SubjectsSubjects(version: 964)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
OS - Nutrition in relation to civilisation diseases - DV00002
Title: VP - Výživa ve vztahu k civilizačním onemocněním
Guaranteed by: Department of Rehabilitation and Sports Medicine (13-432)
Faculty: Second Faculty of Medicine
Actual: from 2024
Semester: winter
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:14/14, C [HS]
Capacity: unknown / 60 (60)
Min. number of students: 8
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Level:  
Additional information: http://tvl.lf2.cuni.cz/wordpress/vyuka/vyziva/
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
Guarantor: Mgr. Marie Vitujová
Teacher(s): doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc.
Mgr. Marie Vitujová
Annotation - Czech
Výživa a pohyb, jejich role v prevenci a terapii civilizačních chorob Makroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy - lipidy – proteiny. Mikroživiny, stopové prvky, vitamíny - funkce, vztahy, suplementace. Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa. Co by měl zdravotník vědět o zpracování potravin. Ochranné, škodlivé a aditivní látky v potravě. Probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin. Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Výživa a kardiovaskulární choroby, výživa v prevenci osteoporózy.Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: 4:3:3 (Zónová) dieta, Atkinsova dieta. Dietní monitor - rozbor individuálních záznamů konzumované stravy
Last update: PROCH (05.10.2015)
Aim of the course - Czech

PVP TVL 2023/2024

Výživa ve vztahu k civil. onem.

Přednášející: doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc., Mgr. Marie Vitujová

Kontakt: marie.vitujova@fnmotol.cz

Datum konání:

10. 11. 2023 15,00 – 18,00

11. 11. 2023 8,00 – 14,00

12. 11. 2023 9,00 – 16,00

O víkendu k dispozici varná konvice a mikrovlnka, pauza na oběd (na místě nebo v závodní jídelně).

Místo konání: Pavilon 9, Klinika tělovýchovného lékařství, v případě většího počtu účastníků malá posluchárna

J. Radvanský Makroživiny, mikroživiny. Co má obsahovat

strava. Trojpoměr sacharidy – lipidy – proteiny.

Glykemický index, glykemický load – vztah k inzulínové rezistenci.

Syndrom inzulínové rezistence a výživa.

Probiotika. Potravinové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.

Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta. Klady a rizika. Výživa v prevenci osteoporózy, výživa a kardiovaskulární choroby.

M. Vitujová Praktické poznatky z nutričního poradenství.

Praktikum: rozbor jídelníčků, nejčastější chyby ve stravování a stravovacím

režimu. Doporučení v oblasti životního stylu.

Mikroživiny– funkce, vztahy, suplementace.

Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita. Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Opakování.

Podmínky zápočtu: docházka 3 přednášek z 5, zápočtový test (jednoduchý, spíše na

připomenutí problematiky), zhodnocení jídelníčku

Last update: Pecharová Michaela (28.09.2023)
Course completion requirements - Czech

docházka 3 přednášky z 5

zápočtový test (moodle)

zhodnocení jídelníčku

Last update: Procházková Helena, Bc. (12.11.2024)
Literature - Czech

Studijní materiály na fakultním Webu

Last update: PROCH (05.10.2015)
Requirements to the exam - Czech

docházka 3 přednášky z 5

zápočtový test (moodle)

zhodnocení jídelníčku

Last update: Procházková Helena, Bc. (12.11.2024)
Syllabus - Czech

podrobnosti včetně rozvrhu jsou k disposici na www stránce předmětu - http://tvl.lf2.cuni.cz/wordpress/vyuka/vyziva/

J. Radvanský:

Makroživiny, mikroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy - lipidy - proteiny.

Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa.

Probiotika. Potravinové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.

Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta. Klady a rizika. Výživa v prevenci osteoporózy, výživa a kardiovaskulární choroby.

M. Vitujová:

Praktické poznatky z nutričního poradenství.

Praktikum: rozbor jídelníčků, nejčastější chyby ve stravování a stravovacím režimu. Doporučení v oblasti životního stylu.

Mikroživiny - funkce, vztahy, suplementace.

Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita. Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava.

Last update: Procházková Helena, Bc. (12.11.2024)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html