Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Nutriční terapie ve 3. ročníku. Předmět seznamuje s nutričními potřebami různých skupin populace (těhotné a kojící ženy, kojenci, děti, senioři) a s rolí výživy v patofyziologii a prevenci nemocí, problematikou malnutrice, hladovění a obezity. Nedílnou součástí je problematika nutriční diagnostiky (hodnocení nutričního stavu).
Aim of the course - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)
Studenti si osvojí problematiku specifické výživy jednotlivých skupin populace, preventivní výživy a nutriční diagnostiky. Student bude schopen:
- znát principy správné výživy včetně jejich praktických aplikací a roli výživy v prevenci civilizačních onemocnění
- znát zvláštnosti výživy u různých specifických skupin populace
- posoudit jídelníček dítěte a navrhnout jeho úpravu
- znát typy poruch příjmu potravin
- vyšetřovat a hodnotit nutriční stav člověka
- interpretovat antropometrické, biochemické, hematologické a imunologické ukazatele nutričního stavu
- posoudit rizika a pozitiva alternativních způsobů výživy
Literature - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)
1) Kasper, Heinrich a Walter Burghardt. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015. 572 s. 2) DACH Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. 192 s. dostupné z https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/ 3) Zadák Z. Výživa v intenzivní péči. Grada Publishing, 2008, 542 s. 4) Teplan V., Mengerová O. Dieta a nutriční opatření u chorob ledvin. Mladá fronta, 2010, 353 s. 5) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi – souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 s. 6) Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001, 210 s. 7) Kraml P.: Hyperlipoproteinémie v klinické praxi. Tigis, Praha, 2008, 128 s. 8) Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005, 80 s. 9) Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 s. 10) Bowman B.A., Russell R.M. (edit.): Present Kowledge in Nutrition, 9th Edition, ILSI Press, Washington, 2006, 11) US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2005 12) IOM: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, The National Academies Press, , Washington, 2005 13) Willett W.: Nutritional epidemiology. Oxford University Press, 1998, 514 s 14) Gibbon R.S.: Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, 2005, 928 s. 15) Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004, 316 s. 16) Mason J., Nitenberg G. A kol.: Cancer & Nutrition: Prevention and Treatment, Karger, Basel, 2000, 300 s. 17) Dean T a kol.: Food intolerance and the food industry, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 2000, 228 s. 18) Goldstein D.J. a kol.: The Management of Eating Disorders and Obesity, Humana Press, New Jersey, 1999, 367 s. 19) Simopoulos A.P., Visioli F. a kol.: Mediterranean Diets, Karger, Basel, 2000, 184 s. Doporučené časopisy 1) Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa 2) Výživa a potraviny 3) Central European Journal of Public Health 4) Annals of Nutrition & Metabolism 5) The American Journal of Clinical Nutrition
Teaching methods - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)
Přednášky a praktika
Requirements to the exam - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (04.12.2023)
Podmínkou k zápočtu je 80% účast na přednáškách, seminářích a praktikách. V případě 50-80% účasti bude možná náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5 až 7 normostran.
Zkouška z předmětu je ústní.
Syllabus - Czech
Last update: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (20.03.2023)