Předmět je zaměřen na prohloubení znalostí týkajících se dietního stravování včetně vypracování jídelníčků pomocí profesionálních nutričních softwarů. Dále bude zaměřen na plánování a
vlastní realizaci diet v praxi.
Last update: Wildová Elena, MUDr., Ph.D. (11.05.2020)
Aim of the course - Czech
Student bude schopen zhodnotit a naplánovat léčebnou výživu pacientům dle typu onemocnění
Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Course completion requirements - Czech
Podmínkou k udělení zápočtu je úspěšné absolvování zápočtového testu. Zápočtový test sestává ze znalostního testu a kazuistiky.
Podmínkou k připuštění k zápočtovému testu je min. 80 % docházka na praktikách.
V případě vyšší neúčasti na praktikách je možná náhrada vypracováním seminární práce na zadané téma, která musí být odevzdaná nejméně týden před absolvováním zápočtového testu. Minimální účast pro zadání seminární práce je 50 % na praktikách.
Studenti si musí sami hlídat docházku a požádat včas o zadání tématu seminární práce v případě nedostatečné docházky.
Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
WIERDSMA Nicolette. Kapesní průvodce dietologií. Dospělí. VU University press. Amsterdam, 2017 (překlad ČANT - odborný garant Hrnčířová Dana)
KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 9788024745336.
KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha: Forsapi 2016. ISBN 978-80-8725-032-7.
Kolektiv autorů. Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH). 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/referencni-hodnoty-pro-prijem-zivin-dach-2019/
LEBL Jan. PRŮHOVÁ Štěpánka, ŠUMNÍK Zdeněk a kol. Abeceda diebetu. 5.aktualizované vydání. Maxdorf. 2018
ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.
Doplňující literatura
Česká společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP), doporučení pro klinickou výživu dostupná z: http://www.skvimp.cz/
KŘÍŽOVÁ, Jarmila, Jaromír KŘEMEN, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 3., přepracované a doplněné vydání. Praha: Mladá fronta, 2019. Aeskulap. ISBN 978-80-204-5009-8.
SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (31.08.2022)
Syllabus - Czech
dietní systém ve zdravotnických zařízeních,
přehled nutričních databází a SW,
metody a možnosti získávání informací o příjmu stravy na individuální úrovni (FFQ, 24-recall) a jejich využití, kazuistiky
znalost principů základních a vybraných specifických typů diet (vhodný výběr poživatin a pochutin, technologie přípravy),
znalost nutričních požadavků léčebných diet,
plánování jídelníčků pro léčebné diety,
nutriční kalkulace naplánovaných jídelníčků
moderní trendy v dietologii.
Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)