|
|
|
||
Souvislost mezi výživou obyvatel a jinými vědeckými a společenskými disciplínami. Úloha státu v oblasti výživy, se zaměřením na prevenci a ochranu veřejného zdraví, na monitoring kvality a bezpečnosti potravin, monitoring potravinové a nutriční gramotnosti obyvatel a zavádění opatření ke zlepšení zdravotního stavu obyvatel, optimalizace výroby a obchodu v rámci potravinářského průmyslu. Last update: Pejšová Hana, Ing., Ph.D. (23.05.2019)
|
|
||
Naučit studenty orientovat se v oblasti výživové a potravinové politiky, seznámit je se základy environmentální politiky a s významem výživy v ochraně veřejného zdraví. Studenti získají základní informace o tvorbě výživových doporučení, přehled o statistických metodách používaných pro výpočet spotřeby potravin, o stavu výživy obyvatelstva, o ekonomických a ekologických aspektech výživy a o opatřeních, která se používají v rámci výživové a potravinové politiky s cílem zlepšit výživový a zdravotní stav obyvatel. Last update: Pejšová Hana, Ing., Ph.D. (23.05.2019)
|
|
||
Účast na přednášce, vypracování zadaného úkolu dle pokynů Last update: Pejšová Hana, Ing., Ph.D. (12.11.2024)
|
|
||
Povinná literatura: texty z přednášek, souhrnná monografie pro ekonomii výživy neexistuje Last update: Pejšová Hana, Ing., Ph.D. (23.05.2019)
|
|
||
Obsah přednášek: Výživová a potravinová politika v ČR a ve světě, nové trendy ve výživě sledované VPP Potravinářská legislativa- ČR, EU, jakost a bezpečnost potravin, EFSA, RASFF Výživový doporučení – aktuální druhy, tvorba, význam Stav výživy obyvatel - nedostatky ve výživě, zdravotní aspekty, opatření ke zlepšení stavu Vliv médií na stav výživy, reklama a děti, sociální marketing Statistika spotřeby potravin v ČR – historie, vývoj pro jednotlivé komodity, současné trendy, metodiky výzkumu, spotřeba nutričně významných komodit (alkohol, slazené nápoje) Environmentální politika - ekonomický a ekologický aspekt výživy, potravinářský průmysl a ekologicko-ekonomické vztahy Biopotraviny – ekologické zemědělství, nutriční význam biopotravin, legislativa GMO potraviny Potravní doplňky – rozdělení (funkční potraviny, PNT, PZV, DS), legislativa, bezpečnost, problematické druhy (RASFF), význam produkce PD Last update: Pejšová Hana, Ing., Ph.D. (23.05.2019)
|
|
||
MS Teams: Ekonomie výživy 20/21 B02294 viz zde: https://www.wikiskripta.eu/w/Portál:Nutriční_terapie Last update: STDOWNER (25.09.2020)
|