SubjectsSubjects(version: 964)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Basics of Food Chemistry - GLR035
Title: Základy chemie potravin
Guaranteed by: Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany (16-16230)
Faculty: Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Actual: from 2024
Semester: summer
Points: 0
E-Credits: 2
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:14/8, Ex [HS]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Level:  
Guarantor: prof. Ing. Lucie Cahlíková, Ph.D.
Annotation - Czech
Náplní předmětu je přehled základních poznatků o chemickém složení potravin, jejich fyzikálně-chemických a biochemických vlastnostech a významných reakcí, které probíhají v potravinách během skladování, kulinárním a technologickém zpracování. Studenti budou seznámeni především se základními složkami výživy, tj. bílkovinami, tuky a sacharidy , ale také s dalšími esenciálními výživovými faktory (vitamíny, minerálními látkami) i látkami antinutričními a toxickými.
Last update: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (14.08.2023)
Course completion requirements - Czech

Úspěšné splnění zkouškového testu (minimální požadavek: 60 %).

Last update: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (14.08.2023)
Literature - Czech

Povinná:

  • Velíšek, Jan. Chemie potravin. 1. Tábor: OSSIS, 2002, 331 s. ISBN 80-86659-00-3.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin. 2. Tábor: Ossis, 2002, 320 s. ISBN 80-86659-00-3.

Last update: prepocet_literatura.php (19.09.2024)
Teaching methods - Czech

Přednášky.

Last update: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (14.08.2023)
Requirements to the exam - Czech

V rozsahu sylabu a vlastních přednášek.

Last update: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (14.08.2023)
Syllabus - Czech

1. Úvod, historie, voda

2. Bílkoviny, peptidy, aminokyseliny

3. Sacharidy

4. Maillardova reakce a další reakce sacharidů

5. Lipidy

6. Autooxidace a další reakce lipidů

7. Vitaminy

8. Minerální látky a stopové prvky

9. Sloučeniny ovlivňující vůni potravin

10. Sloučeniny ovlivňující chuť potravin

11. Sloučeniny ovlivňující barvu potravin

12. Přirozené toxické látky

13. Potravinářská aditiva

14. Kontaminanty potravin

Last update: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (14.08.2023)
Learning outcomes - Czech

  

Studenti získají přehled o základních složkách potravin a přírodních látek - bílkovinách, tucích, sacharidech a minerálních látek, z hlediska jejich chemických vlastností, struktury a reaktivity.

Studenti budou umět:

Základní chemické složení potravinářských surovin a potravin,

Posoudit možné chemické přeměny látek během technologického i kulinárního zpracování potravinářských surovin a potravin,

Posoudit hodnotu potravinářských surovin a potravin z nutričního hlediska.

 

Last update: Cahlíková Lucie, prof. Ing., Ph.D. (25.02.2025)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html