SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
History of Nutrition - B03294 (Child and Adult Nutrition)
Title: Historie výživy
Guaranteed by: Institute of History of Medicine and Foreign Languages First Faculty of Medicine Charles University (11-00220)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2021
Semester: winter
Points: 2
E-Credits: 2
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:8/0, C+Ex [HS]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
Attributes: Child and Adult Nutrition
Teoretický předmět
Annotation - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.02.2021)
Předmět chronologicky pokrývá témata od pravěku po současnost. Zaměřuje se jak na problémy paleopatologické (jako je například analýza stopových prvků v kostních pozůstatcích dávných lidí), tak i na otázky ryze historické (dějiny kuchařských knih, dějiny exotických potravin, institucionální dějiny výuky specializovaných zdravotních sester pro oblast výživy atd.).
Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.02.2021)

Jídlo v antice z pohledu archeologie 1, 2

Antická literární tradice o jídle

Rekonstrukce stravy v pravěku

Nejstarší české kuchařské knihy z 16. a 17. století

Stolování v době rudolfinské

České kuchařky 19. století

Omamná vůně Východu aneb dějiny importu koření

Káva, čaj a čokoláda: od léku k poživatině

Anorexie a bulimie v průběhu času

Špitální strava od nejstarších dob do konce 18. století

Historie stravování v pražských josefinských ústavech

Dějiny výuky výživy na českých školách

Pivo, víno, pálenka - dějiny alkoholických nápojů

Literature - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (18.09.2023)

Povinná:

  • Beranová, Magdalena, Řešátko, Jaroslav. Jak se jedlo ve starověku : římská kuchařka. Praha: Libri, 2000, 165 s. ISBN 80-7277-021-7.
  • Beranová, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia, 2015, 553 s. ISBN 978-80-200-2498-5.
  • Zíbrt, Čeněk. Staročeské umění kuchařské. Praha: Dauphin, 2011, 670 s. ISBN 978-80-7272-400-0.

Learning resources - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (30.12.2021)

Studenti budou hodnoceni na základě odevzdaných průběžných prací a ústního pohovoru.

Parametry průběžných prací najde student v aktuální studijní podpoře.

Otázky k ústnímu pohovoru najde student také ve studijní podpoře.

Course completion requirements - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (18.09.2023)

Předmět je studován dálkově, ale předpokládá účast na jednom setkání, které obvykle probíhá na začátku ledna. Toto setkání není povinné.

Předmět je zakončen zápočtem a zkouškou.

Zápočet je udělen za dvě seminární práce, které jsou odevzdávány v průběhu semestru. Bližší podrobnosti o tématech prací a termínech odevzdání najde studující ve studijní podpoře.

Zkouška je vedena formou ústního pohovoru, podrobnosti viz část "Požadavky ke zkoušce/otázky".

Requirements to the exam - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (18.09.2023)

Předmět je testován formou ústního pohovoru. Otázky k pohovoru jsou zveřejněny ve studijní podpoře, kde je studující najdou za každou tématickou kapitolou. Otázky jsou uspořádány tak, aby se vztahovaly ke kapitole, za níž jsou zařazeny.

Education plan -
Schedule semestral
Educational week Date From - To Education type Theme Teacher Files Note Hodnocení
105.10.202314:30 - 16:00lectureÚvodní hodina, doporučená literatura, podmínky absolvování kurzudoc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. 
212.10.202314:30 - 16:00lectureJídlo v antice z pohledu archeologie 1doc. PhDr. Tomáš Alušík, Ph.D. 
319.10.202314:30 - 16:00lectureJídlo v antice z pohledu archeologie 2doc. PhDr. Tomáš Alušík, Ph.D. 
426.10.202314:30 - 16:00lectureAntická literární tradice o jídleMgr. Jakub Žytek, M.Phil., Ph.D. 
502.11.202314:30 - 16:00lectureRekonstrukce stravy v pravěkuprof. MUDr. Václav Smrčka, CSc. 
609.11.202314:30 - 16:00lecturePokrmy a nápoje jako součást terapie raného novověkuMgr. Bohdana Divišová, Ph.D. 
716.11.202314:30 - 16:00lectureNejstarší české kuchařské knihy z 16. a 17. stoletídoc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. 
823.11.202314:30 - 16:00lectureHODINA ODPADÁdoc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. 
930.11.202314:30 - 16:00lectureOmamná vůně Východu aneb dějiny importu kořenídoc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. 
1007.12.202314:30 - 16:00lectureKáva, čaj a čokoláda: od léku k poživatinědoc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. 
1114.12.202314:30 - 16:00lectureČeské kuchařky 19. století (Kouba - Univerzita Pardubice) 
1204.01.202414:30 - 16:00lectureHistorie stravování v pražských josefinských ústavechdoc. PhDr. Ludmila Hlaváčková, CSc. 
1311.01.202414:30 - 16:00lecturePivo, víno, pálenka – dějiny alkoholických nápojůMgr. David Tomíček, Ph.D. 
1418.01.202414:30 - 16:00lectureUdělení zápočtu, zkouškové pohovory. doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. 
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html