Předmět chronologicky pokrývá témata od pravěku po současnost. Zaměřuje se jak na problémy paleopatologické
(jako je například analýza stopových prvků v kostních pozůstatcích dávných lidí), tak i na otázky ryze historické
(dějiny kuchařských knih, dějiny exotických potravin, institucionální dějiny výuky specializovaných zdravotních
sester pro oblast výživy atd.).
Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.02.2021)
Jídlo v antice z pohledu archeologie 1, 2
Antická literární tradice o jídle
Rekonstrukce stravy v pravěku
Nejstarší české kuchařské knihy z 16. a 17. století
Stolování v době rudolfinské
České kuchařky 19. století
Omamná vůně Východu aneb dějiny importu koření
Káva, čaj a čokoláda: od léku k poživatině
Anorexie a bulimie v průběhu času
Špitální strava od nejstarších dob do konce 18. století
Historie stravování v pražských josefinských ústavech
Dějiny výuky výživy na českých školách
Pivo, víno, pálenka - dějiny alkoholických nápojů
Literature - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (18.09.2023)
Povinná:
Beranová, Magdalena, Řešátko, Jaroslav. Jak se jedlo ve starověku : římská kuchařka. Praha: Libri, 2000, 165 s. ISBN 80-7277-021-7.
Beranová, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia, 2015, 553 s. ISBN 978-80-200-2498-5.
Zíbrt, Čeněk. Staročeské umění kuchařské. Praha: Dauphin, 2011, 670 s. ISBN 978-80-7272-400-0.
Learning resources - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (30.12.2021)
Studenti budou hodnoceni na základě odevzdaných průběžných prací a ústního pohovoru.
Parametry průběžných prací najde student v aktuální studijní podpoře.
Otázky k ústnímu pohovoru najde student také ve studijní podpoře.
Course completion requirements - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (18.09.2023)
Předmět je studován dálkově, ale předpokládá účast na jednom setkání, které obvykle probíhá na začátku ledna. Toto setkání není povinné.
Předmět je zakončen zápočtem a zkouškou.
Zápočet je udělen za dvě seminární práce, které jsou odevzdávány v průběhu semestru. Bližší podrobnosti o tématech prací a termínech odevzdání najde studující ve studijní podpoře.
Zkouška je vedena formou ústního pohovoru, podrobnosti viz část "Požadavky ke zkoušce/otázky".
Requirements to the exam - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (18.09.2023)
Předmět je testován formou ústního pohovoru. Otázky k pohovoru jsou zveřejněny ve studijní podpoře, kde je studující najdou za každou tématickou kapitolou. Otázky jsou uspořádány tak, aby se vztahovaly ke kapitole, za níž jsou zařazeny.
Education plan -
Schedule semestral
Educational week
Date
From - To
Education type
Theme
Teacher
Files
Note
Hodnocení
1
05.10.2023
14:30 - 16:00
lecture
Úvodní hodina, doporučená literatura, podmínky absolvování kurzu
doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
2
12.10.2023
14:30 - 16:00
lecture
Jídlo v antice z pohledu archeologie 1
doc. PhDr. Tomáš Alušík, Ph.D.
3
19.10.2023
14:30 - 16:00
lecture
Jídlo v antice z pohledu archeologie 2
doc. PhDr. Tomáš Alušík, Ph.D.
4
26.10.2023
14:30 - 16:00
lecture
Antická literární tradice o jídle
Mgr. Jakub Žytek, M.Phil., Ph.D.
5
02.11.2023
14:30 - 16:00
lecture
Rekonstrukce stravy v pravěku
prof. MUDr. Václav Smrčka, CSc.
6
09.11.2023
14:30 - 16:00
lecture
Pokrmy a nápoje jako součást terapie raného novověku
Mgr. Bohdana Divišová, Ph.D.
7
16.11.2023
14:30 - 16:00
lecture
Nejstarší české kuchařské knihy z 16. a 17. století
doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
8
23.11.2023
14:30 - 16:00
lecture
HODINA ODPADÁ
doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
9
30.11.2023
14:30 - 16:00
lecture
Omamná vůně Východu aneb dějiny importu koření
doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
10
07.12.2023
14:30 - 16:00
lecture
Káva, čaj a čokoláda: od léku k poživatině
doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
11
14.12.2023
14:30 - 16:00
lecture
České kuchařky 19. století (Kouba - Univerzita Pardubice)
12
04.01.2024
14:30 - 16:00
lecture
Historie stravování v pražských josefinských ústavech
doc. PhDr. Ludmila Hlaváčková, CSc.
13
11.01.2024
14:30 - 16:00
lecture
Pivo, víno, pálenka – dějiny alkoholických nápojů
Mgr. David Tomíček, Ph.D.
14
18.01.2024
14:30 - 16:00
lecture
Udělení zápočtu, zkouškové pohovory.
doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
Rozpis semestrální
Výukový týden
Datum
Od - Do
Typ výuky
Téma
Učitel
Soubory
Poznámka
Hodnocení
1
05.10.2023
14:30 - 16:00
přednáška
Úvodní hodina, doporučená literatura, podmínky absolvování kurzu
doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
2
12.10.2023
14:30 - 16:00
přednáška
Jídlo v antice z pohledu archeologie 1
doc. PhDr. Tomáš Alušík, Ph.D.
3
19.10.2023
14:30 - 16:00
přednáška
Jídlo v antice z pohledu archeologie 2
doc. PhDr. Tomáš Alušík, Ph.D.
4
26.10.2023
14:30 - 16:00
přednáška
Antická literární tradice o jídle
Mgr. Jakub Žytek, M.Phil., Ph.D.
5
02.11.2023
14:30 - 16:00
přednáška
Rekonstrukce stravy v pravěku
prof. MUDr. Václav Smrčka, CSc.
6
09.11.2023
14:30 - 16:00
přednáška
Pokrmy a nápoje jako součást terapie raného novověku
Mgr. Bohdana Divišová, Ph.D.
7
16.11.2023
14:30 - 16:00
přednáška
Nejstarší české kuchařské knihy z 16. a 17. století
doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
8
23.11.2023
14:30 - 16:00
přednáška
HODINA ODPADÁ
doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
9
30.11.2023
14:30 - 16:00
přednáška
Omamná vůně Východu aneb dějiny importu koření
doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
10
07.12.2023
14:30 - 16:00
přednáška
Káva, čaj a čokoláda: od léku k poživatině
doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
11
14.12.2023
14:30 - 16:00
přednáška
České kuchařky 19. století (Kouba - Univerzita Pardubice)
12
04.01.2024
14:30 - 16:00
přednáška
Historie stravování v pražských josefinských ústavech