Course is aimed at the problematics of health advancement by targeted modification of person's lifestyle. Determinants of human health, especially high risk ones, are analyzed. Special focus is given to salutogenetic factors of lifestyle and on possibilities of their systematic reinforcement Starting points are the most frequent deficiencies of health of modern person and their probable causes. Attention is given to the most frequent causes of failure to lead healthy lifestyle and finding ways to eliminate these. Possibilities of social marketing propagation of healthy lifestyle are covered as well.
Last update: JANCARIK/PEDF.CUNI.CZ (14.07.2010)
Kurz je zaměřen na problematiku podpory zdraví prostřednictvím cílené modifikace životního stylu člověka. Podrobně jsou analyzovány determinanty lidského zdraví a zejména jeho rizikové a protektivní faktory. Zvláštní důraz je položen na salutogenní faktory životního stylu a na možnosti jejich systematické podpory. Východiskem jsou nejčastější poruchy zdraví moderního člověka a jejich pravděpodobné příčiny. Pozornost je věnována nejčastějším příčinám neúspěchu při naplňování zásad zdravého životního stylu a způsobům jejich eliminace. Probírány jsou i možnosti sociálně marketingové propagace zásad zdravého životního stylu.
Aim of the course -
Last update: JANCARIK/PEDF.CUNI.CZ (14.07.2010)
The aim of the course is to promote knowledge of students about healthy lifestyle and maximize heir motivation towards positive changes in health relevant behavior. Secondary goal is to familiarize students with professional health advancement of population through educational and socio-marketing procedures.
Last update: JANCARIK/PEDF.CUNI.CZ (14.07.2010)
Cílem kurzu je prohloubit znalosti studentů o zdravém životním stylu a podpořit jejich motivaci k pozitivním změnám ve zdravotně relevantním chování. Sekundárním cílem je seznámení studentů s možnostmi profesionální podpory zdraví populace prostřednictvím edukačních a sociálně marketingových postupů.
Literature -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
CHOVÁ, J.; KUBÁTOVÁ, D. a kol. Výchova ke zdraví. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2715-8.
MARÁDOVÁ, E. Poruchy příjmu potravy. Praha : VIOD, 2007. ISBN 978-80-86991-09-2.
ŠVARCOVÁ, E. Zdraví a nemoc: vybraná témata pro učitele [CD-rom]. Hradec Králové : Gaudeamus, 2008. ISBN 978-80-7041-418-7.
PETRÁSEK, R. a kol. Co dělat, abychom žili zdravě. Praha : Vyšehrad, 2004. ISBN 80-7021-711-1.
Requirements to the exam -
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
Requirements for graded credit: passing a written test (min. 70%), one regular term, two corrective exams. The test consists of two parts. One part focuses primarily on movement as part of a healthy lifestyle and the other on nutrition. Each part must reach the min. 70% success rate. In case of failure, the student repeats only the part of the test in which he / she failed.
Last update: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
Požadavky ke klasifikovanému zápočtu: úspěšné absolvování písemného testu (min. 70%), jeden řádný termín, dva opravné. Test se skládá ze dvou částí. Jedna část je zaměřena především na pohyb jako součást zdravého životnho stylu a druhá na výživu. Z každé části musí student dosáhnout min. 70 % úspěšnost. V případě neúspěchu student opakuje jen tu část testu, ve které neuspěl.
Syllabus -
Last update: JANCARIK/PEDF.CUNI.CZ (14.07.2010)
1. Human health and lifestyle.
2. Civilization illnesses.
3. Determinants of health - inner and outer factors.
4. Protective and risky factors of lifestyle - analysis of salutors and pathogens.
5. Nutritional behavior, exercise and sports, working and relaxation mode, pressure.
6. Marketing of health advancement and healthy lifestyle.
Last update: JANCARIK/PEDF.CUNI.CZ (14.07.2010)
1. Zdraví člověka a životní styl.
2. Civilizační choroby.
3. Determinanty zdraví - vnitřní a vnější faktory.
4. Protektivní a rizikové faktory životního stylu - analýza salutorů a patogenů.
5. Nutriční chování, pohyb a sport, režim práce a odpočinku, stres.
6. Marketing podpory zdraví a zdravého životního stylu.