SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Alternative Nutrition - B02783 (Child and Adult Nutrition)
Title: Alternativní výživa
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:4/4, C+Ex [HS]
Extent per academic year: 8 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: combined
Teaching methods: combined
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Comes under: Povinné NVDD K 2.r._23/24
Attributes: Child and Adult Nutrition
Klinický předmět
Files Comments Added by
download Studijní podpora AV.pdf Studijní podpora pro kombinovanou formu studia předmětu Alternativní výživa. Mgr. Aneta Hásková
Annotation - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.05.2022)
Absolvováním předmětu si student prohloubí znalosti o různých formách alternativní výživy. Dokáže přesně identifikovat možná rizika vyplývající z nutričních deficiencí zejména ve vztahu k jednotlivým cílovým skupinám, různým alternativním směrům a míře restrikce. Dále bude schopen určit faktické složení stravy a porovnat zjištěné s aktuálními potřebami pacienta/klienta. V rámci praktické části výuky jsou studenti vedeni ke kritickému myšlení a porozumění textu. Součástí výuky je praktický nácvik komunikace s pacientem/klientem/rodinnými příslušníky.
Syllabus - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.05.2022)

Základní principy a formy alternativní výživy.

Společné prvky různých alternativních forem výživy.

Typy vegetariánských forem výživy a jejich složení. Veganství.

Základní principy stravování dle ájurvédy.

Další formy alternativní výživy:

Makrobiotika, raw strava, dělená strava, strava dle krevních skupin, paleodieta atd.

Možná rizika nutričních deficiencí jednotlivých mikro - i makronutrientů. Možné psychologicko-nutriční souvislosti.

Základní principy komunikace se zastánci alternativní výživy. Kritické myšlení v dané problematice.

Možná pozitiva a úskalí jednotlivých forem a míry restrikce u alternativní výživy.

Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.05.2022)

Povinná:

  • Zlatohlávek, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016, 422 s. ISBN 978-80-88129-03-5.
  • Frühauf, P, Pozler, O, Kotalová, R, Bayer, M. Postoj České pediatrické společnosti k alternativní výživě. In Pediatriae. 62 (2007): 111-113.
  • Internetový portál bezpečnosti potravin, českých odborných společností, zahraniční portály odborných společností.

Learning resources - Czech
Last update: STDOWNER (21.09.2020)

MS Teams: Alternativní výživa 20/21 B02783

Teaching methods - Czech
Last update: Jana Kolářová (05.05.2022)

Přednáška, cvičení, samostatná práce

Course completion requirements - Czech
Last update: Mgr. Aneta Hásková (15.10.2023)

Účast na výuce ve stanovený termín 25. 11. 2023

Pro jedince co se účastní výuky:

Příprava samostatné práce (na vybrané téma) (2-3 A4) 

- Představení výživového směru

- pomyslná pro/pomyslná proti

- Min. 3 denní jídelníček v daném výživovém směru (zhodnocený), návrh změny (je-li třeba), kazuistika +

- Nejméně 2-3 studie na vybrané téma, ideálně nejvyšší úrovně studií

Pro jedince co se NEúčastní výuky:

1) Příprava samostatné práce (na vybrané volitelné téma alternativního stravován/směru) (délka 3-4 A4)

-Představení výživového směru

- Pomyslná pro/pomyslná proti

- Min. 10 denní jídelníček v daném výživovém směru (zhodnocený), návrh změny (je-li třeba), kazuistika pokud je k dispozici

- Nejméně 5 studií na vybrané téma, ideálně nejvyšší úrovně studií

+ Powerpointová prezentace – min. 17 slidů  - na stejné téma

2) Přehledový článek na téma - Alternativní stravování/výživa - hlavní důvody, nejčastější typy alternativního stravování, rozdělení, možná úskalí/pozitiva apod. Délka minimálně 3 A4 (Úvod, Hlavní text, Výsledky, Závěr, Diskuze, Použitá literatura)

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html