SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Basics of CHemistry Production - OPBE2E119B
Title: Základy chemických výrob
Guaranteed by: Katedra chemie a didaktiky chemie (41-KCHDCH)
Faculty: Faculty of Education
Actual: from 2022
Semester: summer
E-Credits: 3
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:2/0, C [HT]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
priority enrollment if the course is part of the study plan
Guarantor: prof. Ing. Karel Kolář, CSc.
Incompatibility : OB2309031
Interchangeability : OB2309031
Annotation - Czech
Last update: Ing. Hana Vodičková, Ph.D. (27.02.2020)
Předmět Základy chemických výrob je vytvořen v návaznosti na výuku základních chemických předmětů a doplňuje vědomosti a znalosti především z anorganické a organické chemie. V přednáškách jsou zařazeny prezentace základů výrob z vybraných oblastí chemie, z oborů chemie potravin a farmaceutické chemie. Soubory prezentací vytvořených k jednotlivým tématům obsahují základní informace o technologických postupech příprav a výrob průmyslově významných anorganických a organických sloučenin, dále nové poznatky o využití mikroorganismů v biotechnologiích a ve farmaceutické výrobě. K doplnění přednášek jsou k vybraným tématům zařazeny exkurze. Studenti vypracují a prezentují seminární práci na zadané téma.
Aim of the course - Czech
Last update: Ing. Hana Vodičková, Ph.D. (27.02.2020)

Studenti si rozšíří znalosti o průmyslově významných anorganických a organických sloučeninách a získají základní vědomosti o výrobách chemických látek z vybraných chemických oborů.

Literature - Czech
Last update: Ing. Hana Vodičková, Ph.D. (27.02.2020)

Povinná literatura

Lhotka M. a kol.: Úvod do anorganické technologie, VŠCHT Praha 2012

Hovorka F. a kol.: Technologie chemických látek, VŠCHT Praha 2005

Hajšlová J.,  Velíšek, J: Cemie potravin 2, Tábor OSSIS 2009

Hynie S.: Farmakologie v kostce. 2. vyd., Triton, 2011, ISBN 80-7254-181-1

 

Doporučená literatura:

Bindzar J. a kol.: Základy a úpravy čištění vod, VŠCHT Praha 2014

www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_06_604-609.pdf

Syllabus - Czech
Last update: Ing. Hana Vodičková, Ph.D. (27.02.2020)

Osnova předmětu

1/ Úvod do předmětu

2/ Vodárenství, odpadní vody

3/ Základy výroby anorganických sloučenin, technicky významné plyny

4/ Výroba průmyslových hnojiv, pesticidy, fungicidy

5/ Zpracování ropy a zemního plynu

6/ Výroba barviv, plastů, makromolekulární látky

7/ Výrobní postupy v potravinářství - mlékárenský průmysl

8/ Výrobní postupy v potravinářství - masný průmysl

9/ Výrobní postupy v potravinářství- cukrovarnictví

10/ Výrobní postupy v potravinářství- pivovarnictví a lihovarnictví

11/ Biotechnologie, využití mikroorganismů, GMO

12/ Biotechnologická výroba ve farmacii

Course completion requirements - Czech
Last update: Ing. Hana Vodičková, Ph.D. (27.02.2020)

vypracování a prezentace seminární práce na vybrané téma z oblasti výrob anorganických a organických sloučenin, z oblasti potravinářských výrob a biotechnologií

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html