Nutrition I provides the basic knowledge about food composition, energy intake, nutrition, basic nutrients, minerals and vitamins, metabolismu.Nutritive recommendations with respect to improving nutrition and eating habits.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (29.05.2015)
Předmět poskytuje studentům základní poznatky o složení potravin, příjmu energie výživou, o základních živinách, minerálních látkách a vitamínech, metabolismu.Výživová doporučení vzhledem k zlepšení výživových a stravovacích zvyklostí.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (29.05.2015)
Aim of the course -
The aim is to explain to students the basic concepts of nutrition, to familiarize them with the main components of foods with good nutrition, rational nutrition and dietary custom.To introduce of students with basic informations about diseases resulting from improper diet and some metabolic diseases.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (29.05.2015)
Cílem předmětu je objasnit studentům základními pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami potravin, se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi.Podat základní informaci o chorobách plynoucích z nesprávného způsobu stravování i některých metabolických onemocněních.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (29.05.2015)
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
Výživa a zdraví. Praha: Raabe, 2012, 84 s. Dobrá škola. Výchova ke zdraví, 1. ISBN 978-80-87553-69-5.
KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
Výživa a zdraví. Praha: Raabe, 2012, 84 s. Dobrá škola. Výchova ke zdraví, 1. ISBN 978-80-87553-69-5.
KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
Requirements to the exam -
Credit requirements: active participation in seminars, credit test (min. 75 %). For the completion of the test the student has three terms, the first the ordinary and two corrective.
Requirements for examination: oral examination, max. the two terms.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
Vypracování všech úkolů zadaných k danému předmětu v Moodle a jejich odevzdání v předem daném termínu (nutné získat minimálně 60 b. z každého průběžného úkolu).
Pokud nebudou všechny zadané úkoly odevzdány v Moodle v uvedeném termínu nebo student z každého průběžného úkolu nezíská min. 60 b., nebude připuštěn k závěrečnému testu a nesplní tak všechny požadavky ke zkoušce, a tudíž si bude muset předmět opakovaně zapsat v dalším roce!!
Ze závažných důvodů si student může před daným termínem odevzdání úkolu do Moodle písemně (e-mailem) požádat o posunutí termínu odevzdání na jiný. předem určený, termín.
Úspěšné absolvování písemného testu (min. 75 %, otevřené i uzavřené otázky).
Student má na úspěšné absolvování zkoušky celkem tři pokusy (jeden řádný a dva opravné).
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (07.01.2023)
Syllabus -
1. Basic terminology. Function diet.
2. Diet as a source of energy. Food as a source of water.
3. Importance of protein in the diet.
4. Importance of carbohydrates in the diet.
5. The importance of lipids in nutrition.
7. Mineral substances and trace elements.
8. Vitamins.
9. Other beneficial dietary components. Increasing the nutritional value of food.
10. Diseases related to nutrition.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (29.05.2015)
1.Základní terminologie. Funkce stravy.
2. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody.
3. Význam bílkovin ve výživě.
4. Význam sacharidů ve výživě.
5. Význam lipidů ve výživě.
7. Minerální látky a stopové prvky.
8. Vitaminy.
9. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy.
10. Onemocnění související s výživou.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (29.05.2015)