The lecture is primarily designed for master and postgradual students. Yeasts as the most simple eukaryotic organisms that can be easily cultivated and manipulated have been used as a practical tool for analysis of a variety of biochemical and physiological processes, as well as for the study of eukaryotic evolution. After a brief introduction to taxonomy, the lecture will provide information on selected discoveries, which have been made using yeasts (e.g. heat shock proteins, autophagy), and on phenomena that are being studied using yeasts (protein interactions, DNA repair, irregularities in translation, apoptosis, telomerase function, evolution of cell differentiation and multicellular life style). The course includes information on yeasts as protein expression system and brief information on the role yeasts play in biotechnology.
Last update: Ječmen Tomáš, RNDr., Ph.D. (12.02.2020)
Tato přednáška je určena hlavně pro studenty navazujícího magisterského a postgraduálního studia. Kvasinky jako nejjednodušší eukaryotické organismy, které lze levně kultivovat a snadno manipulovat, byly a jsou praktickým nástrojem pro studium biochemických a fyziologických dějů a pro studium evoluce eukaryot. Po krátkém úvodu do taxonomie seznámí přednáška posluchače s některými zásadními objevy, k nimž byly kvasinky využity (např. proteiny teplotního šoku, autofagie) a s jevy, které jsou pomocí kvasinek studovány
(proteinové interakce, opravy poškození DNA, nestandardní translace, apoptóza, funkce telomeráz, vývoj buněčné diferenciace a mnohobuněčného života). Přednáška zahrnuje také informace o využití kvasinek pro proteinovou expresi a pro biotechnologické aplikace.
Last update: Ječmen Tomáš, RNDr., Ph.D. (12.02.2020)
Scazzoschio C. (2014) Fungal biology in the postgenomic era. Fungal Biol Biotechnol 1:7
Last update: Čermáková Michaela, RNDr., Ph.D. (22.04.2021)
Requirements to the exam - Czech
Zkouška je ústní. Požadována je znalost principů vybraných dějů, které jsou s pomocí kvasinek studovány, a rámcová představa o vývoji poznání, které využití kvasinek umožnilo.
Last update: Čermáková Michaela, RNDr., Ph.D. (22.04.2021)