|
|
|
||
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Ošetřovatelství - Všeobecná sestra ve 2. ročníku. Základní kurz výživy pro zdravotní sestry. Seznamuje s problematikou výživy člověka ve zdraví a nemoci.
Last update: Dlouhý Pavel, doc. MUDr., Ph.D. (15.10.2020)
|
|
||
Cílem předmětu je seznámit studenty se základy fyziologie a hygieny výživy, obecné a speciální dietologie a klinické výživy. Last update: Dlouhý Pavel, doc. MUDr., Ph.D. (15.10.2020)
|
|
||
DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2011, 192 s. (aktualizace na https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/) Svačina, Š. et al.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 s. Lebl J., Provazník K., Hejcmanová L.: Preklinická pediatrie. Galén a Karolínum Praha 2007 Komárek, L., Provazník, K. a kol.: Prevence v praxi. 3. LF UK, Nadace CINDI, Praha 2009 Tláskal, P., et al. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha: Společnost pro výživu, 2016, 101 s. Kasper, H., Burghardt. W.: Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 572 s. Zadák Z. Výživa v intenzivní péči. Grada Publishing, 2008, 542 s. Zlatohlávek L. et al. Klinická dietologie a výživa. Current Media, 2016, 424 s. Doporučené časopisy: Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa Výživa a potraviny Last update: Dlouhý Pavel, doc. MUDr., Ph.D. (15.10.2020)
|
|
||
přednášky Last update: Dlouhý Pavel, doc. MUDr., Ph.D. (15.10.2020)
|
|
||
Zkouška z předmětu: test mnohočetného výběru, po vyčerpání 2 řádně vypsaných termínů testu ústní zkoušení Last update: Dlouhý Pavel, doc. MUDr., Ph.D. (15.10.2020)
|
|
||
· Zásady správné výživy · Výživa v patogenezi a v prevenci vybraných chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu, onemocnění GIT) · Význam a potřeba jednotlivých živin · Energetický metabolismus, metabolismus hlavních živin. · Metabolismus vody a elektrolytů · Nutriční a hygienický význam potravin živočišného a rostlinného původu · Specifika výživy zvláštních skupin populace (těhotné a kojící ženy, kojenci a děti, staří lidé) · Hladovění a malnutrice – příčiny, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence · Prevence alimentárních nákaz a intoxikací · Potravinové alergie a intolerance · Toxické látky v potravinách. Otravy houbami · Hodnocení nutričního stavu · Základy dietologie. Dietní systém nemocnic · Hlavní principy jednotlivých diet · Klinická výživa. Principy parenterální a enterální výživy · Hygienické požadavky na nemocniční stravování Last update: Dlouhý Pavel, doc. MUDr., Ph.D. (15.10.2020)
|