Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
The course deals in detail human nutrition, dietetics, physiology and pathophysiology of human nutrition and the nutritional value changes at different technological adaptations.
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (04.08.2015)
Předmět se detailněji zabývá výživou člověka, dietologií, fyziologií a pathofyziologií lidské výživy a změnami výživových hodnot při různých technologických úpravách a skladování.
Aim of the course -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
The aim of this subjectis is to provide deeper insight into changes of nutritive value caused by storage and technical processing of food and learn about diet system administered in Czech Republic.
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (04.08.2015)
Cílem předmětu je poskytnout hlubší vhled do změn nutriční hodnoty stravy v důsledku skladování a vlivem technologických úprav jednotlivých potravin a seznámit s léčebnou výživou aplikovanou v ČR a různými výživovými směry.
Literature -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (25.10.2019)
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
DOSTÁLOVÁ J.; KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2
MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
HRNČÍŘOVÁ, Dana a Marcela FLORIÁNKOVÁ. Výživa ve výchově ke zdraví: příručka pro učitele k e-learningovému kurzu. Praha: Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, 2014. ISBN 978-80-7434-166-3
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (14.08.2017)
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
DOSTÁLOVÁ J.; KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2
MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
HRNČÍŘOVÁ, Dana a Marcela FLORIÁNKOVÁ. Výživa ve výchově ke zdraví: příručka pro učitele k e-learningovému kurzu. Praha: Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, 2014. ISBN 978-80-7434-166-3
Requirements to the exam -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (25.10.2019)
Active participation in lectures.Examination requirements: oral exam.Comprehensive exam in Nutrition I and II, three attempts (one regular, two remedial).Student pulls one issue number.Under each number there is one sub-question from the subject Nutrition I and the second sub-question from Nutrition II.
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (14.08.2017)
Aktivní účast na přednáškách. Požadavky ke zkoušce: ústní zkouška. Souhrnná zkouška z Výživy I a II, tři pokusy (jeden řádný, dva opravné). Student si tahá jedno číslo otázky. Pod každým číslem je uvedena jedna podotázka z předmětu Výživa I a druhá podotázka z Výživa II.
Syllabus -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (14.08.2017)
1. Dietary recommendations for inhabitants of the Czech Republic.
2. Fundamentals knowledge of goods.
3. The dietary system of the Czech Republic (basic information).
4. A variety of culinary treatment of food.
5. Valid legislation in the field of catering (food labelling, hygiene requirements, HACCP, etc.).
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (14.08.2017)
1. Výživová doporučení pro obyvatele ČR.
2. Základy zbožíznalství.
3. Dietní systém ČR (základní informace).
4. Různé kulinární úpravy potravin.
5. Platná legislativa v oblasti stravování (označování potravin, hygienické požadavky, HACCP, atd.).