SubjectsSubjects(version: 970)
Course, academic year 2024/2025
   Login via CAS
Clinical nutrition and nutritional care - CVOL0292
Title: Klinická výživa a nutriční péče
Guaranteed by: Department of Internal Medicine 3FM CU and UTH (12-INTTN)
Faculty: Third Faculty of Medicine
Actual: from 2022
Semester: both
Points: 3
E-Credits: 3
Examination process:
Hours per week, examination: 0/15, C [HS]
Capacity: winter:unknown / unknown (6)
summer:unknown / unknown (6)
Min. number of students: 3
4EU+: no
Virtual mobility / capacity: no
Key competences:  
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
you can enroll for the course in winter and in summer semester
Guarantor: MUDr. Jiří Vejmelka, MBA
Comes under: VSEOB-VP-5 (ZÁPIS)
VSEOB1-VP-5 (ZÁPIS)
Examination dates   Schedule   
Annotation - Czech
Předmět je vyučován v doktorském studijním programu Všeobecné lékařství v 5.ročníku, jako volitelný předmět. Předmět seznamuje s klinickou výživou a nutriční péčí v širokém spektru souvislostí vč. problematiky střevní mikrobioty.
Last update: Vejmelka Jiří, MUDr., MBA (28.07.2022)
Aim of the course - Czech

Studenti se naučí:

- hodnotit nutriční stav pacienta vč. evaluace rizika malnutrice

- indikovat nutriční podporu a správně volit nutriční přístup - enterální (nasogastrická, nasojejunální sonda a perkutánní endoskopické gastrostomie), žilní (navigované zavádění cévních vstupů a péče o ně)

- základy rozepisování enterální či parenterální výživy včetně volby složení vaku all in one

- komplexní hodnocení klinického stavu pacienta se zaměřením na výživu a problematiku střevní mikrobioty

Last update: Vejmelka Jiří, MUDr., MBA (28.07.2022)
Course completion requirements - Czech

80% docházky

Last update: Vejmelka Jiří, MUDr., MBA (28.07.2022)
Literature - Czech

1)  KOHOUT, Pavel (ed.) — HAVEL, Eduard (ed.) — MATĚJOVIČ, Martin (ed.) — ŠENKYŘÍK, Michal (ed.). Klinická výživa. První vydání. Praha : Galén, [2021]. 944 stran : ilustrace, tabulky ; 29 cm. ISBN: 978-80-7492-555-9.

2)  SOBOTKA, Luboš (ed.) — ALLISON, S. P. — FORBES, Alastair (ed.), et al. (ed.). Basics in clinical nutrition. Fifth edition. Prague : Galén, [2019]. xxxiv, 676 stran : ilustrace, tabulky ; 24 cm. ISBN: 978-80-7492-427-9.

Last update: Vejmelka Jiří, MUDr., MBA (28.07.2022)
Teaching methods - Czech

Přednášky, praktická cvičení

Last update: Vejmelka Jiří, MUDr., MBA (28.07.2022)
Syllabus - Czech
Studenti se v rámci předmětu seznámí s problematikou malnutrice, nutričního screeningu a nutriční péče v ambulantním i nemocničním provozu. Budou seznámeni s prací nutričního týmu, nutričních terapeutek, jak na lůžkových stanicích, tak ve stravovacím provozu, s vyšetřením nutričního stavu, indikací k nutriční podpoře, základy enterální a parenterální výživy, včetně zajištění vstupů (jak enterálního přístupu -  nasogastrické, nasojejunální sondy a perkutánní endoskopické gastrostomie, tak žilního přístupu – navigované zavádění cévních vstupů) a péče o ně, rozpisu enterální či parenterální výživy včetně přípravy vaků all in one. 
Last update: Vejmelka Jiří, MUDr., MBA (28.07.2022)
 
Charles University | Information system of Charles University | http://www.cuni.cz/UKEN-329.html