Expert practical training will make students aware of issues related to food preparation in a hospital setting and related workplaces.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Odborná praxe obeznámí studenty s problematikou zajištění stravování v nemocniční praxi v závislosti na typu příslušného pracoviště.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.05.2008)
Aim of the course -
Students shall master the basics of work organization at a hospital kitchen, in the area of personnel, technical, hygiene, and operational management. During their practice, students shall actively participate in activities performed in respective sections of a food catering facility. Having completed this training, students will write a report demonstrating the knowledge obtained during the training.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Studenti si osvojí základy organizace práce v nemocniční kuchyni zejména v oblasti personálního, technického, hygienického, provozního zajištění. V průběhu praxe se budou aktivně účastnit činností vykonávaných na jednotlivých úsecích stravovacího provozu. Po absolvování praxe studenti vypracují písemnou práci, která bude obsahovat stručné sdělení o získaných poznatcích.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.05.2008)
Literature -
Štěpán Svačina a kol.: Klinická dietologie, vydáno Grada Publishing, Praha 2008,
Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii
Kohout,P., Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl, Praha, 2005
Keller,U., Meier, R., Bertoli,S.: Klinická výživa, nakladatelství Scientia Medica, Praha, 1993
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Štěpán Svačina a kol.: Klinická dietologie, vydáno Grada Publishing, Praha 2008,
Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii
Kohout,P., Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl, Praha, 2005
Keller,U., Meier, R., Bertoli,S.: Klinická výživa, nakladatelství Scientia Medica, Praha, 1993
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Teaching methods -
Practices at a Department of Therapeutic Nutrition
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Praktika na oddělení léčebné výživy, procvičování a upevňování teoretických i praktických dovedností.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.10.2008)
Requirements to the exam -
For receiving credit student has to submit "The report of practice course".
This forms must be signed and stamped by the responsible person (ie. chief of the department).
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (30.10.2008)
Zápočet je udělen po předložení Zprávy o průběhu praxe, která musí být opatřena razítkem a podpisem odpovědného pracovníka.
Last update: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.10.2008)
Syllabus -
Organization of work in a kitchen and related workplaces
Techniques and technology of food storage, its preparation and processing technology
Division into sections for food preparation in relation to dietary systems
Time plan of food preparation and expedition
Basic hygiene requirements for food storage, its preparation and processing technology