|
|
Order | Course title |
Topic 1 (TO1) | |
1 | Nutriční epidemiologie – náplň oboru, typy studií, jejich hodnocení, hlavní přednosti a nedostatky. |
2 | Proces šíření nákaz |
3 | Proces šíření alimentárních nákaz. |
4 | Epidemiologie alimentárních nákaz v ČR |
5 | Protiepidemická opatření u alimentárních nákaz |
6 | Dezinfekce ve stravovacích provozech |
7 | Hygienické požadavky na stravovací služby |
8 | Primární, sekundární a terciární prevence a úloha výživy |
9 | Výživová doporučení pro populaci dle věkových skupin |
10 | Hodnocení výživového stavu |
11 | Poruchy z nedostatku nebo nadbytku specifických živin (projevy, příčiny, prevence) |
12 | Druhy potravin a jejich význam ve výživě člověka |
13 | Hlavní živiny: zdroje, význam, nadbytek, deficit |
14 | Vitamíny: zdroje, význam, nadbytek, deficit |
15 | Minerální látky: zdroje, význam, nadbytek, deficit |
16 | Stopové prvky: zdroje, význam, nadbytek, deficit. |
17 | Význam mikroorganismů v potravě. |
18 | Nutriční toxikologie – zaměření oboru, terminologie, význam. |
19 | Toxické látky v potravinách, limity – kategorie dle rizika, prevence otrav z potravin. |
20 | Kontaminanty potravin, vstupní cesty do potravního řetězce, prevence. |
21 | Bezpečnost potravin – dozorové orgány, kompetence v ČR, v EU, systém rychlého varování. |
22 | Potravní aditiva – charakterizace, důvody použití, značení, legislativa. |
23 | Endogenní toxické produkty potravin – vznik, nebezpečnost, možnosti snížení negativního účinku. |
24 | Nutriční profil kuřáka. Kouření a hmotnost. |
25 | Výživa v (primární) prevenci kardiovaskulárních onemocnění. |
26 | Výživa v (primární) prevenci nádorových onemocnění. |
27 | Požadavky na kvalitu pitné vody, limity, rizika. |
28 | Pitný režim, balená voda, ochranné nápoje. |
29 | Organizace, programy, iniciativy a projekty na podporu správné výživy. |
30 | Hlavní právní normy týkající se potravin a stravování a typy referenčních norem pro příjem živin – principy, problémy. |
|
||
Vybrané kapitoly z hygieny a epidemiologie: epidemiologie prostředí, toxikologie, rizikové faktory ve výživě, rizikové faktory v pracovním prostředí, epidemiologie infekční, neinfekční - rizikové faktory, prevence - životní styl, podpora zdraví. Last update: Mentlíková Marie, Ing. (22.05.2019)
|
|
||
POVINNÁ LITERATURA: 1. Tuček, M., Slámová A. a kol.: Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Karolinum 2012. 214s. 2. Podstatová, H.: Základy epidemiologie a hygieny. Galén, Karolinum 2009, 153s. 3. Bencko, V. a kol.: Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství. UK Praha, 2006, 175s.
DOPORUČENÁ LITERATURA: 1. Göpfertová, D. a kol.: Epidemiologie obecná a speciální: Karolinum. 2007. 300s. 2. Kudlová, E. a kol.: Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Karolinum Praha, 2009, 287 s. 3. Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Grada Praha, 2005, ISBN 80-247-1039-0 4. Zlatohlávek L. a kol. Klinická dietologie a výživa. Current Media, s.r.o. 2016. 422 s. ISBN 9788088129035 Last update: Mentlíková Marie, Ing. (22.05.2019)
|
|
||
OTÁZKY K SZZK NUTRIČNÍ SPECIALISTA - Hygiena a epidemiologie
Last update: Mentlíková Marie, Ing. (30.12.2016)
|