|
|
|
||
Náplní předmětu je přehled základních poznatků o chemickém složení potravin, jejich fyzikálně-chemických a biochemických vlastnostech a významných reakcí, které probíhají v potravinách během skladování, kulinárním a technologickém zpracování. Studenti budou seznámeni především se základními složkami výživy, tj. bílkovinami, tuky a sacharidy , ale také s dalšími esenciálními výživovými faktory (vitamíny, minerálními látkami) i látkami antinutričními a toxickými. Last update: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (14.08.2023)
|
|
||
Úspěšné splnění zkouškového testu (minimální požadavek: 60 %). Last update: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (14.08.2023)
|
|
||
Povinná:
Last update: prepocet_literatura.php (19.09.2024)
|
|
||
Přednášky. Last update: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (14.08.2023)
|
|
||
V rozsahu sylabu a vlastních přednášek. Last update: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (14.08.2023)
|
|
||
1. Úvod, historie, voda 2. Bílkoviny, peptidy, aminokyseliny 3. Sacharidy 4. Maillardova reakce a další reakce sacharidů 5. Lipidy 6. Autooxidace a další reakce lipidů 7. Vitaminy 8. Minerální látky a stopové prvky 9. Sloučeniny ovlivňující vůni potravin 10. Sloučeniny ovlivňující chuť potravin 11. Sloučeniny ovlivňující barvu potravin 12. Přirozené toxické látky 13. Potravinářská aditiva 14. Kontaminanty potravin Last update: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (14.08.2023)
|
|
||
Studenti získají přehled o základních složkách potravin a přírodních látek - bílkovinách, tucích, sacharidech a minerálních látek, z hlediska jejich chemických vlastností, struktury a reaktivity. Studenti budou umět: Základní chemické složení potravinářských surovin a potravin, Posoudit možné chemické přeměny látek během technologického i kulinárního zpracování potravinářských surovin a potravin, Posoudit hodnotu potravinářských surovin a potravin z nutričního hlediska.
Last update: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (25.02.2025)
|