SubjectsSubjects(version: 970)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Dietology II - CNT064P3
Title: Dietologie II
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2023
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:28/42, C [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Předmět navazuje na Dietologii 1 a prohlubuje znalosti získané v předchozích odborných dietologických předmětech.
Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Aim of the course - Czech

Student bude schopen:

  • porozumět principům jednotlivých diet (vhodný výběr poživatin a pochutin, technologie přípravy),
  • znát nutriční požadavky léčebných diet,
  • naplánovat jídelníčky pro dané typy diet,
  • provést nutriční kalkulaci naplánovaných jídelníčků,
  • navrhnout individuální nutriční intervenci u rizikových pacientů (úprava základní diety, využití přípravků nutriční podpory atp.),
  • znát typy modulových dietetik, sippingových přípravků a přípravků enterální výživy,
  • edukovat pacienta (rodinné příslušníky) o zásadách aktuální dietoterapie.
Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Course completion requirements - Czech

Podmínkou k udělení zápočtu je úspěšné absolvování zápočtového testu. Zápočtový test sestává ze znalostního testu a kazuistiky.

Podmínkou k připuštění k zápočtovému testu je min. 80 % docházka na praktikách.

V případě vyšší neúčasti na praktikách je možná náhrada vypracováním seminární práce na zadané téma, která musí být odevzdaná nejméně týden před absolvováním zápočtového testu. Minimální účast pro zadání seminární práce je 50 % na praktikách.

Studenti si musí sami hlídat docházku a požádat včas o zadání tématu seminární práce v případě nedostatečné docházky.  

Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Literature - Czech

Základní literatura

  1. KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 9788024745336.
  2. KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. Informační servis pro lékaře. ISBN 978-80-87250-05-1.
  3. KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
  4. KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha: Forsapi 2016. ISBN 978-80-8725-032-7.
  5. Kolektiv autorů. Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH). 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/referencni-hodnoty-pro-prijem-zivin-dach-2019/
  6. Kolektiv autorů. Výběr receptur – nejčastější připravované pokrmy ve školním stravování. Praha: Společnost pro výživu, Výživaaservis s.r.o., 2019, kniha dostupná na: http://www.vyzivaspol.cz/vyber-receptur-nejcasteji-pripravovane-pokrmy-ve-skolnim-stravovani.
  7. LEBL Jan. PRŮHOVÁ Štěpánka, ŠUMNÍK Zdeněk a kol. Abeceda diebetu. 5.aktualizované vydání. Maxdorf. 2018
  8. VÁGNEROVÁ Tereza. KLÍMOVÁ Eliška. Standard nutriční péče v gerietrii. ČANT. 2019.
  9. ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.


Doplňující literatura

  1. Česká společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP), doporučení pro klinickou výživu dostupná z:  http://www.skvimp.cz/
  2. KŘÍŽOVÁ, Jarmila, Jaromír KŘEMEN, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 3., přepracované a doplněné vydání. Praha: Mladá fronta, 2019. Aeskulap. ISBN 978-80-204-5009-8.
  3. SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
Last update: Maternová Kateřina, Bc. (29.03.2022)
Syllabus - Czech
  • Znalost principů dietologie a jejich zavedení do praxe. 
  • Tvorba jídelníčku pro konkrétního klienta (nutriční kalkulace atp).
  • Nutriční screening na lůžkovém oddělení nemocničního typu.
  • Typy modulových dietetik, sippingových přípravků a přípravků enterální i parenterální výživy.
  • Edukace pacienta (či rodinných příslušníků) o zásadách aktuální dietoterapie.
Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html