EHRMAN, JONATHAN K., DENNIS J. KERRIGAN, A STEVEN J. KETEYIAN. 2017. Advanced Exercise Physiology: Essential Concepts and Applications. First edition. Champaign, IL: Human Kinetics.
POWERS, SCOTT, A EDWARD HOWLEY. 2017. Exercise Physiology: Theory and Application to Fitness and Performance. 10th edition. New York, NY: McGraw Hill.
Last update: Mgr. Dominika Krupková (17.02.2022)
I. část: Zdravotní
BURSOVÁ, M. (2005). Kompenzační cvičení. Praha: Grada.
CINGLOVÁ, L. Hygiena - učební texty pro trenérskou školu FTVS UK v Praze. 1.vyd. Praha: UK, FTVS, 2002. 74 s. ISBN 80-86317-25-0.
KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 592 s. ISBN 978-80-247-4533-6.
KODÍČEK, M. Biochemické pojmy: výkladový slovník: elektronická interaktivní verze [online]. Verze 2.0, 2007. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2007, 1 CD-ROM [cit. 2015-04-16]. ISBN 978-80-7080-669-2.
KODÍČEK, M., VALENTOVÁ, O., & HYNEK, R. Biochemie: chemický pohled na biologický svět. 2. přepracované vydání. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2018. ISBN 978-80-7592-013-3.
KOMPRDA, T. Výživou ke zdraví. Velké Bílovice: TeMi, 2009, 112 s. ISBN 978-80-87156-41-4.
KOOLMAN, J., & RÖHM, K-H. Barevný atlas biochemie. Praha: Grada, 2012, 498 s. ISBN 978-802-4729-770.
KUDLOVÁ, E. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-80-246-1735-0.
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada, 2011, 140 s. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-3433-0.
MAUGHAN, R., J., BURKE, L. Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. 1. české vyd. Praha: Galén, c2006, 311 s. ISBN 80-7262-318-4.
MURRAY, R. K. Harperova ilustrovaná biochemie. Praha: Galén, 2012, 730 s. ISBN 978-807-2629-077.
SVAČINA, Š., MÜLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ A., Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium, sv. č. 8. ISBN 978-80-7387-699-9.
VILIKUS, Z., MACH, I., BRANDEJSKÝ, P. Výživa sportovců a sportovní výkon. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2012, 177 s. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-80-246-2064-0.
Requirements to the exam -
Last update: Mgr. Vladimír Hojka, Ph.D. (14.03.2022)
Medical part
1. First aid in the event of imminent danger to life
General procedure. Procedure in unconsciousness, respiratory and circulatory arrest, massive bleeding. Resuscitation.
2. First aid in case of accidents
Head and spine injuries. Limb injuries, hazardous and non-hazardous. Torso injury, internal bleeding.
3. First aid in case of sudden non-accidental conditions
Fatigue (causes, forms and manifestations). Active and passive regeneration, regenerative means. Load compensation. Massage (indications, contraindications, types of massage).
7. Weakening of the locomotor system (functional disorders of the musculoskeletal system).
Postural stereotype, movement stereotype, deviations from the correct position of the torso, lower limbs, upper limbs.
8. Means of medical TV for solving unilateral overload in sports.
Balancing exercises, relaxation exercises, breathing exercises, balance, coordination. Principles and rules of balancing exercises.
9. Diagnostics of the musculoskeletal system.
Evaluation of postural and movement stereotype, muscle tests, static examinations, dynamic examinations, functional muscle tests, diagnostics of movement stereotypes, body stabilisation testing.
10. Muscle imbalance.
Causes of muscle imbalance, consequences of muscle imbalance, solutions, compensation and principles of the balancing process.
Part - support for sports training
11. Kinematics and dynamics in biomechanics of sport
Kinematics, dynamics, basic quantities and relations between them,
Newton's laws of motion and their application in selected situations in
specific sport
12. Biomechanics of sport
Energies and their transformations in human motion, Mobility of bodies
and their systems, Biomechanics of muscle contraction, F-1 and F-v curve, research methods in biomechanics
13. Principles of rational diet
Factors influencing individual energy needs, characteristics of basic dietary components, diagnostic methods in dietetics
14. Sports nutrition
Macronutrients and micronutrients in sports, drinking regime, recommendations, supplementation
15. Specifics of nutrition in selected population groups
Nutrition of children and adolescents, nutrition of seniors, clinical nutrition (risk factors, diseases of civilisation, nutritional recommendations for selected clinical diseases).
