SubjectsSubjects(version: 970)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Practice I (School catering) - CNT011P1
Title: Praxe I (školní stravování)
Guaranteed by: Department of Hygiene 3FM CU (12-HYG)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2024
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:0/40, C [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: Mgr. Ing. Ivana Pražanová
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Předmět je prakticky zaměřen na chod stravovacího provozu v zařízení školního stravování. Odborná praxe je uskutečňována v zařízení školního stravování a probíhá pod vedením zaměstnanců daného zařízení. Zohledňuje víceúrovňovou funkci školního stravování – výživnou, výchovnou, sytící.
Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Aim of the course - Czech

Cílem předmětu je seznámit a prakticky zapojit studenta do stravovacího provozu v zařízení školního stravování. Po ukončení předmětu bude student prakticky seznámen se spotřebním košem a poskytováním dietního stravování (např. bezlepková strava), bude schopen zhodnotit pestrost podávané stravy a prakticky se podílet na sestavení vyváženého jídelního lístku (výběrové / nevýběrové) pro děti školního věku.

Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362

Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Literature - Czech

Košťálová A a kol. Metodika zajištění dietní stravy v rámci školního stravování. SZU. 2024. ISBN 978-80-7071-445-4

Košťálová A. et al. Rádce školní jídelny 1. Nutriční doporučení ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši. SZU, Praha 2015.

Lukašíková I. et al. Rádce školní jídelny 2. Objektivní vedení spotřebního koše. SZU, Praha 2015.

Hrnčířová D. et al. Rádce školní jídelny 3. Normování potravin v souladu s „Nutričním doporučením ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši“. SZU Praha 2016.

Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách – část I.. 1. vydání. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. 

Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách – část II.. 1. vydání. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006.

Košťálová A. et al. Manuál pro školní jídelny. Metodická pomůcka pro realizaci projektu „Zdravá školní jídelna“. SZU 2017.

Košťálová A. et al. Děti v kuchyni vítány. Metodická pomůcka pro vedení kroužků přípravy pokrmů. SZU 2017.

Vyhláška č. 107/2005 Sb. o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů.

Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Teaching methods - Czech

Odborná praxe v zařízení školního stravování.

Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (31.10.2019)
Requirements to the exam - Czech

Zápočet bude studentovi udělen pro odevzdání:

1. logbooku (potvrzení o absolvování praxe v požadovaném rozsahu ve stravovacím provozu v zařízení školního stravování, které poskytuje dietní stravování). 

2. souhrnu z praxe v rozsahu 1 normostrany A4, MS Word (zaslat emailem garantovi předmětu nebo odevzdat vytištěný s logbookem).

Loogbook o absolvování praxe ve stravovacím provozu v zařízení školního stravování si student vytiskne z aplikace Výuka nebo vyzvedne před absolvováním praxe u garanta předmětu.

Výběr školního zařízení musí být před zahájením praxe schválen garantem předmětu.

Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Entry requirements - Czech

Student si pro vykonání praxe samostatně zvolí školní zařízení, které poskytuje dietní stravování. Zařízení musí být scháleno garantem předmětu. 

Last update: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html