na výživu, malnutrice u geriatrických pacientů, příčiny

13. Stravovací zvyklosti u ruských, arabských a asijských hostů, základní potraviny

14. Tolerance u diet v multikulturní společnosti v lázních, stravování a stolování

15. Potravinové doplňky Olestra, Inulín indikace a kontraindikace

16. Výživa u polymorbidních pacientů, u pacientů s kolostomií v lázních.

17. Dieta u onkologických pacientů po chemoterapii a aktinoterapii v lázních

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html