SubjectsSubjects(version: 970)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Dietology I - CNT026P2
Title: Dietologie I
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2022
Semester: summer
Points: 4
E-Credits: 4
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:14/42, C [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D.
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Předmět je zaměřen na prohloubení znalostí týkajících se dietního stravování včetně vypracování jídelníčků pomocí profesionálních nutričních softwarů. Dále bude zaměřen na plánování a vlastní realizaci diet v praxi.
Last update: Wildová Elena, MUDr., Ph.D. (11.05.2020)
Aim of the course - Czech

Student bude schopen zhodnotit a naplánovat léčebnou výživu pacientům dle typu onemocnění

Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Course completion requirements - Czech

Podmínkou k udělení zápočtu je úspěšné absolvování zápočtového testu. Zápočtový test sestává ze znalostního testu a kazuistiky.

Podmínkou k připuštění k zápočtovému testu je min. 80 % docházka na praktikách.

V případě vyšší neúčasti na praktikách je možná náhrada vypracováním seminární práce na zadané téma, která musí být odevzdaná nejméně týden před absolvováním zápočtového testu. Minimální účast pro zadání seminární práce je 50 % na praktikách.

Studenti si musí sami hlídat docházku a požádat včas o zadání tématu seminární práce v případě nedostatečné docházky.  

Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Literature - Czech

Základní literatura

  1. KOHOUT, Pavel. Klinická výživa. Galén, 2021. ISBN: 9788074925559
  2. WIERDSMA Nicolette. Kapesní průvodce dietologií. Dospělí. VU University press. Amsterdam, 2017 (překlad ČANT - odborný garant Hrnčířová Dana)
  3. KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 9788024745336.
  4. KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
  5. KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha: Forsapi 2016. ISBN 978-80-8725-032-7.
  6. Kolektiv autorů. Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH). 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/referencni-hodnoty-pro-prijem-zivin-dach-2019/
  7. LEBL Jan. PRŮHOVÁ Štěpánka, ŠUMNÍK Zdeněk a kol. Abeceda diebetu. 5.aktualizované vydání. Maxdorf. 2018
  8. ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.


Doplňující literatura

  1. Česká společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP), doporučení pro klinickou výživu dostupná z:  http://www.skvimp.cz/
  2. KŘÍŽOVÁ, Jarmila, Jaromír KŘEMEN, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 3., přepracované a doplněné vydání. Praha: Mladá fronta, 2019. Aeskulap. ISBN 978-80-204-5009-8.
  3. SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.



Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (31.08.2022)
Syllabus - Czech
  • dietní systém ve zdravotnických zařízeních,
  • přehled nutričních databází a SW,
  • metody a možnosti získávání informací o příjmu stravy na individuální úrovni (FFQ, 24-recall) a jejich využití, kazuistiky
  • znalost principů základních a vybraných specifických typů diet (vhodný výběr poživatin a pochutin, technologie přípravy),
  • znalost nutričních požadavků léčebných diet,
  • plánování jídelníčků pro léčebné diety,
  • nutriční kalkulace naplánovaných jídelníčků
  • moderní trendy v dietologii.
Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html