Předmět chronologicky pokrývá témata od pravěku po současnost. Zaměřuje se jak na problémy paleopatologické
(jako je například analýza stopových prvků v kostních pozůstatcích dávných lidí), tak i na otázky ryze historické
(dějiny kuchařských knih, dějiny exotických potravin, institucionální dějiny výuky specializovaných zdravotních sester
pro oblast výživy atd.).
Syllabus - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (19.10.2017)
Přednášky budou tematicky rozděleny do několika bloků, každý bude reprezentován 2-3 přednáškami: 1. Archeologie a paleopatologie výživy Představíme studentům metody výzkumu a výsledky bádání o nejstarších fázích lidského stravování. Hlavním těžištěm se stanou chemické analýzy stravovacích návyků lidí v neolitu. Budeme také diskutovat o rozdílech mezi dietou společností lovců a sběračů na jedné straně a ranných agrárních společností na druhé. 2. Výživa v antice Zde se budeme opírat především o edice antických pramenů, které poskytují bohatý ilustrativní materiál. 3. Výživa ve středověku Pro toto období máme k dispozici lékařské rukopisy a záznamy o denních dávkách ve středověkých špitálech. Důležitým tématem bude i otázka stravování v klášterech. Dále budeme hovořit o proměnách stravování v závislosti na vývoji středověkého obchodu. 4. Výživa v raném novověku Budeme vycházet z aktuálního výzkumu v ÚDLCJ, který se zabývá doporučeními ke stravování pacientů z dobové lékařské epidemiologické literatury. Tato část se bude též zabývat dějinami obchodu s kořením a jejich vztahem k vývoji farmacie a v neposlední řadě i dynamikou proměn zásobování potravinami v souvislosti s rozvojem zámořského obchodu (cukrová třtina, rum, brambory, paprika, kukuřice, …). 5. Proměny stravování v 19. a 20. století * Chronologicky poslední část výkladu se bude opírat jednak o pramenný výzkum (např. studie o vývoji stravování pacientů v českých nemocnicích v 19. století, studie Martina France o výživě ve 2. pol. 20. století) a dále pak bude zpracovávat sekundární odbornou i krásnou literaturu k tématu.
Literature - Czech
Last update: Jana Kolářová (16.02.2022)
Povinná:
Beranová, Magdalena, Řešátko, Jaroslav. Jak se jedlo ve starověku : římská kuchařka. Praha: Libri, 2000, 165 s. ISBN 80-7277-021-7.
Beranová, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia, 2015, 553 s. ISBN 978-80-200-2498-5.
Zíbrt, Čeněk. Staročeské umění kuchařské. Praha-Podlesí: Dauphin, 2012, 584 s. ISBN 978-80-7272-400-0.
Learning resources - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (18.09.2023)
Předmět se opírá o elektronickou učebnici, kterou si musí studující stáhnout ze SISu. Tento text obsahuje také zkouškové otázky a další literaturu k tématu.
Course completion requirements - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (18.09.2023)
Předmět je ukončen zápočtem a zkouškou na konci zimního semestru.
Podmínkou udělení zápočtu je docházka (povoleny jsou maximálně dvě absence, student/ka se nemusí omlouvat). V případě překročení počtu absencí bude studující pro získání zápočtu muset napsat seminární práci dle individuálního zadání.
Zkouška je ústní, podrobnosti viz část "Požadavky ke zkoušce/otázky".
Requirements to the exam - Czech
Last update: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (18.09.2023)
Hodnocení probíhá formou pohovoru. Otázky jsou uvedeny ve studijní podpoře. Za každou kapitolou najde studující okruhy otázek, které se k dané kapitole vztahují.