16. Physiological regulatory mechanisms in physical activity
Regulation of acid-base balance during exercise, intracellular and extracellular buffers, importance of lungs and kidneys for pH regulation, influence of long-term training on regulation of acid-base balance, nutritional strategies to increase buffer capacity.
17. Providing energy during physical activity
Energy systems, steady state, utilisation of nutrients in terms of intensity and duration of load, adaptation mechanisms increasing the availability of ATP, nutritional strategies to maximise the availability of ATP at different types of load.
18. Neuroendocrine regulation in physical activity
Hormonal control of nutrient availability during exercise, stabilisation of glucose levels during exercise - slow and fast-acting hormones, regulation of glycogenolysis, the effect of lactate on the mobilisation of free fatty acids.
19. Muscle adaptation to load
Mechanisms of muscle contraction, muscle adaptation (neuromuscular adaptation, hypertrophy)
20. Adaptation of the cardiorespiratory system to the load
Heart, heart rate, systolic volume, cardiac output per minute, circulatory system, blood redistribution under load, ventilation, respiration
21. Functional stress diagnostics
Evaluation of physical fitness and performance, classification of stress tests, principles of aerobic and anaerobic stress diagnostics, methods of determining the energy intensity of physical activity
Last update: Mgr. Dominika Krupková (15.02.2022)
I. část: Zdravotní
1.První pomoc při bezprostředním ohrožení života
Obecný postup. Postup při bezvědomí, zástavě dechu a oběhu, masivním krvácení. Resuscitace.
2.První pomoc při úrazech
Poranění hlavy, páteře. Poranění končetin, riziková a neriziková. Poranění trupu, vnitřní krvácení.
3.První pomoc při náhlých neúrazových stavech
Bolest na hrudi - infarkt myokardu; mrtvice; alergická reakce; epilepsie; diabetes mellitus.
4.Hygiena ve sportu
Znečištění životního prostředí, zdravotní rizika. Hygiena tělovýchovných zařízení. Proces šíření nákazy. Protiepidemická opatření.
Únava (příčiny, formy a projevy). Aktivní a pasivní regenerace, regenerační prostředky. Kompenzace zatížení. Masáž (indikace, kontraindikace, druhy masáže).
7.Oslabení pohybového systému (funkční poruchy pohybového aparátu).
Posturální stereotyp, pohybový stereotyp, odchylky od správného postavení trupu, dolních končetin, horních končetin.
8.Prostředky zdravotní TV pro řešení jednostranného přetěžování ve sportu.
Vyrovnávací cvičení, relaxační cvičení, dechová cvičení, rovnovážná, koordinační. Principy a pravidla vyrovnávacího cvičení.
II. část: Podpora sportovního tréninku
1.Kinematika a dynamika v biomechanice sportu
Kinematika, dynamika, základní veličiny a vztahy mezi nimi, Newtonovy pohybové zákony a jejich aplikace ve vybraných situacích konkrétního sportu.
2.Biomechanika sportu
Energie a jejich transformace při pohybu člověka, Pohyblivost těles a jejich soustav, Biomechanika svalové kontrakce, F-l a F-v křivka, výzkumné metody v biomechanice.
3.Zásady racionální stravy
Faktory ovlivňující individuální potřebu energie, charakteristika základních složek stravy, diagnostické metody v dietologii.
4.Sportovní výživa
Makronutrienty a mikronutrienty ve sportu, pitný režim, doporučení, suplementace.
5.Specifika výživy u vybraných skupin populace
Výživy dětí a dospívajících, výživa seniorů, klinická výživa (rizikové faktory, civilizační onemocnění, výživová doporučení u vybraných klinických onemocnění).
6. Fyziologické regulační mechanismy při pohybové činnosti
Regulace acidobazické rovnováhy v průběhu zatížení, intracelulární a extracelulární nárazníky, význam plic a ledvin pro regulaci pH, vliv dlouhodobého tréninku na regulaci acidobazické rovnováhy, výživové strategie pro zvýšení nárazníkové kapacity.
7. Zajištění energie při pohybové činnosti
Energetické systémy, setrvalý stav, utilizace živin z pohledu intenzity a doby trvání zatížení, adaptační mechanismy zvyšující dostupnost ATP, výživové strategie pro maximalizaci dostupnosti ATP při různých typech zatížení.
8. Neuroendokrinní regulace při pohybové činnosti
Hormonální kontrola dostupnosti živin v průběhu zatížení, stabilizace hladiny glukózy během cvičení - pomalu a rychle působící hormony, regulace glykogenolýzy, vliv laktátu na mobilizaci volných mastných kyselin.