|
|
|
||
Last update: Jana Kolářová (07.05.2019)
|
|
||
Last update: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)
Znát a správně používat základní technologické postupy přípravy "šetřící stravy". Seznámit se s historií, vývojem a inovacemi Dietního systému. Studenti dokáží přesně specifikovat správný výběr poživatin a správnou technologickou úpravu pro všechny základní diety. Samostatně určí ideální hmotnosti pro konkrétního klienta, jeho BMI a bazální metabolismus dle Harrise-Benedicta. |
|
||
Last update: Jana Kolářová (07.05.2019)
Témata pro ZS: 1. Bazální metabolismus, potřeba živin a energie. 2. Základní dávky potravin pro přípravu pokrmů. 3. Zásady zdravé výživy dospělých osob. 4. Význam výživy pro správný vývoj dítěte (výživa kojence, batolete, předškolního a mladšího školního dítěte, adolescenta). 5. Výživa v těhotenství a v období laktace. 6. Výživa ve stáří. 7. Alternativní způsoby výživy. 8. Základní technologické postupy přípravy pokrmů. 9. Plánování vzorových jídelních lístků dle daných kriterií 10. Propočty jídelních lístků
Témata pro LS: 1. Rozdíly mezi zdravou výživou a dietním stravováním 2. Správné technologické postupy 3. Základní technologické postupy přípravy "šetřící stravy" 4. Historie, vývoj a inovace Dietního systému (DS) 5. Specifikace správného výběru poživatin a správné technologické úpravy pro všechny základní diety DS (dieta č. 0, 1, 2, 4 ,5, 6, 8, 9, 10). 6. Určení ideální hmotnosti pro konkrétního klienta, jeho BMI a bazální metabolismus dle Harrise-Benedicta. |
|
||
Last update: Jana Kolářová (07.05.2019)
Povinná literatura: Společnost pro výživu. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Praha: 2012 FRÜHAUF, Pavel a Peter SZITÁNYI. Výživa v pediatrii. Praha: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, 2013. ISBN 978-80-87023-26-6. HRONEK, Miloslav a Hana BAREŠOVÁ. Strava těhotných a kojících. Praha: Forsapi, 2012. Rady lékaře, průvodce dietou. ISBN 978-80-87250-20-4. KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada, 2011. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-3433-0. ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5. SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.- i jako e-kniha
Doporučená rozšiřující literatura: SEDLÁČKOVÁ, Hana a Pavel OTOUPAL. Technologie přípravy pokrmů 1.-6.: učebnice pro střední odborná učiliště, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka, a pro hotelové školy. 3. přeprac. vyd. Praha: Fortuna, 2004-2012, 1. díl ISBN 80-7168-912-2, 6. díl ISBN 978-80-7373-114-4 RUNŠTUK, Jaroslav. Receptury teplých pokrmů. 7. vydání. Divec: R plus, 2015. ISBN 978-80-904093-2-3. JANOTOVÁ, Lucie. Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-1-6. NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Jinočany: H & H, 2003. ISBN 978-80-86022-93-2. CHRPOVÁ, Diana. S výživou zdravě po celý rok. Praha: Grada, 2010. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-2512-3. Nutriční databáze: Nutriservis.cz, nutridata.cz, kalorická kalkulačka, nutriční kalkulačka, nutriční databáze MTE, www.cronometer.com, Centrum pro databázi složení potravin - http://www.nutridatabaze.cz/, Potravinová banka dát - http://www.pbd-online.sk/ Databáze bezlepkových výrobků - http://www.potravinybezlepku.cz Opory: dietoterapie https://el.lf1.cuni.cz/p66466615
|
|
||
Last update: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (04.09.2019)
1. Výuka dle rozvrhu - 75 hodin 2. Praktická cvičení (individuální domácí příprava pokrmů, včetně vyhodnocení) - 50 hodin 3. Prezenace praktické části výuky a zápočtové testy - 20 hodin 4. Vypracování seminární práce - 15 hodin Veškeré úkoly budou v půběhu výuky zadávány vyučující, s upřesněním podmínek plnění. Rozvržení výuky se vztahuje na celý AR. |
|
||
Last update: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (04.09.2019)
1. 90% docházka - další nepřítomnosti nebudou omluveny. Vážné zdravotní důvody musí být doloženy lékařským potvrzením. Případná možnost náhrady zameškané přednášky v rámci prezenčního studia. 2. splnění kontrolních testů v obou semestrech, splnění všech povinností zadaných vyučující Vyučující na začátku semestru upřesní požadavky ke splnění. |