SubjectsSubjects(version: 970)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Hygiene and Epidemiology - B02796 (Dietitian with Specialization)
Title: Hygiena a epidemiologie
Guaranteed by: 3rd Department of Medicine – Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague (11-00530)
Faculty: First Faculty of Medicine
Actual: from 2024
Semester: summer
Points: 0
E-Credits: 0
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/0, STEX [HT]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Note: prefer medical statement
enabled for web enrollment
Guarantor: prof. MUDr. Štěpán Svačina, MBA, DrSc.
Attributes: Nutriční specialista
Nutriční specialista - kombinovaná f.
Klinický předmět
Order Course title
Topic 1 (TO1)
1 Nutriční epidemiologie – náplň oboru, typy studií, jejich hodnocení, hlavní přednosti a nedostatky.
2 Proces šíření nákaz
3 Proces šíření alimentárních nákaz.
4 Epidemiologie alimentárních nákaz v ČR
5 Protiepidemická opatření u alimentárních nákaz
6 Dezinfekce ve stravovacích provozech
7 Hygienické požadavky na stravovací služby
8 Primární, sekundární a terciární prevence a úloha výživy
9 Výživová doporučení pro populaci dle věkových skupin
10 Hodnocení výživového stavu
11 Poruchy z nedostatku nebo nadbytku specifických živin (projevy, příčiny, prevence)
12 Druhy potravin a jejich význam ve výživě člověka
13 Hlavní živiny: zdroje, význam, nadbytek, deficit
14 Vitamíny: zdroje, význam, nadbytek, deficit
15 Minerální látky: zdroje, význam, nadbytek, deficit
16 Stopové prvky: zdroje, význam, nadbytek, deficit.
17 Význam mikroorganismů v potravě.
18 Nutriční toxikologie – zaměření oboru, terminologie, význam.
19 Toxické látky v potravinách, limity – kategorie dle rizika, prevence otrav z potravin.
20 Kontaminanty potravin, vstupní cesty do potravního řetězce, prevence.
21 Bezpečnost potravin – dozorové orgány, kompetence v ČR, v EU, systém rychlého varování.
22 Potravní aditiva – charakterizace, důvody použití, značení, legislativa.
23 Endogenní toxické produkty potravin – vznik, nebezpečnost, možnosti snížení negativního účinku.
24 Nutriční profil kuřáka. Kouření a hmotnost.
25 Výživa v (primární) prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
26 Výživa v (primární) prevenci nádorových onemocnění.
27 Požadavky na kvalitu pitné vody, limity, rizika.
28 Pitný režim, balená voda, ochranné nápoje.
29 Organizace, programy, iniciativy a projekty na podporu správné výživy.
30 Hlavní právní normy týkající se potravin a stravování a typy referenčních norem pro příjem živin – principy, problémy.
Annotation - Czech
Vybrané kapitoly z hygieny a epidemiologie: epidemiologie prostředí, toxikologie, rizikové faktory ve výživě, rizikové faktory v pracovním prostředí, epidemiologie infekční, neinfekční - rizikové faktory, prevence - životní styl, podpora zdraví.
Last update: Mentlíková Marie, Ing. (22.05.2019)
Literature - Czech

POVINNÁ LITERATURA:

1. Tuček, M., Slámová A. a kol.: Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Karolinum 2012. 214s.

2. Podstatová, H.: Základy epidemiologie a hygieny. Galén, Karolinum 2009, 153s.

3. Bencko, V. a kol.: Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství. UK Praha, 2006, 175s.

 

DOPORUČENÁ LITERATURA:

1. Göpfertová, D. a kol.: Epidemiologie obecná a speciální: Karolinum. 2007. 300s.

2. Kudlová, E. a kol.: Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Karolinum Praha, 2009, 287 s.

3. Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Grada Praha, 2005, ISBN 80-247-1039-0

4. Zlatohlávek L. a kol. Klinická dietologie a výživa. Current Media, s.r.o. 2016. 422 s. ISBN 9788088129035

Last update: Mentlíková Marie, Ing. (22.05.2019)
Requirements to the exam - Czech

OTÁZKY K SZZK NUTRIČNÍ SPECIALISTA - Hygiena a epidemiologie

 

  1. Nutriční epidemiologie – náplň oboru, typy studií, jejich hodnocení, hlavní přednosti a nedostatky.

  2. Proces šíření nákaz.

  3. Proces šíření alimentárních nákaz.

  4. Epidemiologie alimentárních nákaz v ČR.

  5. Protiepidemická opatření u alimentárních nákaz

  6. Dezinfekce ve stravovacích provozech.

  7. Hygienické požadavky na stravovací služby.

  8. Primární, sekundární a terciární prevence a úloha výživy.

  9. Výživová doporučení pro populaci dle věkových skupin.

  10. Hodnocení výživového stavu.

  11. Poruchy z nedostatku nebo nadbytku specifických živin (projevy, příčiny, prevence).

  12. Druhy potravin a jejich význam ve výživě člověka.

  13. Hlavní živiny: zdroje, význam, nadbytek, deficit.

  14. Vitamíny: zdroje, význam, nadbytek, deficit.

  15. Minerální látky: zdroje, význam, nadbytek, deficit

  16. Stopové prvky: zdroje, význam, nadbytek, deficit.

  17. Význam mikroorganismů v potravě.

  18. Nutriční toxikologie – zaměření oboru, terminologie,  význam.  

  19. Toxické látky v potravinách, limity – kategorie dle rizika, prevence otrav z potravin.

  20. Kontaminanty potravin, vstupní cesty do potravního řetězce, prevence.

  21. Bezpečnost potravin  –  dozorové orgány, kompetence v ČR, v EU, systém rychlého varování.

  22. Potravní aditiva – charakterizace, důvody použití, značení, legislativa.  

  23. Endogenní toxické produkty potravin – vznik, nebezpečnost, možnosti snížení negativního účinku. 

  24. Nutriční profil kuřáka. Kouření a hmotnost.

  25. Výživa v (primární) prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

  26. Výživa v (primární) prevenci nádorových onemocnění.

  27. Požadavky na kvalitu pitné vody, limity, rizika.

  28. Pitný režim, balená voda, ochranné nápoje.

  29. Organizace, programy, iniciativy a projekty na podporu správné výživy.

  30. Hlavní právní normy týkající se potravin a stravování a typy referenčních norem pro příjem živin – principy, problémy.

Last update: Mentlíková Marie, Ing. (30.12.2016)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html