|
|
|
||
Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Je součástí komplexu předmětů, které profilují absolventa k práci v primární, sekundární a terciární sféře péče o zdraví. Umožňuje studentům získat profesní znalosti z podpory a udržení zdraví při dodržování zdravého životního stylu v jednotlivých obdobích lidského života. Seznamuje s problematikou zneužívání a závislostí, s jejich riziky, prevencí, léčbou a následnou péčí. Dále se věnuje problematice chorob vzniklých v souvislosti s pobytem ve zdravotnickém zařízení (nozokomiální nákazy). Studenti získají znalosti pro efektivní edukaci a poskytování informací při zjištěných rizicích a při přímém ohrožení zdraví jednotlivců, rodin a komunit. Last update: Malířová Iva, Bc. (08.07.2024)
|
|
||
Výstupy předmětu: 1. Student je schopen definovat zdraví a jeho determinanty, zná vlivy faktorů životního prostředí na zdraví. 2. Student je seznámen s preventivním vlivem výživy a pohybové aktivity na zdraví. 3. Student je informován o primární a včasné sekundární prevenci nejčastěji se vyskytujících závažných onemocnění v ČR. Last update: Malířová Iva, Bc. (08.07.2024)
|
|
||
Last update: Malířová Iva, Bc. (16.07.2024)
|
|
||
Předmět je ukončen zápočtem. Podmínka udělení zápočtu: účast na praktických cvičeních
Požadavky k opakování předmětu: Podmínky stejné jako při prvním zápisu předmětu Last update: Malířová Iva, Bc. (08.07.2024)
|
|
||
Vyučující: Prof. PharmDr. Martin Beránek, Ph.D. Ing. Hana Střítecká, Ph.D. Mgr. Michaela Hanzlová, Ph.D. MUDr. Kateřina Javorská MUDr. Tomáš Soukup, Ph.D. Praktická cvičení: 1. Primární a včasná sekundární prevence kardiovaskulárních onemocnění (KVO). Orientační vyšetření rizikových faktorů KVO a výživového stavu. Rizikové faktory KVO. Tabulka koronárního rizika. Náplň preventivních prohlídek praktického lékaře. (Javorská) 2. Vliv faktorů životního prostředí na zdraví. Hygienická problematika vody (včetně vod balených), půdy a ovzduší. Nakládání s odpady. (Hanzlová) 3. Hygiena výživy (rizika přímá a nepřímá). Strategie ozdravění výživy. Prevence obezity. Biologická a chemická kontaminace potravy. Bio a GMO potraviny. (Střítecká) 4. Primární a včasná sekundární prevence vybraných nádorových onemocnění (karcinom plic, prsu, děložního čípku, tlustého střeva a konečníku, kůže a prostaty). (Beránek) 5. Zdraví a jeho determinanty. Programy podpory zdraví. Problematika tabakismu. Metody odvykání kouření. Program 4P. Pracovní stres. Zdroje nadměrné psychické zátěže na pracovišti, jejich identifikace a možnosti prevence. Práce na směny. Režim práce a odpočinku. (Javorská) 6. Pohybové aktivity v prevenci a terapii onemocnění v důsledku civilizačních vlivů a dlouhodobé jednostranné pracovní zátěže. Hodnocení tělesné zdatnosti. Atributy pohybového režimu (objem, intenzita, struktura, frekvence). (Soukup) Last update: Malířová Iva, Bc. (08.07.2024)
|
|
||
Předmět nemá prerekvizitu. Last update: Malířová Iva, Bc. (08.07.2024)
|