SubjectsSubjects(version: 964)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Applied Ecology - Excursion - MO550C13
Title: Aplikovaná ekologie - exkurze
Czech title: Aplikovaná ekologie - exkurze
Guaranteed by: Institute for Environmental Studies (31-550)
Faculty: Faculty of Science
Actual: from 2021
Semester: summer
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:0/2, C [DS]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Note: enabled for web enrollment
Guarantor: Ing. Jaroslava Frouzová, Ph.D.
Teacher(s): prof. Mgr. Ing. Jan Frouz, CSc.
Ing. Jaroslava Frouzová, Ph.D.
Co-requisite : MO550P13
Annotation -
During the excursion students will learn about key aspects of plant breeding and other aspects of agricultural, forestry and fishery production. The program includes a visit to an organic farm, hatchery, Potato Research Institute, UKZUZ station, comparison of glade forest with continual cover forestry, introduction to culinary use of some agricultural products, especially potatoes and wine.


Credit will be given for active participation which may be tested by short interview

This year excursion will take place first week of September
Last update: Frouz Jan, prof. Mgr. Ing., CSc. (05.02.2025)
Requirements to the exam -

The prerequisite for credit is active participation in the entire excursion, which primarily means an interest in the interpretation and participation in discussions with the visited farmers and foresters.

Last update: Frouzová Jaroslava, Ing., Ph.D. (21.02.2024)
Syllabus - Czech

Exkurze do organizací zabívajících se

pěstováním lesa

chovem ryb

 zamědělskou prvovýrobou 

šlechtením a schvalovánám nových odrůd

Last update: Frouz Jan, prof. Mgr. Ing., CSc. (11.03.2025)
Learning outcomes - Czech

Předmět bude zaměřen na propojení teoretických znalostí s praxí prostřednictvím exkurzí do vybraných organizací a podniků.

Po absolvování předmětu budou studenti schopni:

  1. Lesní hospodářství

    • Popsat principy udržitelného pěstování lesa a rozdíly mezi jednotlivými typy hospodaření (např. holosečné, výběrové, pařezinové hospodaření).
    • Vysvětlit význam biodiverzity a ekosystémových služeb lesních porostů.
    • Analyzovat dopady různých forem hospodaření na stabilitu a produkční funkce lesa.
    • Popsat technologické postupy při obnově lesa, včetně přirozené a umělé obnovy.
  2. Chov ryb

    • Vysvětlit principy rybničního a intenzivního chovu ryb.
    • Identifikovat faktory ovlivňující kvalitu vody a zdraví rybích populací.
    • Zhodnotit vliv akvakultury na životní prostředí a diskutovat možnosti její udržitelnosti.
  3. Zemědělská prvovýroba

    • Charakterizovat hlavní rostlinné a živočišné produkční systémy v konvenčním i ekologickém zemědělství.
    • Posoudit vliv agrotechnických opatření na výnosy a kvalitu produkce.
    • Analyzovat dopady zemědělství na krajinu, půdu, vodní zdroje a biodiverzitu.
    • Popsat moderní technologie a postupy v zemědělské prvovýrobě, včetně precizního zemědělství.
  4. Šlechtění a schvalování nových odrůd

    • Vysvětlit základní principy šlechtění rostlin 
    • Popsat proces registrace a schvalování nových odrůd

Last update: Frouz Jan, prof. Mgr. Ing., CSc. (11.03.2025)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html