|
|
|
||
Last update: Jana Kolářová (07.05.2019)
|
|
||
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)
V průběhu stáže seznámení s činností nutričního terapeuta pro potřeby komunity, včetně spolupráce v oblasti hygieny výživy, specifických výživových potřeb jednotlivých stravovacích kategorií - výživa seniorů, dospělé populace, dětí, problematika školních jídelen a vazba na spotřební koš. |
|
||
Last update: Jana Kolářová (07.05.2019)
Témata: 1. Současná legislativa vztahující se ke stravování populačních skupin v komunitě 2. Organizace stravovacích služeb v komunitě 3. Systém práce poraden výživy 5. Způsob zpracování edukačních materiálů pro komunitní využití 6. Systém organizace edukačních akcí. 7. Sestavení jídelníčku pro školní jídelnu či jídelnu mateřské školy. Důkladné pochopení spotřebního koše. Úprava jídelního lístku ve vazbě na doporučené výživové hodnoty pro danou věkovou kategorii. 8. Kontrola standardizace nutriční péče v domově důchodců (pracoviště soc. péče) či spolupráce při její přípravě. Příprava přednášky pro klienty domova nebo ošetřující personál. 9. Příprava vzorového jídelního lístku včetně propočtu jeho výživové hodnoty. 10. Vyhodnocení nutričního stavu klienta - home care ve vazbě na aktuální nutriční péči. Student navrhuje případnou úpravu nutriční péče. 11. Student se aktivně zapojí do přípravy přednášky pro laickou veřejnost, přípravy plánu edukačních akcí pro klientské skupiny. |
|
||
Last update: Jana Kolářová (07.05.2019)
Povinná literatura: Společnost pro výživu. Dokumenty: Metodika výpočtu spotřebního koše Projekt „Zdravá školní jídelna“ SZÚ, Rádce školní jídelny 1.- 2. Doporučená rozšiřující literatura: JANOTOVÁ, Lucie. Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-1-6. PETROVÁ, Jana a Sylva ŠMÍDOVÁ. Základy výživy pro stravovací provozy: školní stravování, výživové normy (spotřební koš), dietní stravování ve školní jídelně, zásady správné výživy, výživa dětí, dospívajících, sportujících dětí a adolescentů, seniorů. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-0-9. KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách: manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Praha: Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. Společnost pro výživu. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Praha: 2012 FRÜHAUF, Pavel a Peter SZITÁNYI. Výživa v pediatrii. Praha: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, 2013. ISBN 978-80-87023-26-6. KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. 2. přeprac. vyd. Praha: Grada, 2011. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-3433-0. Česká společnost paliativní medicíny ČLS JEP. Standardy paliativní péče. 2013 |
|
||
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)
|
|
||
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)
kladné hodnocení z pracoviště seminární práce |