Last update: RNDr. Pavel Zakouřil, Ph.D. (09.06.2008)
Aqueous solutions - physical properties of water, ions, pH, buffers. Amino acids, Primary and three-dimensional protein structures. Physical forces controlling protein structure and non-covalent interactions of proteins with biological systems and synthetic surfaces. Acid and basic properties of proteins, hydrophobic interaction. Lipids, micelles, and bilayers of amphiphilic molecules, cell membranes. Structure of nucleic acids and stabilizing physical forces, replication, transcription, and translation. Enzymatic catalysis, substrate specificity, inhibition. Antibodies and antigens, membrane receptors, ligands. Affinity chromatography, immuno-analysis, receptors for biosensors, DNA and protein chips. Interface between synthetic surface and biological media, protein adsorption, interaction with blood, interaction with cells. Nanobiotechnologies, current trends.
Last update: RNDr. Pavel Zakouřil, Ph.D. (09.06.2008)
Vodné roztoky - fyzikální vlastnosti vody, ionty, pH, pufry. Aminokyseliny, primární a prostorová struktura proteinů. Fyzikální síly určující strukturu proteinů a nekovalentní interakce proteinů s biologickými systémy a umělými povrchy. Acido-basické vlastnosti proteinů, hydrofobní vazba. Lipidy, micely a dvojné vrstvy amfifilních molekul, buněčné membrány. Struktura nukleových kyselin a fyzikální síly, které jí stabilizují, replikace, transkripce, translace. Enzymová katalýza, substrátová specificita, inhibice. Protilátky a antigeny, membránové receptory, ligandy. Afinitní chromatografie, imunoanalýza, receptory pro afinitní biosenzory, DNA a proteinové čipy. Rozhraní mezi umělým povrchem a biologickým prostředím, adsorpce proteinů, interakce s krví, interakce s buňkami. Nanobiotechnologie, současné trendy.
|