|
|
|
||
Last update: Jana Kolářová (06.05.2019)
|
|
||
Last update: Jana Kolářová (06.05.2019)
Cílem prázdninové praxe je upevnění teoretických znalostí a získání potřebných dovedností pod vedením nutričních terapeutů způsobilých k výkonu povolání bez odborného dohledu. |
|
||
Last update: Jana Kolářová (06.05.2019)
Studenti se aktivně účastní těchto činností pod dohledem pověřené osoby: 1. Sestavování dlouhodobých jídelních plánů pro určené diety 2. Vyhodnocování těchto plánů po stránce energetické a biologické 3. Kontrola správných technologických postupů při přípravě léčebné výživy 4. Spolupráce při realizaci individuálních nutričních opatření 5. Kontrola správné výrobní a hygienické praxe prostřednictvím systému HACCP 6. Samostatná práce s odborným softwarem vybraného zařízení 7. Příprava edukačních materiálů a stravovacích pokynů 8. Seznámení se s ekonomickými požadavky kladenými na přípravu základních diet 9. Studenti budou pracovat s informačním systémem zdravotnického zařízení |
|
||
Last update: Jana Kolářová (06.05.2019)
Povinná literatura: Společnost pro výživu. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Praha: 2012 ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5. SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.- i jako e-kniha Dietní systém konkrétního zařízení.
Doporučená rozšiřující literatura: SEDLÁČKOVÁ, Hana a Pavel OTOUPAL. Technologie přípravy pokrmů 1.-6.:učebnice pro střední odborná učiliště, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka, a pro hotelové školy. 3., přeprac. vyd. Praha: Fortuna, 2004-2012, 1.díl ISBN 80-7168-912-2, 6. díl ISBN 978-80-7373-114-4 RUNŠTUK, Jaroslav. Receptury teplých pokrmů. 7. vydání. Divec: R plus, 2015. ISBN 978-80-904093-2-3. JANOTOVÁ, Lucie. Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-1-6.
Nutriční databáze: Nutriservis.cz, nutridata.cz, kalorická kalkulačka, nutriční kalkulačka, nutriční databáze MTE, www.cronometer.com, Centrum pro databázi složení potravin - http://www.nutridatabaze.cz/, Potravinová banka dát - http://www.pbd-online.sk/ Databáze bezlepkových výrobků - http://www.potravinybezlepku.cz
Opory: dietoterapie https://el.lf1.cuni.cz/p66466615 |
|
||
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)
předmět má praktický charakter |
|
||
Last update: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)
Požadavky ke kontrole studia |