SubjectsSubjects(version: 945)
Course, academic year 2023/2024
   Login via CAS
Biochemical Aspects of Nutrition - FV50068
Title: Biochemické aspekty výživy
Guaranteed by: Department of Histology and Embryology (15-140)
Faculty: Faculty of Medicine in Hradec Králové
Actual: from 2021 to 2023
Semester: winter
Points: 0
E-Credits: 1
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:12/3, C [HT]
Capacity: 45
Min. number of students: 5
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
Guarantor: MUDr. Tomáš Soukup, Ph.D.
Comes under: Volitelné předěmty CZ
Volitelné předměty CZ
Volitelné předměty ZUBNI
Pre-requisite : {Kontrola pro Biochemické aspekty výživy}
Annotation - Czech
Last update: Markéta Ulrichová (03.07.2023)
Cílem volitelného předmětu je seznámit studenty s biochemickými aspekty zdravé výživy, se zvláštním zaměřením na sekundární rostlinné metabolity a lipidy, jakož i optimální přípravu potravin. Kriticky budou porovnány rozšířené typy populárních diet. Diskutovány budou kombinace potravin, vliv stravy na regeneraci po sportovní zátěži a sestavení zdravého jídelníčku odpovídajícího individuálním potřebám. Studentům nabídneme také workshopy a diskuse nad aktuálními tématy v dietologii. Vstupní podmínky: prerekvizity nejsou dány Výstupy (předmět Biochemické aspekty výživy): 1. student získá teoretické znalosti o biochemických aspektech zdravé výživy a cirkadiánním stravování. 2. student získá praktické znalosti nezbytné k sestavené zdravého jídelníčku odpovídajícího individuálním potřebám studenta, zdravého člověka a sportovce. 3. student získá přehled o populárních dietách a v praktických workshopech sobě nastaví vhodný dietní režim
Requirements to the exam - Czech
Last update: Markéta Ulrichová (03.07.2023)


Základní podmínkou pro udělení zápočtu je účast na seminářích a zápočtový test - otázky s mnohočetným výběrem odpovědi z probíraných témat. Akceptována je nejvýše 1 absence na seminářích, která musí být omluvena písemnou formou, tj. e-mailem mentorovi nebo sekretářce ústavu, před začátkem praktika a doložena omluvenkou od lékaře, výzvou k úřednímu jednání apod. (dlouhodobější nemoc je řešena individuálně).

Konzultace: Jsou možné po předchozí domluvě s vyučujícím.

V případě vynuceného přechodu na on-line výuku budou semináře vedeny on-line s doprovodnými materiály v Moodle kurzu. Závěrečný test pak studenti absolvují on-line taktéž v platformě Moodle.

Syllabus - Czech
Last update: Markéta Ulrichová (03.07.2023)

Semináře:

Vyučující: MUDr. Tomáš Soukup, Ph.D.

1. Přirozená regenerace organismu                                                                                

    Vztah výživy a regenerace lidského těla (zdravý člověk, sportovec). Regenerace výživou po zátěži, role přirozených potravin a doplňků stravy.  Workshop - sestavení modelových jídelníčků (student medicíny, manuálně pracující člověk, sportovec).                                                                                                                          

2. Flavonoidy a organosírové sloučeniny v rostlinné stravě.                              

    Vlastnosti a antioxidační aktivita flavonoidů, výskyt v potravě a vztah k funkci v buňce. Zdrojové rostliny, biologická dostupnost, metabolismus, mechanizmy účinků na buněčné a tkáňové úrovni. Vliv úpravy potravy na obsah a biologickou dostupnost flavonoidů. Organosírové sloučeniny z Allium, glukosinoláty  zejm. z Brassiaceae; jejich potenciálně prospěšné i antinutriční   vlastnosti. Vliv úpravy zeleniny na výskyt původních látek/štěpných produktů.                                                                                                                                                       

3. Specifické diety a jejich vliv na zdraví. Cirkadiánní stravování.                                                 

    Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety - kritické zhodnocení podle evidence-based medicine: Atkinsova dieta, paleo strava, primal, Whole30, vegetariánství, veganství, dělená strava. Proč se lidé uchylují k takovým dietám? Jsou vůbec pro někoho  vhodné? Biochemické aspekty, klady, rizika a možné  karence u specifických diet.

4. Tuky a další lipidy, terpenoidy, vitamin D                                                   

   Terpeny, biochemické účinky. Mono- a seskviterpeny, karotenoidy a tokoferoly v rostlinné potravě. Vliv úpravy potravy na jejich obsah a dostupnost. Složení mastných kyselin v potravě (nasycené, omega-9,- 6  a -3 nenasycené mastné kyseliny; méně časté mastné kyseliny). Furanové mastné kyseliny. Cholesterol, rostlinné steroly. Vitamin D a jeho biochemické účinky.

5. Tvorba potenciálně škodlivých látek při úpravě potravin. Mikrobiom.                        

    Kombinace potravin a jejich kompatibilita. Produkty Maillardovy reakce,  produkty degradace lipidů, oxidační produkty; cholesterol, 3-chloro-1,2-propandiol, polycyklické aromatické uhlovodíky, heterocyklické aminy,  N-nitrosaminy. Vhodné a nevhodné kombinace potravin pro zajištění biologické dostupnosti vybraných rostlinných látek. 

    Zápočtový test.

 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html