|
|
|
||
Předmět Fyziologie výživy poskytuje studentům odborné vědomosti a učí je způsobu myšlení potřebnému pro pochopení vztahu výživy a životních funkcí člověka.
Z hlediska faktografického podává vysvětlení vztahu organismu a zevního prostředí a přehled látek přijímaných ze zevního prostředí, vysvětlení, co je to trávení a vstřebávání a činnost trávicího traktu, vstřebávání z trávicího traktu, transport látek v organismu, metabolismus v cílových tkáních a mechanismy vylučování. Z hlediska pochopení předmětu jde o chápání potravy jako zdroje energie, stavebních a zásobních součástí těla a regulačních látek, osvojení si představy, že složení potravy a způsob příjmu ve vztahu k aktuálnímu stavu organismu ovlivňuje jeho životní funkce, akceptování každého organismu jako zvláštního jedince i z hlediska ovlivnění jeho životních procesů nejen přijímanou potravou, ale i způsobem jejího příjmu.
Last update: Ploc Marek, Mgr. (15.10.2024)
|
|
||
Zápočet za 80% účast na praktikách, v případě omluvené neúčasti náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5-7 stran. Last update: Ploc Marek, Mgr. (15.10.2024)
|
|
||
Doporučená literatura
Last update: Ploc Marek, Mgr. (15.10.2024)
|
|
||
přednášky, praktika Last update: Ploc Marek, Mgr. (15.10.2024)
|
|
||
Otázky ke zkoušce z předmětu „Fyziologie výživy“ 1. Bílkoviny 2. Tuky 3. Sacharidy, vláknina 4. Vitamíny rozpustné v tucích 5. Vitamíny rozpustné ve vodě 6. Hypervitaminosy a hypovitaminosy 7. Minerální látky ve výživě 8. Stopové prvky 9. Nutriční a hygienický význam hlavních potravin živočišného původu 10. Hygienický a nutriční význam hlavních potravin rostlinného původu 11. Toxické kontaminující látky v potravinách 12. Otravy houbami 13. Zdravotní rizika různých technologických (kuchyňských) úprav potravin a pokrmů 14. Alimentární nákazy a jejich prevence 15. Alimentární intoxikace (bakteriálního původu) a jejich prevence 16. Význam saprofytické mikroflóry. Význam mikroflóry GIT 17. Kojení 18. Výživa dětí 19. Výživa těhotných a kojících žen 20. Výživa starých osob 21. Poruchy příjmu potravy (obezita, mentální anorexie, bulimie) 22. Výživa v prevenci aterosklerosy 23. Výživa v prevenci nádorových onemocnění 24. Onemocnění ve vztahu k výživě (obezita, diabetes mellitus, hypertenze) 25. Onemocnění ve vztahu k výživě (osteoporóza, zubní kaz) 26. Hladovění. Malnutrice a její typy 27. Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchy 28. Sledování spotřeby potravin a vyšetřování nutričního stavu 29. Shrnutí hlavních zásad správné výživy 30. Dieta diabetická 31. Dieta při onemocnění jater. Dieta při onemocnění GIT 32. Dieta žlučníková. Dieta pankreatická. 33. Dieta při onemocnění ledvin 34. Základní dieta v nemocničním systému 35. Dieta bezlepková 36. Alternativní výživové směry 37. Metabolismus vody a elektrolytů a jeho poruchy Last update: Ploc Marek, Mgr. (15.10.2024)
|
|
||
Last update: Ploc Marek, Mgr. (15.10.2024)
|