SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Overview of Cinical Dietetics - B02785 (Child and Adult Nutrition)
Title: Přehled klinické dietologie
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2022
Semester: winter
Points: 6
E-Credits: 6
Examination process: winter s.:
summer s.:
Hours per week, examination: winter s.:4/0, C [HS]
summer s.:4/0, C [HS]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: MUDr. Eva Horová, Ph.D.
Comes under: Povinné NVDD K 2.r._23/24
Attributes: Child and Adult Nutrition
Klinický předmět
Annotation - Czech
Last update: Jana Kolářová (06.05.2022)
Specializované nutriční postupy při onemocnění ledvin, močových cest a u dialýzovaných pacientů (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace a prevence u akutního a chronického selhání ledvin, nemoci glomerulů, nefrotického syndromu, vrozených vad, zánětům močových cest, infekčních zánětů ledvin, kamenů ledvinových i močových). Nutriční postupy a opatření u jednotlivých renálních onemocnění a onemocnění močových cest. Aktuální nutriční postupy při hemodialýze a při peritoneální dialýze. Výživová opatření po transplantaci ledvin. Edukace dospělých, dítěte a osob o dítě pečujících. Specializovaný nutriční postup při diabetes mellitus (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, prevence. Nutriční postupy a opatření při zavedené inzulínové pumpě. Úprava výživy ke stavu a léčbě onemocnění, věku a fyzické aktivitě. Poradenská činnost a spolupráce s diabetologickou sestrou.) Specializované nutriční postupy v chirurgii (Obecné zásady perioperační výživy. Výživa u pacientů po chirurgických výkonech na zažívacím traktu. Zvláštnosti výživy u dětských pacientů. Perioperační výživa v traumatologii. Perioperační výživa u chirurgických výkonů mimo GIT. Edukace dospělých, dítěte a osob o dítě pečujících) Specializovaný nutriční postup při dně (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Dietní opatření při kombinaci dny s dalšími chorobami. Základní dietní zásady při léčbě a prevenci choroby) Specializované nutriční postupy při diabetu, dyslipidémii, obezitě, metabolickém syndromu (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčba. Diabetes jako rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění, diabetická dyslipidémie, diabetes - porucha metabolismu nejen sacharidů, nýbrž i lipidů a proteinů. Výskyt abdominální obezity - základní diagnostické kritérium metabolického syndromu. Výživová doporučení a postupy. Výživový preventivní program).
Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (06.05.2022)

Dyslipidemie od A do Z

Jod a poruchy štítné žlázy

Nutrigenetika a nutrigenomika

Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny

Diabetes mellitus I. a II. typu

Arteriální hypertenze od A do Z

Klouby, kosti, zuby od A do Z

Onemocnění GIT

Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (06.05.2022)

Povinná:

  • Zlatohlávek Lukáš a kol.. Klinická dietologie a výživa. Praha: CurrentMedia, 2019, s. ISBN .
  • Zlatohlávek Lukáš a kol. . Interna pro bakalářské a magisterské obory. Praha: CurrentMedia, 2017, s. ISBN .

Learning resources - Czech
Last update: STDOWNER (21.09.2020)

MS Teams: Přehled klinické dietologie 20/21 B02785

1.       Cíl kapitoly: Cílem kapitoly je prohloubení znalostí v základní a stěžejním předmětu pro obor. 

2.       Klíčová slova k danému tématu: Metabolismus, diabetes meliitus, dyslipidemie, problematika gastrointerstinálního traktu, jednotlivé systémy

3.       Orientační čas na prostudování: dle schopností daného jedince

4.       Strukturovaná výkladová část: viz přiložrné kapitoly a kapitoly knih v doporučené literatuře

5.       Úkoly k řešení: nastudovat texty

6.       Shrnutí kapitoly: Kompelxní znalosti z dietologie a klinické výživy

7.       Kontrolní otázky či kontrolní text: není třeba

8.       Klíč k řešení: NA

9.       Pojmy či pojmová mapa k zapamatování: viz klíčová slova, ale 50x do hloubky dle textů

11.   Literatura k danému tématu: 

Zlatohlávek et al.: Klinická dietologie a výživa, Current Media, Praha, 2019

Zlatohlávek et al.: Interna pro Bc. a Mgr. obory, Current Media, 2017

Svačina Š. Mullerová D., Bretšnajdrová A.: Dietologie edice Lékařské repetitorium Triton Praha 2010
Vrablík, M. a kolektiv: Otazníky kardiovaskulární prevence 2009. Facta 2009
Perušičová, J., Češka, R.: Kardiabetes. Fama, Brno 2009

 http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie

Education plan -
Schedule by date
Day Date Description Teacher Files Note Hodnocení
Wednesday07.02.20247.2.2024 středa (8:00-16:30) 08:00-09:00 Novinky v managementu DM 2. typu Dr. Pehr 09:00-09:45 Novinky v managementu DM 1. typu Dr. Dat Do 10:00-10:45 Nové trendy v nutriční podpoře na JIP Dr. Křížová 10:45-11:45 Výživa neprospívajících a obézních dětí Mgr. Weidenthalerová 11:45-13:00 Pauza na oběd 13:00-14:00 Obezita – novinky v terapii, bariatrie Dr. Žůrková 14:00-14:45 Novinky v péči o pacienta s aterosklerózou, dyslipidémií Dr. Šatný 15:00-16:00 Nefarmakologická opatření u pacientů s KV onemocněním Dr. Foglarová Konzultace MGR2 Přehled klin Diet kombi 23_24.docx [ALL] 
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html