SubjectsSubjects(version: 964)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Alimentary physiology - MB152P03
Title: Alimentární fyziologie
Czech title: Alimentární fyziologie
Guaranteed by: Department of Physiology (31-152)
Faculty: Faculty of Science
Actual: from 2024
Semester: summer
E-Credits: 3
Examination process: summer s.:oral
Hours per week, examination: summer s.:2/0, Ex [HT]
Capacity: unlimited
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
State of the course: taught
Language: Czech
Guarantor: RNDr. Lenka Řezáčová, Ph.D.
Teacher(s): RNDr. Lenka Řezáčová, Ph.D.
Annotation - Czech
Obsahem kurzu je zejména fyziologie výživy savců a člověka. Přednáška volně navazuje a rozvíjí znalosti z
Fyziologie živočichů a Biomedicínské patofyziologie. Předpokládá se znalost základů fyziologie a biochemie
trávení. Přednáška nabízí komplexní pohled na fyziologii příjmu a zpracování potravy člověka a savců a je
koncipována jako výkladová, ale bude i prostor pro volnou odbornou diskusi. V obecné části se mimo jiné
zaměříme na základní morfologii a anatomii trávicí soustavy, biochemické procesy trávení a zažívání u různých
druhů savců (včetně domácích, hospodářských, laboratorních a zvířat v zajetí) ve srovnání s člověkem, dále na
složky potravy a jejich význam a také na energetický metabolizmus. Důraz bude kladen i na patofyziologické stavy
související s výživou (např. diabetes, metabolický syndrom, obezita, celiakie, fenylketonurie, galaktosémie).
Věnujeme se i dalším oblastem: zejména pojmy - dieta, výživa, hladovění, strava ve zvláštních podmínkách, BIO
potraviny, potravinová krize.
Last update: Horníková Daniela, RNDr., Ph.D. (30.04.2024)
Literature - Czech

Fyziologie a patofyziologie výživy. Stránský, Ryšavá (2014)

Regulace metabolismu základních živin u člověka. Holeček (2016)

Fyziologie a hygiena výživy a alimentární onemocnění hospodářských zvířat. Hartlová, Fučíková a kol. (skripta ČZU) (2011)

Lékařská fyziologie - Trojan a kol (2008) - kapitoly: J. Mareš - Fyziologie trávení a vstřebávání; Mourek Koudelová - fyziologie výživy

Last update: Horníková Daniela, RNDr., Ph.D. (30.04.2024)
Syllabus - Czech

1. Obsah a rozsah pojmu alimentární fyziologie a historie výživy.

2. Trávicí soustava savců a člověka.

Anatomie a fyziologie. Člověk, všežravci, masožravci, býložravci.

3. Základní esenciální a neesenciální složky potravy. Živiny (proteiny, lipidy, sacharidy), vláknina, minerály, vitamíny a jejich význam. Metabolizmus základních živin. Vzájemná konverze živin. Vhodné dávky a poměr živin. Probiotika, prebiotika.

4. Energetický metabolizmus. Stanovení energetické potřeby. Výpočty kalorimetrie, nutriční tabulky.

Jednotková hodnota živin. Využití živin. Digestivní a respirační typ.

5. Podíl tuku v těle. Indexy: BROCK, QUETELET, BMI; kaliper, impedance, podvodní vážení, extrakce a stanovení podílu tuku z tkání.

6. Pojem dieta (u zvířat i člověka).

Fyziologický = sestava potravy, složení = obsah živin podle druhu, věku, pohlaví, výkonu, event. vnějších podmínek

Obecný pojem - výkrmná, restrikční, vegetarián, vegan, frutarián, vitarián, ortarián, freegan, makrobiotika; RAW; BARF

Klinický - podle druhu onemocnění

7. Potraviny a strava.

Zdravá strava: „racionální“, „plnohodnotná“, „kvalitní“. „vyvážená“. Malnutrice (kvantitativní, kvalitativní). Nezdravé potraviny. Škodlivé potraviny (event. jejich úpravy) - salát, hrozny; pesticidy, rtuť, ATB. Umělé diety - industrializovaná, vesternizovaná, fast food x slow food, ketogenní diety.

Stimulancia (káva, alkohol). Denní stravovací a pitný režim.

8. Patofyziologické stavy související s výživou I.

Diabetes, metabolický syndrom, obezita, anorexie, bulimie. Hladovění, podvýživa, kachexie.

9. Patofyziologické stavy související s výživou II.

Celiakie, fenylketonurie, galaktosémie, potravinové al ergie, kwashiorkor.

10. Výživa zvířat (laboratorní, domácí, hospodářská a ZOO). Složení umělých diet a jejich forma.

Přirozená (instinktivní). Preference u volně žijících i pastevně chovaných zvířat.

11. Strava ve zvláštních podmínkách.

Výživa ve sportu. Expedice a cestování. Kosmonautika. Koncentrační tábory. Rekonvalescence.

Stravovací etnická specifika.

12. Praktické cvičení výpočtů energetické bilance a kalorických hodnot; kalorimetrie.

Last update: Horníková Daniela, RNDr., Ph.D. (30.04.2024)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html