The lecture brings the reviews concerning the technology of various biotechnological processes and the functioning of microorganisms in it: production of beer,wine, ethanol, baking yeasts, single cell proteins, vinegar, organic acids, aminoacids, enzymes, fermented milk products, microbial polysacharids. The lecture includes also processes of bioremediation, waste water treatment and biotransformations.
Přednáška seznamuje s průmyslovými technologiemi, při nichž jsou využívány mikroorganismy a se současnými trendy při
vyhledávání nových potenciálních mikrobiálních producentů různých látek a šlechtění průmyslových mikroorganismů.
Zahrnuta je výroba piva, vína, etanolu, pekařského droždí, SCP, octa, aminokyselin, mlékárenských produktů,
dále čištění odpadních vod, biotransformační postupy, bioremediace. Přednáška je doplněna praktikem.Předmět je vyučován každý rok.
Doporučuje se předchozí absolvování přednášky Mikrobiologie.
Last update: Zikánová Blanka, RNDr. (26.09.2022)
Literature - Czech
Literatura:
Pivovarství, vybrané kapitoly, Basařová G. a kol., vydavatelství VŠCHT, 2010
Technologie potravin II, vybrané kapitoly, Kadlec P. a kol. VŠCHT, 2008
Základy úpravy a čištění vod, Bindzar J. a kol., VŠCHT, VŠCHT, 2009
The Prokaryotes, vybrané kapitoly, Dworkin M., a kol., Springer, 2006
Přehledné a původní články.
Last update: Zikánová Blanka, RNDr. (29.09.2020)
Requirements to the exam
Requirements for the exam - credit, awarded on the basis of practicing. Knowledge of lectured topics according to presentations and recommended literature. The exam is oral.
Last update: Zikánová Blanka, RNDr. (29.09.2020)
Syllabus -
Please note, the lectures are given in czech language only.
1. Microorganisms for industrial production. The common requirements, isolation of microorganisms, methods of testing, methods of genetic improvements - classical, gene engineering. Immobilisation of the cells and enzymes. 2. Beer technology. Production of the beer wort, hopped wort, fermentation, beer types, brewery yeasts, contamination. 3. Wine technology. Common and special technology, types of wines, special wines, microorganisms. Production of soft-drinks. 4. Ethanol technology. Raw materials, microorganisms, ethanoltolerance, technology, methods of raising of productivity. 5. Production of leaven. Raw material, demands on yeasts, manufacturing of yeasts, manufacturing of yeast biomass. 6. SCP production. Microbial biomass - exploitation, raw materials, microorganisms - bacteria, yeasts, micromycetes, algae. 7. Organic acids. Citric, lactic, acetic acid, microorganisms, technologies, acetic bacteria. 8. Aminoacids. Exploitation, fermentation and biotransformation methods of production, microorganisms. 9. Microbial enzymes. Types of enzymes, microorganisms, common technology demands, exploitation. 10. Biotransformations. 11. New utilisation of microorganisms. Bioremediation, biodetergents, emulsifiers, microbial polysaccharides. 12. Waste waters cleaning, biogas production. 13. Dairy produce. Microorganisms, technologies.
Last update: Zikánová Blanka, RNDr. (24.10.2019)
* 1. Kultury mikroorganismů pro průmyslové výroby. * Obecné požadavky, izolace mikroorganismů, způsoby testování, metody šlechtění - klasické, genové inženýrství. Imobilizace buněk, enzymů. * 2. Výroba piva. * Výroba sladiny, mladiny, kvašení, dokvašování, typy piv, pivovarské kvasinky, kontaminanty. * 3. Výroba vína. * Fáze výroby, typy vín - speciální technologie, vinařská mikroflora. Příprava nízkoalkoholických nápojů. * 4. Výroba etanolu. * Suroviny, mikroorganismy, etanoltolerance, technologický postup, zvyšování produktivity. * 5. Výroba pekařského droždí. * Suroviny, požadavky na kvasinky, zpracování droždí, komplexní zpracování kvasinkové biomasy. * 6. Produkce SCP. * Mikrobiální biomasa - využití, suroviny, mikroorganismy - bakterie, kvasinky, mikromycety, řasy. * 7. Výroba organických kyselin. * Kys. citronová a další, ocet, technologické postupy, mikroorganismy. Octové bakterie. * 8. Výroba aminokyselin. * Využití, fermentační a biotransformační postupy, mikroorganismy. * 9. Enzymy mikrobiálního původu. * Obecné technologické požadavky, typy mikrobiálních enzymů, mikroorganismy, využití. * 10. Biotransformace. * 11. Nové možnosti využívání mikroorganismů. * Bioremediace, biodetergenty a emulsifikátory, mikrobiální polysacharidy. * 12. Čištění odpadních vod, produkce bioplynu. * 13. Výroba mlékárenských produktů. * Technologie, mikroorganismy. 14. Biosenzory založené na mikrobiálních buňkách.
* Praktikum zaměřené na sledování parametrů hlavního kvašení piva, zejména mikrobiologických.
Last update: Vopálenská Irena, Mgr., Ph.D. (04.10.2023)