SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Didactics of Health Education - OCDU19DV25
Title: Oborová didaktika výchovy ke zdraví
Guaranteed by: Katedra andragogiky a managementu vzdělávání (41-KAMV)
Faculty: Faculty of Education
Actual: from 2022
Semester: both
E-Credits: 0
Hours per week, examination: 0/0, other [HS]
Capacity: winter:unknown / unknown (unknown)
summer:unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Note: you can enroll for the course repeatedly
enabled for web enrollment
you can enroll for the course in winter and in summer semester
Guarantor: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Is incompatible with: OCDU19DV35, OCDU19DV16, OCDU19DV17, OCDU19DV19, OCDU19DV18
Annotation -
Last update: Mgr. David Mück (19.11.2019)
The aim of the course is to provide participants with basic knowledge and skills in the field of didactics as they need it for the performance of their profession.
Literature - Czech
Last update: Mgr. David Mück (19.11.2019)

BLÁHOVÁ, K. et al. Kazuistiky z pediatrie. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2014. 197 s. ISBN 978-80-204-3392-3.

BYČKOVSKÝ, P., KOTÁSEK, J. Revize Bloomovy taxonomie edukačních cílů. Pedagogika, 2004, roč. 54, č. 3, s. 227242. ISSN 0031-3815.

DOSTÁLOVÁ J. a P. KADLEC P. Potravinářské zbožíznalství. Key publishing, 2014. ISBN: 978-80-7418-208-2.

HANUŠOVÁ, J. Krizově intervenční minimum pro pedagogické pracovníky: ochrana zdraví a první pomoc. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, 2014. 72 s. ISBN 978-80-7290-782-3.

HANUŠOVÁ, J. Zásady předlékařské první pomoci. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství  PedF UK, 2014. 76 s. ISBN 978-80-7290-647-5.

HOLČÍK, J. Zdravotní gramotnost a její role v péči o zdraví. Brno: MSD, 2009. ISBN 978-80-7392-089-0.

KEBZA, V. Psychosociální determinanty zdraví. Praha: Academia, 2005. ISBN: 80-200-1307-5.

KLIMEŠOVÁ, I. a J. STELZER. Fyziologie výživy. 1. Vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.

KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie zdraví. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-774-4.

LUDÍKOVÁ, B. Základy pediatrie pro speciální pedagogy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. 153 s. ISBN 978-80-244-3727-9.

MARADOVÁ, E. Výchova ke zdraví. Školní vzdělávací program. Praha: Fortuna, 2006. ISBN 80-7168-973-4.

MARÁDOVÁ, E. a kol. Vybrané kapitoly o zdraví. Praha: UK v Praze – PedF, 2010. ISBN 978-80-7290-480-8.

PETROVÁ, J. a S. ŠMÍDOVÁ. Základy výživy pro stravovací provozy: školní stravování, výživové normy (spotřební koš), dietní stravování ve školní jídelně, zásady správné výživy, výživa dětí, dospívajících, sportujících dětí a adolescentů, seniorů. 1. Vyd. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-0-9.

SEDLÁČKOVÁ, H. a P. OTOUPAL.. Technologie přípravy pokrmů. Fortuna, 2010. ISBN: 80-7168-912-2.

Syllabus - Czech
Last update: Mgr. David Mück (19.11.2019)

Obsahové vymezení

­Zdraví a kvalita života

­Podpora zdraví jako součást vzdělávání

­Příprava učitele na výuku výchovy ke zdraví

­Postup při rozpracování vzdělávacího oboru

­Reflexe a hodnocení

­Škola – BOZP, úrazy

Course completion requirements - Czech
Last update: Mgr. David Mück (19.11.2019)

Zkouška:

Dle zadaných témat.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html