|
|
|
||
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)
|
|
||
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)
Znalost "správné výrobní praxe", organizace výrobních postupů, systému sledování kvality potravinových výrobků a legislativních požadavků na výrobu, distribuci a skladování. Schopnost samostatně normovat běžné druhy pokrmů a navrhnout správný technologický postup při jejich přípravě. Správně interpretovat informace uváděné na výrobcích. |
|
||
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)
Seznámení se s 1. platnou legislativou o hygienických požadavcích na stravovací služby a se zásadami osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných 2. předpoklady zdravotně bezpečného zpracování potravin (HACCP) 3. požadavky na přípravu a podávání pokrmů v rámci zdravotní péče a sociálních služeb (příprava kojenecké stravy, banka mateřského mléka, podmínky podávání pokrmů v rámci léčebného procesu, tekuté výživy ústy a výživy aplikované gastrickou sondou) 4. druhovou kvalifikací potravin 5. základními technologickými postupy přípravy pokrmů ze základních druhů poživatin 6. běžnými druhy pokrmů 7. definovanými dávkami potravin pro přípravu konkrétních pokrmů 8. informacemi uváděnými na výrobcích |
|
||
Last update: Jana Kolářová (07.05.2019)
Povinná literatura: Vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb. v pozdějším znění 1. 1. 2007 Vyhláška č. 157/2008 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu. Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe 1. - 2. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006. JANOTOVÁ, Lucie. Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-1-6.
Doporučená rozšiřující literatura: DOSTÁLOVÁ, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi 2008, svazek II. DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. Monografie (Key Publishing). ISBN 9788074182082. KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-145-0. |
|
||
Last update: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (04.09.2019)
1. Přednáška - seminář, exkurze, praktická cvičení - 40 hodin (ZS) 2. Stáž ve vybraném zařízení - 120 hodin (LS) Organizace ZS bude upřesněna vyučující během přednášek (exkurze a pod.) Stáž dle vlastního výběru může být plněna i v zimním semestru, během celého AR. |
|
||
Last update: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (04.09.2019)
1. docházka 90%, případná náhrada zameškaných hodin v rámci vyučování prezenčního studia, splnění všech povinností zadaných vyučující 2. Kladné hodnocení z praxe, splnění požadovaných hodin praxe |