SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Special Hygiene and Epidemiology - B02717 (Child and Adult Nutrition)
Title: Speciální hygiena a epidemiologie
Guaranteed by: Institute of Hygiene and Epidemiology First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00200)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: summer
Points: 4
E-Credits: 4
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:1/1, C [HT]
Extent per academic year: 30 [hours]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: prof. MUDr. Eva Králíková, CSc.
Comes under: Povinné NVDD P 2.r._23/24
Attributes: Child and Adult Nutrition
Teoretický předmět
Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (17.03.2023)

Povinná:

  • Kudlová, Eva. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009, 287 s. ISBN 978-80-246-1735-0.
  • Králíková, Eva. Závislost na tabáku : epidemiologie, prevence a léčba. Břeclav: Adamira, 2013, 503 s. ISBN 978-80-904217-4-5.
  • Podstatová, Hana. Základy epidemiologie a hygieny. Praha: Galén : Karolinum, 2009, 158 s. ISBN 978-80-246-1631-5.

Doporučená:

  • Zlatohlávek, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016, 422 s. ISBN 978-80-88129-03-5.

Course completion requirements - Czech
Last update: MUDr. Ivana Holcátová, CSc. (25.03.2024)

Předmět je zakončen zápočtem.

Requirements to the exam - Czech
Last update: Jana Kolářová (17.03.2023)
Otázky ke státní zkoušce

Epidemiologie nákaz přenášených alimentární cestou.

Epidemiologická problematika alimentárních nákaz v ČR.

Preventivní a represivní protiepidemická opatření u alimentárních nákaz.

Dezinfekce ve stravovacích provozech.

Hygienické a epidemiologické požadavky na stravovací služby.

Primární, sekundární a terciární prevence - úloha výživy.

Výživová doporučení pro populaci dle věkových skupin.

Hodnocení výživového stavu.

Poruchy výživového stavu (nedostatek, nadbytek, prevence).

Druhy potravin a jejich význam ve výživě člověka.

Hlavní živiny: zdroje, význam, nadbytek, deficit.

Vitamíny: zdroje, význam, nadbytek, deficit.

Minerální látky: zdroje, význam, nadbytek, deficit

Stopové prvky: zdroje, význam, nadbytek, deficit.

Význam mikroorganismů ve výživě člověka.

Význam nutriční toxikologie.

Toxické látky v potravinách, prevence otrav z potravin.

Kontaminanty potravin, vstupní cesty do potravního řetězce, prevence.

Nutriční profil kuřáka.

Výživa v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Výživa v prevenci nádorových onemocnění.

Požadavky na kvalitu pitné vody, limity, rizika.

Pitný režim, balená voda, ochranné nápoje.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html