The course provides students with basic knowledge about the important nutrients contained in food, deals with composition of foods of plant or animal origin, and on energy intake of nutrition. Individual nutrients are discussed and their basic metabolic processes in the body. In the article are discussed the current dietary recommendations and on that occasion the emphasis is put on education on proper nutritional and dietary habits.
The aim of the course is to explain students the basic concepts of the field of nutrition, to acquaint them with the main food ingredients, dietary practices, and the principles of rational nutrition. During lessons the students will become acquainted with some of the diseases related with improper way of eating.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (19.01.2018)
Předmět poskytuje studentům základní poznatky o významných živinách obsažených v poživatinách, o složení potravin rostlinného i živočišného původu a o příjmu energie výživou. U jednotlivých živin jsou zmíněny i jejich základní metabolické pochody v organizmu. V předmětu jsou probírána aktuální výživová doporučení a při té příležitosti je kladen důraz i na výchovu ke správným výživovým a stravovacím zvyklostem.
Cílem předmětu je objasnit studentům základní pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami potravin, s výživovými zvyklostmi a se zásadami racionální výživy. Během výuky se studenti seznámí s některými onemocněními souvisejícími s nesprávným způsobem stravování.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (19.01.2018)
Aim of the course -
The aim of the course is to explain students the basic concepts of the field of nutrition, to acquaint them with the main food ingredients, dietary practices, and the principles of rational nutrition. During lessons the students will become acquainted with some of the diseases related with improper way of eating.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (19.01.2018)
Cílem předmětu je objasnit studentům základními pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami potravin, se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi. Podat základní informaci o chorobách plynoucích z nesprávného způsobu stravování i některých metabolických onemocněních.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (19.01.2018)
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
Výživa a zdraví. Praha: Raabe, 2012, 84 s. Dobrá škola. Výchova ke zdraví, 1. ISBN 978-80-87553-69-5.
KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
Výživa a zdraví. Praha: Raabe, 2012, 84 s. Dobrá škola. Výchova ke zdraví, 1. ISBN 978-80-87553-69-5.
KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
Requirements to the exam -
Credit requirements: for successful completion of the credit the student has three attempts (one regular and one correction term). The proper term and the first correction term of the approval will be implemented in written form, the second correction term of the approval will be in the form of an oral examination.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
Vypracování všech úkolů zadaných k danému předmětu v Moodle a jejich odevzdání v předem daném termínu (nutné získat minimálně 60 b. z každého průběžného úkolu).
Pokud nebudou všechny zadané úkoly odevzdány v Moodle v uvedeném termínu nebo student z každého průběžného úkolu nezíská min. 60 b., nebude připuštěn k závěrečnému testu a nesplní tak všechny požadavky ke zkoušce, a tudíž si bude muset předmět opakovaně zapsat v dalším roce!!
Ze závažných důvodů si student může před daným termínem odevzdání úkolu do Moodle písemně (e-mailem) požádat o posunutí termínu odevzdání na jiný. předem určený, termín.
K úspěšnému absolvování zápočtu má student tři pokusy. Řádný a první opravný termín atestu bude realizován v písemné podobě (otevřené i uzavřené otázky), druhý opravný termín atestu bude v podobě ústního přezkoušení.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (07.01.2023)
Syllabus -
1.Basic terminology. The function of the diet.
2. Diet as a source of energy. Diet as a source of water.
3. The importance of protein in nutrition.
4. The importance of carbohydrates in nutrition.
5. The importance of lipids in nutrition.
6. Mineral substances and trace elements.
7. Vitamins.
8. Other beneficial components of the diet. Increasing the nutritional value of the diet.
10. Digestion and absorption of nutrients. The biochemical processes.
11. Diseases related with nutrition.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (19.01.2018)
1. Základní terminologie. Funkce stravy.
2. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody.
3. Význam bílkovin ve výživě.
4. Význam sacharidů ve výživě.
5. Význam lipidů ve výživě.
6. Minerální látky a stopové prvky.
7. Vitaminy.
8. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy.
9. Trávení a vstřebávání živin. Biochemické pochody.
10. Onemocnění související s výživou.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (19.01.2018)